Deze Battenberg cake smaakt niet alleen heerlijk, maar is door zijn ruitjespatroon ook een spectaculaire traktatie om je gasten voor te schotelen. Het is een ideaal gebakje voor bij een high tea, maar ook lekker om gewoon bij de koffie te serveren.

Dit gebak is heel leuk om te bakken. Om het kenmerkende patroon te krijgen, gebruik ik in dit recept een kleurstof voor de helft van de cake. In plaats van kleurstof kun je ook bijvoorbeeld mokka-extract gebruiken om de helft van het cakebeslag te kleuren en een smaak te geven.

Met dit Battenberg cake recept maak je een cake waar je ongeveer 8-12 plakken van kunt snijden.

Tip: op zoek naar een prachtig boek vol lekkere cakerecepten? Dan is mijn boek Masterclass cakes een aanrader!

Battenberg cake

Wat is Battenberg cake precies?

De Battenberg cake is een Engels gebak en is ook wel bekend als een domino cake of dambord cake. Het is een smeuïge met jam gevulde cake, die vervolgens is omhuld met een laag marsepein. De cake heeft een ruitjespatroon dankzij een speciale opbouw van twee verschillende kleuren cake. 

Het kan zijn dat je de cake niet kent als Battenberg cake, maar als Battenburg cake. Hoewel Battenberg cake het meest gebruikt is, wordt de lekkernij namelijk soms ook wel een Battenburg cake genoemd.

Het ontstaan van deze geruite cake met marsepein is niet helemaal duidelijk, want er zijn verschillende recepten en variaties bekend. We weten in ieder geval wel waar de Battenberg cake zijn naam aan dankt: het huwelijk in 1884 tussen de Duitse prins Lodewijk van Battenberg (de grootvader van prins Philip) en de Engelse prinses Victoria (de kleindochter van koningin Victoria).

Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 135 gr bloem
  • 50 gr amandelmeel
  • 1½ tl bakpoeder
  • rode of roze (natuurlijke) kleurstof
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 125 gr abrikozenjam
  • 250 gr marsepein, kleur naar keuze
  • poedersuiker, voor het uitrollen
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Stap voor stap Battenberg cake maken 

Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een vierkante bakvorm van 20×20 centimeter in met boter. Knip een strook bakpapier van 20 centimeter breed. Vouw deze in de breedte dubbel en maak een scherpe vouw. Laat het vel dubbelgevouwen liggen, neem het bovenste deel en vouw dit 5 centimeter vanaf de scherpe vouw terug. Doe dit ook aan de andere kant. Zo ontstaat een dijkje dat je in het midden van de bakvorm kunt plaatsen, zodat de twee soorten beslag niet door elkaar heen lopen. Bekleed de bakvorm met het papier, met het dijkje in het midden.

Cakebeslag maken

Doe de boter, witte basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een handmixer met gardes of met een standmixer met de platte menghaak romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem, het amandelmeel en bakpoeder door het beslag. Schep de helft van het beslag aan één kant van het ‘dijkje’ in de vorm.

Kleur de rest van het beslag met de rode kleurstof en schep dit aan de andere kant. 

Battenberg cake bakken

Strijk het beslag glad en bak de cake in 25-35 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake goed. 

Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Battenberg cake opbouwen

Snijd vier repen van de twee verschillende cakes. Zorg dat de repen ongeveer net zo breed als hoog zijn.Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en wrijf dit door een fijne zeef. Bestrijk de cakerepen aan alle kanten met de jam en plak de stukken aan elkaar. 

Kneed de marsepein kort door en rol het op een met poedersuiker bestrooid werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de cake in te omhullen. Wikkel de cake in de marsepein en snijd de uiteinden recht af.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Miranda 2022-10-21 09:24:13

Goedemorgen
Als je het over het voorverwarmen van een oven hebt is de temperatuur dan voor een hetelucht oven of een conventionele oven? Groetjes Miranda

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-10-26 15:44:45

Hoi. Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.