Maak zelf de lekkerste arretjescake met dit recept! Serveer plakjes of kleine stukjes arretjescake tijdens de koffie of als onderdeel van een high tea. Deze traktatie van cacao, koekjes en boter is helemaal niet moeilijk om te maken en perfect als je op zoek bent naar iets lekkers om van te voren te maken of een no-bake lekkernij. Voor deze arretjescake heb je namelijk geen oven nodig, maar je laat hem opstijven in de koelkast. 

Met dit recept maak je een arretjescake waar je 10-14 plakken van kunt snijden. 

Arretjescake

Wat is arretjescake?

Arretjescake is een rijk gevulde no-bake cake of koude cake. De cake bestaat onder meer uit gesmolten boter, suiker, cacao en biscuits. Deze zoete traktatie van cacao, koekjes en boter is bekend in verschillende vormen en het recept kan per streek verschillen. In sommige streken heeft de arretjescake ook een andere naam.

De combinatie van cacao, biscuitjes en boter is niet alleen populair in Nederland. Wereldwijd zijn er allerlei verschillende varianten en vormen beschikbaar. Sommige varianten zijn net als de arretjescake gevuld met koekjes. Maar er zijn ook versies met de combinatie van biscuitjes en noten, zoals pistachenoten of walnoten: de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn landen die de lekkernij net als in Nederland in een cakevorm maken, denk bijvoorbeeld aan de Duitse Kalter Hund. Maar waarschijnlijk ken je ook de chocolade salami wel. Deze worst is vooral geliefd in Portugal, Italië en Griekenland. 

Wat betekent arretjescake en waar komt het vandaan?

Waar heeft de arretjescake zijn naam aan te danken? De naam arretjescake komt van het figuurtje Arretje Nof: dit stripfiguur werd in de jaren dertig in de reclame gebruikt van de Nederlandsche Olie Fabrieken (NOF). Ter promotie van een soort frituurvet en een soort margarine werd een gratis receptenboekje uitgebracht en een van deze recepten was een cake van Arretje, oftewel Arretjes Cake. Het originele recept voor deze Arretjes cake bestond uit de volgende ingrediënten: vet (frituurvet of margarine), suiker, cacao, eieren en biscuitjes. 

Arretjescake met of zonder rauwe eieren?

In het traditionele arretjescake recept gaan rauwe eieren en tegenwoordig bevatten de meeste recepten ook nog rauw ei, maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van. Gelukkig kan je ook een lekkere arretjescake maken zonder rauwe eieren en hoe je dat doet laat ik zien in dit recept. 

Let op: bij de ingrediënten van dit recept zie je wel eidooiers staan, maar ik gebruik ze niet rauw. Ik maak er een custard van, die de cake een extra lekkere en volle smaak geeft.

Als je wel rauwe eieren wilt gebruiken, kun je de custard vervangen door 2 rauwe eieren.

Arretjescake bewaren

Met dit recept maak je een heerlijke arretjescake, maar de kans bestaat dat je de hele cake niet in een keer opmaakt. Arretjescake is namelijk heel erg lekker, maar ook ontzettend machtig. 

Hoe kan je arretjescake het beste bewaren? De cake blijft zeker 2-3 dagen goed in de koelkast. Je kunt de arretjescake in een afgesloten, luchtdichte bak doen of in het cakeblik laten zitten en goed afdekken met vershoudfolie. Wil je de cake langer bewaren? Dan kun je hem ook invriezen. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor de arretjescake
  • 75 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • 50 +150 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr cacaopoeder
  • 225 gr boter, gesmolten
  • 225 gr biscuits (Maria biscuits)
kinderbakboek banner desk

Arretjescake recept – zelf stap voor stap maken

Begin met het maken van de custard. Doe de slagroom in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Doe de eidooiers met de 50 gram basterdsuiker in een kom en klop deze door elkaar. Schenk de kokende slagroom al roerende op het eidooiermengsel en klop alles goed door. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. De custard mag niet koken, verwarm deze tot ongeveer 85 °C. Haal de pan dan van het vuur.

Doe de rest van de basterdsuiker met het cacaopoeder en de custard in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en klop alles door tot de suiker opgelost is. Dit kun je testen door wat van het mengsel tussen duim en wijsvinger te pakken. Voel je nog korrels van de suiker, dan moet je nog wat langer kloppen.

Doe de biscuitjes in een schone theedoek en vouw deze dicht. Sla met een deegroller (of een ander hard voorwerp) op de doek zodat de koekjes in stukjes breken. Voeg de biscuitstukjes toe aan het chocolademengsel en roer door elkaar. 

Arretjescake maken en laten opstijven

Bekleed de binnenkant van een cakevorm van 25 centimeter met plastic- of vershoudfolie en laat het aan de bovenkant over de cakevorm hangen. Schep het mengsel in het cakeblik, druk het goed aan en dek het af met het overhangende plasticfolie. Laat de arretjescake 2-3 uur opstijven in de koelkast. Haal de cake na het opstijven met behulp van het folie uit de vorm en snijd ‘m in plakken.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (26)
Wilma Waaijer 2020-10-23 08:52:51

Je hebt het over custard ipv eieren maar er staat niet bij hoeveel custard je moet gebruiken.
Vr. Gr. Wilma

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-10-26 13:09:29

De custard maak ik met behulp van de eidooiers, dat geeft het een extra rijke smaak. Daardoor heb je geen custardpoeder nodig.

Beantwoorden
Natalie 2020-10-23 10:34:22

Goedemorgen Wilma. De custard wordt gemaakt van de 2 eidooiers zoals in het recept staat. Niet met poeder. Rutger gebruikt geen rauwe eieren in het recept. Veel succes met dit lekkere recept

Beantwoorden
NA
Maria 2020-10-23 09:17:22

Als kind was dat heerlijk , mijn tante maakte het wel met frituurolie, zou er nu niet meer aan moeten denken .
Dit is een leuk recept , en beter.

Beantwoorden
MA
Linda 2020-10-23 10:35:41

Ik maak nooit arretjescake door de rauwe eieren die er in gaan. Maar dit recept met custard lijkt mij erg lekker. Bedankt Rutger, ga dit zeker een keer maken.

Beantwoorden
LI
Ingrid 2020-10-23 10:40:27

Ik maak graag arretjescake (oma's recept, zó lekker!), maar een variant zonder rauw ei is heel fijn! Ik mis bij de slagroom nog de eenheid in het recept (ml achter 75).

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-10-26 13:08:40

Dank voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast.

Beantwoorden
E. 2020-10-23 13:02:56

Wat fijn, een variant zonder rauwe ei. Die ga ik zeker een keer maken. Bedankt!

Beantwoorden
E.
Marloes 2020-10-23 13:13:20

Lijkt me heerlijk en wil het dan ook graag een keertje maken.
Kan je de cacaopoeder ook weg laten of voor iets anders vanvangen?
Ik heb namelijk een allergie voor cacao.
Kan wel over wittechocolade omdat daar geen cacao in zit.

Beantwoorden
MA
Janneke 2022-03-02 16:45:48

Hoi, In plaats van cacao kun je carobe(poeder) gebruiken. Maar ik weet niet of je daar dan ook allergisch voor kunt zijn.

Beantwoorden
JA
Rosanne Prins 2020-10-23 14:30:57

Je zou de eieren of de custard ook kunnen vervangen met 5 eetlepels vanille vla.

Beantwoorden
RO
Marijke 2020-10-23 16:56:31

Een arretjescake met lange vingers is ook erg lekker.

Beantwoorden
MA
knuth 2020-10-23 19:25:25

ook samen maria beschuit en langevingers samen, heerlijk

Beantwoorden
KN
Arja 2020-10-23 20:46:57

Met frituurvet is t ie ook erg lekker, zo is tie bij ons in de familie doorgegeven vanuit het originele recept van de Nederlandse Olie Fabriek (NOF, later Calvé). De Arretjecake wordt dan ook iets steviger dan met (room-)boter.

Beantwoorden
AR
Arja 2020-10-23 20:49:20

En dan kun je ook dunnere plakjes snijden. Wij krijgen er zijn 20 tot 24 plakjes uit. :-)

Beantwoorden
AR
Ilka 2020-10-24 11:08:09

de zo geroemde arretjescake heb ik 60 jaar geleden bij mijn oma al als "kalte Schnauze" gegeten.Mijn oma was duits,maar nu wordt dit recept ineens als nieuw aangeprezen. Wat een zwachmaat van kok die het recept van oeroude tijden alsnog gaat stelen!!!

Beantwoorden
IL
Rutger 2020-10-24 21:45:51

Hoi! Bedankt voor je opbouwende kritiek! Als je goed leest beschrijf ik juist dat de arretjescake al heel lang gebakken wordt, dat het ooit ter promotie van frituurvet werd bedacht en dat ik mijn versie iets anders heb gemaakt door custard te gebruiken in plaats van rauwe eieren.

Beantwoorden
Jeanette 2020-10-28 17:09:08

Ik word hier moe van...wees eens aardig voor elkaar of houd je mond

Beantwoorden
JE
Evelyn van Zijl 2020-10-24 19:58:27

Rutger pretendeert nergens dat dit een nieuw recept is.
Het enige wat er "nieuw"aan is, is dat er geen rauwe eieren worden gebruikt.
Misschien wat beter lezen volgende keer?
En verder lijkt het me dat de reactie's zijn om eventueel een tip te geven, vraag te stellen of gewoon leuk te reageren.
Als ik om wat voor reden dan ook een recept niets vind maak ik het gewoon niet.
Degene waar het van is hoeft niet afgekraakt te worden!
Rutger bedankt weer voor het leuke recept.

Beantwoorden
EV
Hanneke 2020-10-25 19:32:01

Ik wil het gaan proberen met toevoeging van walnoten, hagelslag, gedroogde vruchten b.v. cranberry, beetje havermout e.d.
Is dat een idee?
Dan met minder koekjes? Wel ca 225 gram totaal, ik denk lijkt me dat ik het dan iets gezonder maak, en minder zoet?.

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-10-26 13:01:32

Hoi! Volgens mij moet dat heel goed kunnen. Het klinkt heerlijk! Wellicht is het wel lekker om de noten en havermout eerst te roosteren.

Beantwoorden
Myrthe 2020-11-10 21:13:18

Altijd zeer tevreden over de recepten van Rutger en nu super blij met dit recept. Tijd geleden verschillende recepten geprobeerd o.a. 'het orginele' maar geen een zo lekker als deze. En heel fijn dat er in deze geen rauw ei zit!

Beantwoorden
MY
Laura Geerlings 2020-11-12 20:00:33

Het originele recept is al bijna 70 jaar oud. uit Calve's receptenboekje.
Mijn moeder maakte het, ik maakte het en mijn zoon heeft het gemaakt als ruil voor ander eten of een slaapplaats tijdens zijn reis door het oosten.
Voor mij pure nostalgie.

Beantwoorden
LA
Kelly 2020-11-22 21:10:04

Kan dit ook in de diepvries??

Beantwoorden
KE
Rutger 2020-11-30 08:57:27

Dat denk ik wel, al heb ik het zelf nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Nadieh Van den Elzen 2020-11-30 10:31:52

Dit recept gisteren geprobeerd, maar de arretjes cake werd niet volledig hard. Enig idee hoe dit komt, of wat ik wellicht fout heb gedaan?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-12-07 07:34:36

Heb je 'm laten opstijven in de koelkast? De cake wordt niet helemaal hard, maar wel stevig genoeg om plakjes van te snijden.

Beantwoorden
Eveline 2020-12-13 21:30:52

Als je de slagroom aan de kook brengt gaat het dan niet schiften?

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-12-20 09:33:02

Nee hoor, dat gaat prima. Als de eidooiers eenmaal zijn toegevoegd mag de room niet meer koken, dan krijg je wel klontjes.

Beantwoorden
Anne 2020-12-13 21:51:51

Ik vond het erg lekker op de dag van bakken maar een dag later zijn de stukjes koek slap geworden, hoort dat zo? Ik vond het toch een stuk lekkerder toen die stukjes knapperig waren.. snel nog maar een keer bakken misschien?:)

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-20 09:31:55

Als je de cake in de koelkast bewaard en goed afdekt met plasticfolie zouden de koekjes knapperig moeten blijven.

Beantwoorden
Alies 2020-12-22 15:30:50

Hoi Rutger!

Al jouw recepten (ik heb de bakbijbel en kies elke week iets uit met de kinderen) zijn hier een succes :)
Tijdens de kerst wordt dit onderdeel van het 'grand dessert'.
Hoelang kan ik dit ongeveer bewaren in de koelkast?

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-12-30 10:38:58

Heel leuk om te horen! Dit kun je prima 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Of invriezen.

Beantwoorden
Fanny van der Giessen 2021-01-16 21:31:55

Help mijn boter schift/wordt klonterig met laag olie met de suiker en cacao. Ik probeer de suiker op te lossen maar dan gaat het fout. Vorige week zonder problemen gemaakt en nu al 2x. En ik moet ze morgen klaar hebben ivm verjaardag.

Beantwoorden
FA
Rutger 2021-01-18 09:01:11

Heb je de boter te warm gemaakt? Of de custard te heet toegevoegd?

Beantwoorden
Fanny van der Giessen 2021-01-19 09:27:26

De 2e keer de boter heel zacht verwarmt dus niet te heet. De custard had ik nog niet toegevoegd. Ik heb het zondag en maandag anders gemaakt. Boter alleen bij de suiker en niet helemaal laten oplossen en de cacao later toegevoegd. Toen ging het wel goed.

Beantwoorden
FA
betsy -boxem 2022-03-07 14:10:26

al ben ik 74 hou ook wel van lekkere dingen
heb hem vorige week gemaakt .
hij was heel lekker maar machtig .
en de custard zelf maken is heel goed te doen.
heb het op jouw manier gedaan .
want ik hou ook niet zo van rauwe eieren.

Beantwoorden
BE
Ria 2022-07-11 11:30:03

Ik gebruik geen eieren maar 3 volle eetlepels gele vla

Beantwoorden
RI
mascha 2022-03-10 18:37:23

lijkt me lekker! ik ga hem morgen maken kan het ook op een andere manier dan dat hie jij het doen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-13 12:43:16

Dat kan vast. Wat wil je precies anders?

Beantwoorden
Willy 2022-03-12 12:42:17

Ik kreeg al van mijn moeder, met mijn verjaardag,( ik ben nu bijna 75 jaar) een arretjes cake, als ik meer kindjes op bezoek had, maar die arretjes cake, was altijd met diamantvet, en zooo heerlijk, nu doe ik het met half blue band, en half roomboter, en de kleinkinderen, zijn al groot, in de 20 allemaal, zeggen dan, oma wanneer maak je
weer eens arretjescake. Zo leuk en lief.en... ik doe het graag. Groetjes

Beantwoorden
WI
Ria 2022-07-11 11:28:59

Ja klopt was bij ons thuis ook met diamant vet. Heerlijk. Ik heb hem ook weleens alleen met roomboter gemaakt maar dan blijft het zachter maar wel lekkerder. Met Kerst staat hij bij ons op tafel. Voor mijn kinderen en kleinkinderen. Laatst mijn klas er op getrakteerd. Heerlijk.

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-03-13 12:30:46

Wat leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Lotta 2022-06-16 13:23:07

Hoi, hoeveel custard moet je hiervoor gebruiken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-06-19 20:13:12

De custard maak je zelf van de slagroom en de eieren. Het staat helemaal uitgelegd in het recept.

Beantwoorden
L. 2022-08-20 01:49:10

Zou je de slagroom ook kunnen vervangen door (lactosevrije) melk ivm voedsel allergie?

Beantwoorden
L.
Rutger 2022-09-14 20:57:36

Volgens mij moet dat heel goed kunnen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.