Ingrediëntenlijst
  • Voor het cakebeslag
  • 250 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1½-2 el speculaaskruiden
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • 2 el bloem
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem of paneermeel, om te bestuiven

Deze speculaas tulband is extra lekker door de stukjes frisse appel die er in zitten. Het cakebeslag is gemaakt op basis van amandelspijs, wat de speculaas cake een extra rijke smaak geeft. Dat in combinatie met de speculaaskruiden en appelstukjes levert een heerlijke Sinterklaas tulband op! Je kunt van dit recept ook een ‘gewone’ appel speculaas cake bakken in een langwerpige cakevorm van 30 centimeter.

Zelf appel speculaas cake bakken

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter in met boter, bestuif ‘m met bloem of paneermeel en klop het overtollige eruit.

Doe de spijs, boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop het geheel romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.

Meng de appelstukjes met 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag. Doe het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60 tot 75 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een satéprikker in de appel speculaas tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar. Laat de tulband 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (16)
Mandy Van Os 2020-11-25 12:38:23

Kan ik hier ook muffins van bakken?

Beantwoorden
MA
Edith 2020-11-22 21:54:18

Geweldig lekker is deze tulband! Echt een toppertje en zo makkelijk te maken.

Beantwoorden
ED
Ans Krosse 2020-11-20 10:08:53

Wat een succes deze tulband!!! Normaal maak ik op pakjesavond altijd een gevulde speculaastaart maar dit jaar ga ik denk ik voor deze. Zo lekker luchtig, zacht, fris en smaakvol. Een echte aanrader.

Beantwoorden
AN
Tineke 2020-11-16 10:06:31

Wat een fijn recept! Tulband is heel smakelijk en goed gelukt. Smeuïg en lekker los.
Ik vroeg mij wel af of een eetlepel bakpoeder op 200 gram bloem niet erg ruim was???

Beantwoorden
TI
Rutger 2020-11-22 10:04:22

Goed om te horen! Door de appel en het amandelspijs wordt het beslag wat zwaarder. Eigenlijk zou je de amandelen in het amandelspijs ook bij de bloem moeten optellen. Dan is 1 eetlepel op dit recept een prima hoeveelheid.

Beantwoorden
Hanneke 2020-11-15 19:17:05

Super Rutger, Wat een heerlijke tulband, niet al te zoet, maar wel lekker kruidig door de speculaaskruiden en fris door de appel. Ik had geen appels, en heb toen zelf gemaakte appeltaartjam gebruikt.

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-11-16 08:31:10

Dat klinkt heerlijk! Leuk om te horen dat de tulband in de smaak viel!

Beantwoorden
Willemijn 2020-11-14 12:54:09

Echt Heerlijk !!! Blijft ook lekker smeuïg. Ik heb Boskoop appels gebruikt. De smaak doet veel denken aan een carrot cake; misschien door de speculaaskruiden.

Beantwoorden
WI
Miny 2020-11-12 15:59:57

Oh, wat lekker, fantastische nasmaak

Beantwoorden
MI
Miny 2020-11-12 14:46:47

Staat af te koelen, zo benieuwd

Beantwoorden
MI
Nienke 2020-11-11 15:39:47

Hij staat in de oven! Ik ben benieuwd hoe hij straks smaakt. Ik heb 50gr amandelspijs over. Nog tips voor wat ik daar mee kan doen?

Beantwoorden
NI
J J de kort 2020-11-11 16:28:37

Weespermoppen
Maak een deegje van het amandeldeeg door er wat geklust ei door te mengen,moet wel stevig blijven...maak er balletjes van,op bakplaat leggen,12 minuutjes in de oven op 180 graden..

Beantwoorden
J
Willemijn 2020-11-14 12:56:41

Misschien lekker op een krentenbol. Invriezen gaat ook heel goed.

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-11-16 08:48:28

Gebruik het door een ander cakebeslag binnenkort. Of maak het iets smeuïg met wat water en/of ei en verpak het in een plakje bladerdeeg om een amandelbroodje te maken.

Beantwoorden
Marleen 2020-11-09 17:26:33

Kun je deze cake qua hoeveelheden ook in een gewone cakevorm (30 cm) bakken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-16 08:55:41

Dat kan prima!

Beantwoorden
Janique 2020-11-09 15:07:02

Lijkt me heerlijk! Is deze ook geschikt om in de heritage tulbandvorm van Nordic Ware te bakken denk je? Merk met die dat ‘zwaardere’ cakes netjes uit de vorm komen, maar dat lichtere cakes nog wel eens sneuvelen bij het storten (echt jongens, dan kan ik wel huilen haha)

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-11-16 08:56:02

Deze is perfect voor in de heritage bakvorm!

Beantwoorden
Henk Westerhof 2020-11-09 14:21:00

Beste Rutger,

Als je het spijs weg wil laten, moet je dan de 250 gram spijs vervangen door 250 gr extra bloem ( tot. 450 gr bloem) of werkt het niet zo simpel.

Met vriendelijke groet,

Henk

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-11-16 08:57:13

Helaas werkt het zo niet. Je kunt dan beter een ander tulband recept gebruiken als basis. Let er wel op dat het amandelspijs in dit beslag juist zorgt dat de appelstukjes niet teveel zakken tijdens het bakken. Met een ander cakebeslag zullen ze meer naar de bodem zakken.

Beantwoorden
Arja 2020-11-09 10:36:05

Dit lijkt me een heerlijke cake, en heb ik gelijk op me lijstje gezet.

Beantwoorden
AR
Chantal 2020-11-08 20:02:54

Hoi Rutger,
Welke appel kan ik het beste gebruiken voor deze cake?
Groetjes Chantal

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-11-09 10:45:07

Het liefst een stevige handappel, zoals bijvoorbeeld jonagold.

Beantwoorden
Ellen 2020-11-08 13:47:10

Beste Rutger, bedankt voor al je heerlijke recepten! Ook deze tulband lijkt weer erg smakelijk. Kun je ook olie gebruiken in plaats van boter? En zo ja hoeveel zou je dan moeten gebruiken? Ik ga de tulband volgende week maken. Alvast bedankt!

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-11-09 10:47:02

Met olie worden de verhoudingen anders en die heb ik voor deze cake nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Anne 2020-11-08 08:53:20

Kan je deze tulband ook zonder spijs maken? Of moet je dit met iets vervangen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-09 10:47:51

Dan worden alle verhoudingen anders, je kunt dan beter een ander tulbandrecept als basis nemen, zoals bijvoorbeeld deze: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/tulband-met-boerenjongens-recept/

Beantwoorden