Deze appelplaatcake met kruimels is altijd een succes! De smeuïge cake, de frisse appels en de knapperige kruimels vormen samen een heerlijk geheel! Dit appelplaatcake recept kun je bakken in een rechthoekige vorm of braadslede. 

Je haalt zo’n 15 stukken uit deze appelplaattaart.

Appel kruimel plaatcake bakken

Hoe appel kruimel plaatcake bewaren?

Deze appel kruimel plaatcake is versgebakken het allerlekkerst. De kruimels zijn dan nog heerlijk knapperig. Als je de appelplaatcake langer bewaart, trekt het vocht vanuit de appel en de cake in de kruimels, waardoor deze minder knapperig worden. 

Bewaar de cake luchtdicht verpakt op kamertemperatuur, voor zo’n 3-4 dagen. Je kunt de plaattaart ook 2-3 maanden invriezen. Tip: snijd de cake dan in stukken, zodat je steeds eenvoudig uit de vriezer kunt halen wat je nodig hebt.

Appel kruimel plaatcake bakken

Meer inspiratie

Wil je eens variëren met deze appelplaattaart? Vervang de appel dan eens door peer, of combineer beide fruitsoorten in dit recept. 

Bekijk ook eens mijn andere kruimel recepten:

Ingrediëntenlijst
  • Voor de kruimels
  • 135 gr bloem
  • 90 gr witte basterdsuiker
  • 90 gr boter, koud en in blokjes
  • snuf zout
  • Voor de cake
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 ml volle yoghurt
  • Voor de topping
  • 3 appels, geschild en in partjes van ½ cm
  • ¼ citroen, sap
  • 1 ½ tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop

Appel kruimel plaatcake maken

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 23×30 centimeter met bakpapier.

Kruimels maken

Meng voor de kruimels de bloem, basterdsuiker en een snuf zout in een kom en doe daar de in blokjes gesneden boter bij. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van. Zet de deegkruimels in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.

Cakebeslag maken

Doe de boter, witte basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag en meng er tot slot de yoghurt door.

Appelplaatcake bakken

Schep het beslag in de vorm. Meng de appelpartjes met de kaneel en het citroensap. Verdeel de appelpartjes over het beslag. Bestrooi dit met de kruimels en bak de appel plaatcake in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Test of de cake gaar is door in het midden een satéprikker te steken. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de plaatcake gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm .

Bestuif de cake voor het serveren licht met poedersuiker.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (45)
Mirella 2019-10-23 11:14:54

Mjum, klinkt als een heerlijk recept. Ik wil al langere tijd eens een plaatcake bakken en ga deze zeker binnenkort proberen.
Nu was ik laatst bij de bakker en in de plaatcake die ik daar kocht zaten een soort suikertjes. Weet iemand wat hiervoor gebruikt is en waar ik dit kan kopen? (Liefst een supermarkt, heb helaas geen bakwinkels in de buurt)
En, hoeveel zal ik ongeveer nodig hebben voor dit recept?

Groetjes Mirella

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-10-27 12:16:02

Bedoel je deze? https://www.bouwhuis.com/kaneelsuiker-175-gr?gclid=Cj0KCQjwgNXtBRC6ARIsAIPP7RsDmu2auvqByQ__Evl55HkqEC52oIADGrZiwouj7YLrDY7gHrtuy0UaAtAHEALw_wcB

Beantwoorden
Stephanie 2019-10-23 17:30:39

Ik denk dat dit suikerparels zijn... die worden ook gebruikt bij suikerbrood, muffins etc. Waar te krijgen durf ik zo niet te zeggen. Ik bestel ze online. Gewone supermarkt ben ik ze nog nooit tegengekomen.

Beantwoorden
ST
Astrid 2019-10-23 17:28:21

Misschien bedoel je grove kaneelsuikerkorrels, die verkopen ze in sommige supermarkten.

Beantwoorden
AS
wilma 2019-10-23 17:29:22

200 gram bloem voor de cake?

Beantwoorden
WI
Els 2019-10-25 02:42:00

200 gram witte basterdsuiker

Beantwoorden
EL
Son 2019-11-02 15:39:03

Ja dat staat er oom els

Beantwoorden
SO
Marja 2019-10-24 14:36:40

Er staat in het recept 250 gram bloem voor de cake. En 135 gram voor de kruimels!
Echt waar, lees het nog maar eens rustig door!
Veel bakplezier en een fijne dag verder.

Beantwoorden
MA
Ananda 2019-10-23 19:51:41

Kan ik ipv volle yoghurt ook Griekse yoghurt gebruiken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-10-27 12:14:51

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Els 2019-10-23 23:52:11

Ga ik heel zeker maken njammie

Beantwoorden
EL
Els 2019-10-24 08:05:35

Kan ik voor de cake ook gewoon cakemix gebruiken.

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-10-27 12:14:40

De verhouding van een pak cakemix is anders dan die in dit recept, dus dan wordt de cake wel anders.

Beantwoorden
Rienneke 2019-10-24 20:05:26

Zoveel zin om dit recept te maken. Nu zie ik bij de ingrediënten citroen sap staan, maar bij de bereiding komt het niet meer terug. Of zie ik dat nu verkeerd🙈

Beantwoorden
RI
Rutger 2019-10-27 12:13:16

Excuus. Ik was deze vergeten in de bereiding te vermelden. Het staat er nu in.

Beantwoorden
Wilma 2019-10-25 04:25:30

Zie citroen rasp.. doe het door de appels, worden ze niet bruin.

Beantwoorden
WI
Wilma 2019-10-25 04:27:13

Maak deze vaak volgende eigen recept. Geen aparte kruimels, maar gewoon het deeg erover..
Simple as it is.
Lekker met slagroom of Al's het nog warm is met ijs erbij

Beantwoorden
WI
Hind 2019-10-25 17:16:41

Wat een heerlijk recept ... super makkelijk te maken en snel! Kinderen hebben heerlijk gesmuld:))

Beantwoorden
HI
Janne 2019-10-27 22:55:01

Ca. hoe groot is de plaatvorm die je gebruik voor dit recept?

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-11-04 09:17:10

Zoals in het recept beschreven staat; een braadslede of vorm van ongeveer 23x30 centimeter

Beantwoorden
Pascale 2019-11-02 13:11:16

Ja! Super idee voor dit weekend 😋😋😋

Beantwoorden
PA
Jeanine vonk 2019-11-03 08:56:40

Hai rudger.ik heb deze appelplaatcake gemaakt.hij was super lekker.hij viel bij iedereen in de smaak.echt een aanrader.bedankt.groetjes Jeanine

Beantwoorden
JE
Rutger 2019-11-04 09:05:58

Heel erg leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Loes 2019-11-09 19:10:56

Ik heb het recept een paar keer doorgelezen. Maar kan nergens terugvinden om welke soort appels het gaat. Kun je goudreinetten gebruiken? Ik ga morgenochtend de keuken in dus nu hoop ik dat jij het nog leest voor die tijd en een reactie wil plaatsen.... Hartelijk dank en groetjes, Loes

Beantwoorden
LO
Rutger 2019-11-11 13:06:53

Hoi! Zelf gebuikt is meestal Jonagolds voor deze cake, maar goudreinetten kunnen ook prima!

Beantwoorden
rn 2019-11-16 10:12:51

de ingredientenlijst lijkt leeg?

Beantwoorden
RN
Rutger 2019-11-22 11:47:42

Er was helaas een korte storing, waardoor de ingredienten soms wegvielen. Deze is inmiddels weer verholpen, dus alle ingredienten zijn weer te zien.

Beantwoorden
Jessie 2019-11-20 09:38:35

Kun je ipv witte basterdsuiker ook lichtbruine basterdsuiker gebruiken?

Beantwoorden
JE
Rutger 2019-11-22 11:32:43

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Margje 2020-01-10 18:30:22

Hoi.
Ik heb deze cake vanmiddag samen met mijn moeder gemaakt en hij is echt super lekker ♥

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-14 09:18:35

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Anita 2020-04-02 13:39:25

Afbakken onder midden van oven?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-04-03 11:20:49

Alles over op welke hoogte recepten in de oven moeten lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Wendy 2020-07-12 19:33:05

Dit recept is met appels zou ik die ook kunnen vervangen voor kersen ?

Beantwoorden
WE
Rutger 2020-07-13 11:31:35

Dat kan zeker! Gebruik dan wel ontpitte verse of diepvrieskersen. Kersen uit pot zijn vaak te nat.

Beantwoorden
Nadia 2020-08-22 18:44:25

Kan je ipv yoghurt ook Griekse yoghurt gebruiken?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-08-24 09:00:17

Dat kan prima!

Beantwoorden
Maria 2020-10-19 11:56:17

Heel lekker

Beantwoorden
MA
Cora 2020-11-15 09:09:24

Ik heb geen yoghurt in huis, kan ik crème fraiche gebruiken als alternatief?

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-11-16 08:33:10

Dat kan prima!

Beantwoorden
Esther 2021-02-06 15:08:29

Hallo! Kan je de taart ook een dag van te voren maken en later opwarmen? Of is dat minder lekker?

Beantwoorden
ES
Rutger 2021-02-08 11:52:49

Opwarmen is niet nodig, de taart is afgekoeld het lekkerst. Een dag van tevoren kan prima. Alleen zullen de kruimels bovenop net iets minder knapperig zijn.

Beantwoorden
Char 2021-03-11 21:07:07

Hoi Rutger,

Ik heb vandaag de cake gemaakt en alles volgend het recept gemaakt. Alleen de kruimels waren in de oven gesmolten, hoe komt dit en wat kan ik anders doen om dit te voorkomen?

Groet,

Charlotte

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-03-15 10:59:03

Dat is heel gek. De volgende keer kun je het deeg voor de kruimels iets langer kneden en de kruimels wat langer stevig laten worden in de koelkast.

Beantwoorden
Loes 2021-04-17 15:59:33

Kun je als bakvorm ook een ovenschaal van glas of steen gebruiken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-04-19 17:17:23

Dat kan voor deze cake op zich wel. Houdt er wel rekening mee dat glas of steen de warmte minder goed geleid dan metaal, dus de zijkanten zullen wat zachter blijven.

Beantwoorden
Rosanne 2021-05-01 19:18:49

Vandaag gemaakt, heerlijk!
Moet de cake in de koelkast om te bewaren?
Alvast bedankt

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-05-03 08:58:11

Als je deze binnen 1-2 dagen op eet zou ik dat niet doen, de cake wordt daar sneller droog van.

Beantwoorden
Farah 2021-05-26 22:23:39

Kan de yoghurt ook weg gelaten worden? Of waar kan ik het door vervangen?

Beantwoorden
FA
Rutger 2021-05-31 10:29:00

Weglaten kan niet, maar je kunt het wel vervangen door (karne)melk.

Beantwoorden
Daisy 2021-09-13 12:00:12

Kun je de yoghurt ook vervangen door lactose vrije volle yoghurt?

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-09-20 08:01:07

Dat kan prima!

Beantwoorden
Desiree 2021-05-28 08:42:16

Hoi Rutger! Zou ik een laag banketbakkersroom onder de kruimeltopping kunnen doen? Of wordt het dan te nat?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-05-31 10:25:11

Het klinkt heerlijk! Je kunt het altijd proberen, ik heb er zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
J.M. veen 2021-06-30 09:49:08

Is de Citroën erg aanwezig qua smaak? Ben zelf niet zo’n Citroën mens

Beantwoorden
J.
Rutger 2021-07-06 09:17:10

Die is licht aanwezig, je kunt 'm ook vervangen door vanille-extract.

Beantwoorden
J.M. veen 2021-06-30 09:59:38

Ik bedoel natuurlijk citroen 🍋 mijn telefoon veranderd regelmatig woorden. Excuus

Beantwoorden
J.
Mariet 2021-07-19 22:07:52

Kun je de taart ook in de vriezer bewaren?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-21 13:47:16

Dat kan prima.

Beantwoorden
An 2021-09-02 20:32:13

Zijn de appelpartjes blokjes van 1/2 X 1/2 cm of schijfjes van 1/2 cm dik?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-09-13 08:26:52

Partjes zijn maanvormige schijfjes/plakjes.

Beantwoorden
Bianca 2021-09-20 11:20:24

In de diepvries bewaren gaat prima schrijf je op een reactie. Moet je dan na het ontdooien nog wat doen? nog even in de oven nog opwarmen of bakken? feestje voor veel personen maar dit lijkt me makkelijk aanbieden.

Beantwoorden
BI
Rutger 2021-09-26 21:42:47

Gewoon laten ontdooien en op kamertemperatuur laten komen. Opnieuw bakken hoeft niet meer.

Beantwoorden
Pieter 2021-10-30 14:09:14

Ik heb de yoghurt vergeten toe te voegen, is dat een probleem?

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-11-01 09:09:11

De cake zal iets droger worden.

Beantwoorden
Diane 2021-12-11 15:39:49

Hoi

Is dit de temperatuur voor een elektrische oven?

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-12-14 08:29:38

Ja, met onder en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Brenda 2021-12-20 13:25:22

Deze cake is zo ontzettend lekker, bedankt voor het recept.

Beantwoorden
BR
Cindy 2022-01-08 13:43:34

Hoi rutger hoe lang is deze cake houdbaar en kun je hem na 2 dagen nog invriezen ?

Beantwoorden
CI
Rutger 2022-01-11 09:25:56

Hi. De cake is de eerste 3-4 dagen het lekkerst. Invriezen na 2 dagen kan, maar versgebakken invriezen is lekkerder.

Beantwoorden
Ro 2022-02-27 22:11:43

Toprecept. Samen met m'n dochter gemaakt.
We waren de yoghurt vergeten, maar dat bleek geen probleem.
Snel, simpel, verrukkelijk.

Beantwoorden
RO
Judith Friso 2022-03-23 17:31:02

Vervelend dat de ingredientenlijst niet naar voren komt na het aanklikken😪

Beantwoorden
JU
Nynke 2022-04-24 20:04:37

Kan ik ook 2 plaatcakes in één keer bakken op hetelucht?

Beantwoorden
NY
Rutger 2022-04-25 09:38:20

Afhankelijk van de oven kan dat prima.

Beantwoorden
Ellen 2022-06-01 10:43:03

Dag Rutger, kan je deze taart ook maken met aardbeien als vulling?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-06-06 09:28:16

Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar het klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Anneke 2022-06-06 14:33:59

Jammer dat je geen/nooit maten geeft van je bakvormen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-06-14 14:37:45

Hoi. Die staan overal bij, ook in dit recept :) Even goed lezen de volgende keer.

Beantwoorden
Ann 2022-06-14 19:43:34

Hey Rutger
Kan ik deze plaatkoek ook met rabarber maken ?
Dank je voor het lekkere recept
Groetjes Ann

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-06-19 20:16:01

Volgens mij kan dat prima! Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Fay 2022-08-07 11:31:41

Hi Rutger,
Ik zocht een betrekkelijk eenvoudig recept en kwam op deze plaatcake uit. Het resultaat: bijna niet te geloven hoe lekker!
Vooral de kruimels maken het bijzonder (lekker).
Dank je wel weer!

Beantwoorden
FA
Isabel 2022-08-14 22:56:26

Hoi! Ik zou deze cake graag maken maar dan met perzik ipv appel. Maar mijn bakvorm is 29x19 cm ...zal hij dan alleen iets langer moeten bakken? Of moet ik nog iets anders aanpassen

Beantwoorden
IS
Rutger 2022-08-18 13:29:49

Hoi. Je hoeft verder niets aan te passen.

Beantwoorden
Marianne 2022-09-18 12:50:09

50 gram gehakte, geroosterde hazelnoten door het kruimeldeeg maken er helemaal een feestje van.😋

Beantwoorden
MA
Marjo 2022-10-28 16:54:04

Kan je ook magere yoghurt gebruiken ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-31 08:45:53

Dat kan prima, alleen geeft volle yoghurt wel de lekkerste smaak.

Beantwoorden
Deb 2022-11-23 10:52:31

Hallo,

Je zegt in ingrediëntenlijst 1/4 citroensap. Is bedoel je dan 1/4 tl?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-12-01 15:43:24

Het sap van 1/4 citroen bedoel ik daarmee.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.