Dit rijke witbrood leerde ik kennen door vrienden van ons uit Zwitserland. Het is echt een weekendbrood en wordt meestal op zaterdag en zondag gegeten. Het wordt ook wel een Butterzopf genoemd, omdat het brooddeeg verrijkt is met boter. Dit recept stond op de nominatie om in de Bakatlas te komen, maar helaas moest ik vanwege ruimtegebrek sommige recepten schrappen, waarbij deze het niet gehaald heeft. Maar het brood is te lekker om het recept niet met jullie te delen! Ik heb het zopf recept van François en Remi, die in Bern wonen. Op de middelbare school kregen zij wekelijks kook- en bakles en één van de recepten die zij daar leerden was dit Zwitserse vlechtbrood. De naam van het brood verwijst naar de vorm: een vlecht. 

Zopf recept

Tijdens onze vakantie in Zwitserland heb ik samen met Remi dit brood gebakken, zodat we het de volgende dag konden meenemen tijdens een bergwandeling. Samen met worst van de lokale slager, een stuk Zwitserse kaas en Zwitserse chocolade was dit een perfecte lunch! In Zwitserland gebruiken ze speciaal zopfenmehl om dit brood te maken. Dat bestaat voor 90% uit tarwebloem en voor 10% uit speltbloem. In dit recept ben ik uitgegaan van 100% bloem van tarwe, maar je kunt daar natuurlijk een gedeelte van vervangen door speltbloem. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr patentbloem
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 65 gr boter, op kamertemperatuur
  • 15 gr suiker
  • Verder nodig
  • 1 eidooier
  • 1-2 tl melk
Broodbakbol banner mobiel

Zopf maken

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel brooddeeg. Kneed het geheel minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Rol ieder deel uit tot een sliert van 30 centimeter en laat deze 5 minuten rusten. Rol de sliert vervolgens verder uit tot een lengte van 60-70 centimeter. Leg de twee slierten als een kruis over elkaar heen en vlecht ze zoals te zien is in dit filmpje. Leg het gevormde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, dek het losjes af met plasticfolie en laat het 45-60 minuten rijzen. 

Verwarm de oven intussen voor op 200 °C. Meng de eidooier met de melk en bestrijk het deeg daarmee. Bak het brood in 30-35 minuten goudbruin en gaar. 

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Sylvia 2021-10-29 15:00:16

Dit soort brood wordt hier in Zuid-Duitsland ook gebakken, soms met noten en/of kaneel.

Beantwoorden
SY
Catherina 2021-11-01 18:40:10

Hallo Rutger. Ben altijd super blij met jou recepten. maar natuurlijk maak ik de recepten niet direct. daarom print ik ze graag uit voor later en daar zit nu net het probleem. Het de rode balk die kost zoveel inkt en mijn vraag is; is het misschien mogelijk om dat wat print vriendelijker te maken? vriendelijke groet van Catharina.

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-11-10 08:40:53

Hi! Ik ga de vraag meenemen, maar kan niet beloven dat het snel gaat veranderen.

Beantwoorden
Nanna 2021-11-05 10:09:24

Hoi Rutger,
Ik geniet altijd van je recepten maar ik heb een vraag???

Dit brood krijgen wij altijd van een vriendin als we in Zwitserland zijn. Kan jij aangeven of dit meel daar gewoon in de supermarkt te koop is.
Hoor het het graag van je.

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-11-10 08:21:35

Het echte zopfmeel (zoals beschreven met een gedeelte speltbloem) is in Zwitserland in elke supermarkt verkrijgbaar. In Nederland niet. Je kunt hier gewoon patentbloem gebruiken en eventueel een gedeelte vervangen door speltbloem.

Beantwoorden
Andrea 2021-11-07 21:22:15

Brood is kwa smaak en structuur heerlijk. Alleen wordt het met de beschreven vaktijdschrift erg donker bij mij. Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Afdekken eerste deel van het bakken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-10 08:11:22

Heb je hete lucht gebruikt of onder- en boven? Probeer het vooral met onder- en bovenwarmte. Afdekken van het brood zou ik de laatste 5-10 minuten doen.

Beantwoorden
Marja 2021-11-14 00:18:41

Hallo Rutger,
Het was een heerlijk brood. Ik heb het gebakken met de 10% spelt.
Maar wat is eigenlijk de meerwaarde van de 10% spelt.
Met vriendelijke groeten, Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-16 12:55:10

Hoi. Die meerwaarde is heel klein, maar dat is wel de oorspronkelijke verhouding die ze in Zwitserland gebruiken voor dit brood.

Beantwoorden
resy 2022-04-16 12:44:28

heb deze vandaag gebakken, echt super lekker.
30 minuten was lang zat

Beantwoorden
RE
Nanna Scheerhagen 2022-04-29 10:27:14

Hoi Rutger,
Ik heb inderdaad het meel in Zwitserland gekocht. Als ik weer naar Ch ga neem ik weer meer pakken mee. Maar kan ik het eerste deel van het rijzen ook in een broodmachine laten rijzen

Beantwoorden
NA
Nanna Scheerhagen 2022-05-09 11:54:16

Hoi Rutger,
Ik heb inderdaad het meel in Zwitserland gekocht. Als ik weer naar Ch ga neem ik weer meer pakken mee. Maar kan ik het eerste deel van het rijzen ook in een broodmachine laten rijzen

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-05-16 14:44:07

Dat kan prima.

Beantwoorden
Linda 2022-10-16 14:22:46

Wat een heerlijk recept! Ik wil wat meer vegan bakken en had daarom de melk vervangen voor plantaardige melk (wunda), dat ging heel goed. Heb je misschien tips om het ei te vervangen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-10-17 08:10:42

Voor dit recept heb ik geen 1-op-1-vervanger voor de eieren.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.