Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 275 ml melk, lauwwarm
  • 30 gr vloeibare honing
  • 450 gr bloem
  • 9 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 3 tl anijszaad
  • 1½ tl gemalen anijszaad
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt

Een gevlochten brood is altijd een feest om te zien (en te proeven) op de ontbijt- of brunchtafel. Dit gevlochten brood recept is extra lekker door de toevoeging van anijs aan het brooddeeg. De anijs geeft dit rijke vlechtbrood extra veel smaak. Het lekkerst vind ik dit anijsbrood met een dun laagje roomboter en kersenjam. Natuurlijk kun je de anijs ook achterwege laten en zo een gewoon vlechtbrood bakken.

Vlechtbrood recept

Doe de melk, honing, bloem, het zout en gedroogde gist in een kom en kneed hier een brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Dit kun je doen met je handen of met een (hand)mixer met deeghaken. Kneed tegen het einde de boter en het anijszaad door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het brooddeeg afgedekt 1 uur op een warme en tochtvrije plaats rijzen.

Kneed het deeg kort door en verdeel het in drie gelijke bollen. Rol de bollen uit tot strengen van 40 tot 45 centimeter lang. Maak van de drie strengen een vlecht (net zo als je haar vlecht) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat de uiteinden van de vlecht zich aan de onderkant bevinden. Laat  het deeg nog 1 uur op een warme plaats rijzen.

Vlechtbrood bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bestrijk de broodvlecht met het losgeklopte ei en bak het brood in 25 tot 35 minuten gaar en goudbruin. Laat het anijsbrood afkoelen op een rooster.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)