Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 350 gr donkere rozijnen
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 12 gr gedroogde gist
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr boter
  • bloem, voor het werkblad

Twee weken geleden heb ik samen met kinderboekenschrijver Mark Haayema ’t Verrukkelijke kinderbakboek gepresenteerd! In dit kinderbakboek vind je naast recepten ook verhalen, versjes, leuke bakweetjes en illustraties. Een kijkje achter de schermen en meer leuke weetjes over ons boek vind je in dit artikel. Vandaag deel ik met jullie één van de recepten uit ons bakboek; heerlijke rozijnenbolletjes. Deze rozijnenbroodjes zijn heel leuk om te bakken en misschien nog wel leuker om op te smullen! Zoals bij ieder recept in ons boek wordt het recept ingeleid met de familie Bakker.

Rozijnenbolletjes verhaal

Met dit recept bak je 16 heerlijke rozijnenbroodjes. En met de vulling kun je trouwens het beste de dag van tevoren beginnen!

Bereiding: Rozijnenbolletjes

Doe een avond van tevoren de rozijnen in een kom en schenk daar water bij tot ze allemaal kopje-onder gaan. Laat ze 15 minuten staan. Laat ze daarna tot de volgende dag in een zeef of vergiet uitlekken en drogen aan de lucht.

Doe de volgende dag alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze door elkaar. Kneed het deeg 10 minuten goed door, tot een soepel brooddeeg. Dit kun je doen door het deeg op je werkblad te leggen, uit te duwen en dubbel te vouwen.

Kneed de laatste minuut de rozijnen door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Bestuif je werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes en rol er bolletjes van op het werkblad. Leg de bolletjes met wat tussenruimte op de bakplaat en laat ze nog 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Klop het ei los en bestrijk de gerezen bolletjes daarmee. Bak de bolletjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Smelt intussen de boter in een steelpannetje. Bestrijk de broodjes gelijk uit de oven met wat gesmolten boter, zodat ze mooi gaan glimmen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar ’t Verrukkelijke kinderbakboek? Kijk dan hier voor meer informatie!

Verrukkelijke kinderbakboek

Foto: Saskia Lelieveld

Illustraties: Emanuel Wiemans

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Kathleen 2019-11-16 10:10:17

Hallo Rutger.
Ik bak deze bolletjes vandaag voor de tweede keer. Ze zijn superlekker !
Dank je voor het recept.
Gr
Kathleen

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-11-22 11:47:58

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Nicoletta Verheijen. 2019-11-16 08:58:45

Helaas geen ingredientenlijst vermeld overal op geklopt en getikt.Alleen Bol.com kwam te voorschijn.En ik heb zo n zin in krentenbolletjes,ik woon op Rhodos,en ze zijn hier niet te koop.

Beantwoorden
NI
Rutger 2019-11-22 11:48:19

Er was helaas een korte storing, waardoor de ingredienten soms wegvielen. Deze is inmiddels weer verholpen, dus alle ingredienten zijn weer te zien.

Beantwoorden
L. Twilt 2019-11-05 08:00:11

Hoi, Rutger, heb al veel genoten van je recepten, maar wat verandert er aan de ingredientenlijst als ik i.pl.v witte bloem, volkorenmeel gebruik.Dit I.v.m. omdat volkorenmeel veel gezonder is dan witte bloem. Hartelijke groet Lucia.

Beantwoorden
L.
Rutger 2019-11-11 13:14:16

Volkorenmeel maakt het eindresultaat minder luchtig. Je kunt het gebruiken, maar de bolletjes worden dan steviger en minder zacht.

Beantwoorden
Nienke 2019-11-03 13:36:33

Met gemaakt, helft van het recept, was echt hee makkelijk en het resultaat is heerlijk, echt top!

Beantwoorden
NI
Rutger 2019-11-04 09:04:34

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Jos 2019-11-02 19:46:58

Ik heb ze vandaag gebakken. Bij de eerste bolletjes die ik had gevormd zaten veel rozijnen aan de bovenkant. Na een paar bolletjes heb ik goed gekeken waar de minste rozijnen zaten. Dat had ik als middelpunt genomen. Vanaf dat midden had ik het deeg omgeplooid naar de buitenkant en weggestopt onder het bolletje. (Is het nog te volgen?) Bij deze laatste bolletjes zijn de rozijnen niet zo droog of zwart geworden.

Beantwoorden
JO
Len 2019-11-01 18:37:25

Hoi Rutger ik ben grote fan van je,heb al heel veel recepten uit je bakboeken
gemaakt,net je kinderbakboek aangeschaft, erg leuk,met kleindochter de chocoladekoekjes
gebakken was groot succes.

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-11-04 09:07:03

Heel erg leuk om te horen! Heel veel bakplezier samen!

Beantwoorden