- Voor het voordeeg
- 60 ml water
- 60 gr volkorenmeel
- gedroogde gist, mespuntje
- Voor het deeg
- 270 gr bloem
- 140 ml water, lauwwarm
- 6 gr gedroogde gist
- 7 gr zout
- Voor de topping
- scheut olijfolie
- 200 gr paddenstoelenmix, in plakjes
- ½ rode ui, gesnipperd
- peper en zout
- 2 el peterselie, fijngehakt
- 30 gr uitgelekte zwarte olijven, in plakjes
- 20 gr pijnboompitjes
- 50 gr geraspte oude kaas
- Voor de garnering
- een handje rucola
Voor dit gevulde brood kun je jouw favoriete paddenstoelen(mix) gebruiken. Dit is een herfstbrood bij uitstek en smaakt heerlijk bij een kop soep na een lange boswandeling. Door al een dag eerder met het voordeeg te beginnen, krijgt het paddenstoelenbrood een intensere smaak.
Bereiding: Paddenstoelen brood
Doe voor het voordeeg het water, volkorenmeel en het mespuntje gist in een schaal en roer het goed door. Dek de schaal af met plasticfolie en laat hem 12 tot 24 uur op kamertemperatuur staan.
Voeg voor het deeg de volgende dag de bloem, het lauwwarme water, de gist en het zout aan het voordeeg toe en kneed het geheel in 5-10 minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg daarna 1 uur rijzen in een afgedekte schaal op kamertemperatuur.
Bereid intussen de topping voor het brood. Verhit de scheut olijfolie en bak hierin de paddenstoelen en rode ui met wat peper en zout kort aan, 2 à 3 minuten is genoeg. Roer de gehakte peterselie door het mengsel en laat het uitlekken in een zeef.
Kneed het deeg kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een ronde lap met een doorsnede van ruim 30 centimeter. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het deeg op 2 centimeter van de rand in, maar laat het op twee plaatsen tegenover elkaar heel. Til de rand aan de twee ingesneden kanten op en verplaats deze naar de overzijde, zodat een opstaande rand ontstaat. Omdat het wellicht een verwarrend verhaal is, heb ik hieronder een schets geplaatst van het intekenen. Bedek het midden van het brood met het paddenstoelenmengsel. Verdeel daar de plakjes olijf en de pijnboompitjes over en tot slot de geraspte oude kaas.
Laat het brood op een warme plek nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven intussen voor op 220 °C. Bak het brood in 20 tot 25 minuten gaar. Garneer het brood met wat rucola.
Foto: Harold Pereira