- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 2 tl suiker
- 10 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 50 gr boter, gesmolten (of ghee)
- 175 gr volle yoghurt, op kamertemperatuur
- 175 ml water, lauwwarm
- Voor de topping
- 100 gr boter, gesmolten
- 3-5 tenen knoflook, fijngehakt
- verse koriander, gehakt (optioneel)
- Verder nodig
- bloem, om uit te rollen
Ben je op zoek naar een lekker en simpel recept voor naan? Zelf naan maken is ontzettend makkelijk. Je kneed alle ingrediënten tot een mooi deeg en voegt naar smaak olie, kruiden en specerijen toe. Dit naan recept is mijn favoriet, met lekker veel knoflook en verse koriander. Na het bakken is de naan knapperig van buiten, zacht van binnen en heerlijk van smaak.
Als wij curry eten, hebben we er altijd wel naan bij. Zonder naan is die maaltijd voor mij anders niet compleet. Ik vind het heerlijk om een warme naan in de saus van de curry te dopen en als het aan mij zou liggen at ik eigenlijk alleen maar naan met saus. Dit platbrood is niet alleen geschikt om te eten met een curry, maar je kunt het ook bij veel andere maaltijden gebruiken of bijvoorbeeld eten met een hummus of yoghurtdip.
Natuurlijk kan je naanbrood kopen in de supermarkt, maar het is echt heel leuk én zoveel lekkerder om het zelf te bakken. Ga je naan maken als bijgerecht bij een maaltijd? Je kunt dit goed combineren. Begin met het deeg en maak de rest van het eten terwijl het deeg rijst. Je hoeft de naans vervolgens alleen nog een paar minuten af te bakken in de oven. Ideaal, want zo zet je een heerlijk bijgerecht van warme en versgebakken naanbrood op tafel.
Wat is naan of naanbrood?
Naan is een platbrood dat wordt gemaakt van tarwemeel of -bloem en op smaak wordt gebracht met knoflook, kruiden of specerijen. In dit recept gebruik ik knoflook en verse koriander, maar je kunt naar smaak kruiden en specerijen toevoegen. Aan naandeeg wordt vaak ook melk of yoghurt toegevoegd. Dit zorgt voor een extra luchtig brood. In dit recept gebruik ik een volle yoghurt.
Naan wordt veel geserveerd als bijgerecht bij maaltijden in delen van Azië. Vaak doet dit platbrood dienst als lepel, om in de saus te dippen of de maaltijd mee op te scheppen. In Nederland hebben we het ook wel over naanbrood, maar dit is in feite dubbelop. Naan betekent namelijk ‘brood’ in verschillende talen, zoals bijvoorbeeld het Perzisch of Hindi.
Zelf naan maken – recept
Dit naan recept is niet alleen lekker makkelijk, maar ook erg lekker. Het bestaat slechts uit een paar simpele stappen: het maken van het deeg en het afbakken van de naan.
Deeg maken
Doe de bloem, suiker, gesmolten boter (of ghee), volle yoghurt, het gedroogde gist, lauwwarme water en het zout in een kom en kneed alle ingrediënten tot een deeg. Kneed het deeg zo’n 5 tot 10 minuten tot je een mooi elastisch deeg hebt. Het deeg is een beetje plakkerig, dat hoort. Als het echt onhandelbaar is kan je iets extra bloem toevoegen. Laat het deeg vervolgens afgedekt 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.
Verwarm ondertussen de oven voor op 250 °C. Je kunt naan bakken op een pizzasteen in de oven als je die hebt. Leg de pizzasteen van tevoren in de oven om op te warmen. Als je geen pizzasteen hebt, gebruik dan een bakplaat. Zorg wel dat deze bakplaats ook goed wordt voorverwarmd voordat je de naan gaat bakken.
Naan bakken
Kneed het deeg na het rijzen nog kort door en verdeel het deeg vervolgens in acht stukken. Rol de stukjes deeg op een licht bebloemd werkblad allemaal uit tot een ovaalvormige lap van ongeveer een halve centimeter dikte. Meng de gesmolten boter en fijngehakte knoflook om zo een knoflookboter te maken.
Bestrijk het deeg met de gesmolten knoflookboter en bak het vervolgens in 6-9 minuten goudbruin en gaar. Besmeer de naans direct na het bakken nogmaals met de knoflookboter en bestrooi desgewenst met gehakte koriander.
Houd de broden eventueel warm in aluminiumfolie en eet ze zo vers mogelijk.
Foto’s: Erik Spronk










