Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 2 tl suiker
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 50 gr boter, gesmolten (of ghee)
  • 175 gr volle yoghurt, op kamertemperatuur
  • 175 ml water, lauwwarm
  • Voor de topping
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 3-5 tenen knoflook, fijngehakt
  • verse koriander, gehakt (optioneel)
  • Verder nodig
  • bloem, om uit te rollen

Naan is heel makkelijk zelf te bakken met dit recept. Vaak wordt het naanbrood genoemd, maar officieel is het gewoon naan. Als wij curry eten hebben we er altijd wel naan bij, anders is de curry niet compleet voor ons. Ik vind het heerlijk om het warme brood in de saus van de curry te dopen en als het aan mij zou liggen, at ik eigenlijk alleen maar naan met saus. Natuurlijk kan je het brood gewoon kopen in de supermarkt, maar het is echt heel leuk (en veel lekkerder) om het zelf te bakken. Met een goede planning (begin met het deeg en maak tijdens het rijzen ervan de rest van het eten) is het prima te doen en kost het weinig extra tijd.

Dit is mijn favoriet met lekker veel knoflook. Bij welke curry ga jij deze naans bakken?

Bereiding: Naan met knoflook

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een deeg van. Kneed het deeg zo’n 5 tot 10 minuten tot je een mooi elastisch deeg hebt. Het deeg is een beetje plakkerig, dat hoort. Als het echt onhandelbaar is kan je iets extra bloem toevoegen. Laat het deeg vervolgens afgedekt 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek.

Verwarm ondertussen de oven op 250 °C voor en leg als je die hebt een pizzasteen in de oven om op te warmen. Heb je die niet, gebruik dan gewoon een bakplaat, maar verwarm deze dan ook goed voor.

Kneed het deeg nog kort door en verdeel het deeg vervolgens in acht stukken. Rol de stukken op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovaalvormige lap van ongeveer een halve centimeter dikte. Meng voor de topping de gesmolten boter en de fijngehakte knoflook. Bestrijk het deeg met de knoflookboter en bak het vervolgens in 6-9 minuten goudbruin en gaar. Besmeer de naans direct na het bakken nogmaals met de knoflookboter en bestrooi desgewenst met gehakte koriander.

Houd de broden eventueel warm in aluminiumfolie en eet ze zo vers mogelijk.

naan brood met knoflook

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Danielle Hitchen 2018-06-09 17:58:57

ik maak zo ook 'cheese naan', met koetjes kaas (de driehoekjes). Zelfde manier, maar voor het bakken 'vouw' ik er een paar driehoekjes kaas in, gaat heel goed en ERG lekker!! :-)

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-06-10 12:22:17

Dat klinkt superlekker inderdaad!

Beantwoorden
Diantha Stigter 2017-12-04 14:48:45

Hallo Rutger,
I
k vroeg me af, gaat het naan rijzen?
Het is misschien een hele rare vraag maar toch...

Groetjes Diantha

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-12-12 12:07:33

Ja ze gaan wel wat rijzen door de gist.

Beantwoorden
Diantha Stigter 2017-12-15 14:49:38

Heel erg bedankt! Ik heb ze gemaakt voor mijn kinderen en die vonden ze heerlijk!

Beantwoorden
DI
Denise van der ham 2017-11-14 13:24:25

Beste Rutger,
met welke yoghurt is het het lekkerst? Gewoon die van een huismerk, is dat lekker?

Ik hoor het nog wel,
vriendelijke groet van Denise

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-11-19 21:53:13

Gewoon een volle yoghurt is prima, het merk maakt niets uit.

Beantwoorden
Denise van der ham 2017-12-04 14:49:30

Bedankt! Ze waren heerlijk. Het gaat prima met het huismerk van de Albert Heijn. Nogmaals bedank!

Denise

Beantwoorden
DE
marjolein 2017-11-09 12:26:56

lekker recept!

Beantwoorden
MA
Iemand 2017-11-09 12:26:40

skrrrr polla!

Beantwoorden
IE
Margriet 2017-08-11 23:29:05

Heel goed gelukt en erg lekker! Leuk om te maken.

Beantwoorden
MA
Sandra Bresser 2017-08-08 08:29:32

Hoi Rutger. Lijkt me een erg lekker recept. Proef je de yoghurt er echt in? Of kun je de yoghurt evt vervangen voor iets anders? Groetjes Sandra Bresser

Beantwoorden
SA
Margriet 2017-08-11 23:30:00

Je proeft absoluut geen yoghurt.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-08-16 09:02:19

Hoi Sandra. De yoghurt proef je er totaal niet in terug, dat is de bedoeling ook.

Beantwoorden
Lana 2017-01-07 17:49:48

Hoi rutger, als ik de gist van dr. Oetker gebruik, het groene zakje, rijst het deeg eigenlijk niet. Klopt dat? Op andere websites lees ik dat de gist, als deze gemengd wordt emt zout, doodgaat. Klopt dat? Rijst het deeg daarom niet voldoende?

Beantwoorden
LA
Leo 2017-03-06 11:33:14

In mijn ervaring kun je droge gist (instant gist) beter van te voren even activeren door in klein beetje lauwe melk met suiker te strooien en te wachten tot het gaat schuimen voor je dit toevoegt aan de overige ingrediënten.

Beantwoorden
LE
Rutger 2017-03-07 17:55:11

Hoi Lana. Bij instant gist is dat niet nodig en maakt dat ook geen verschil verder. Bij verse gist en de ouderwetse gedroogde gist (dus niet instant) is het wel belangrijk om dit te doen.

Beantwoorden
Karin 2016-03-08 10:14:05

Rutger, lijkt me een heel fijn recept, het lukt me alleen niet heel goed om het uit te printen. Misschien een printervriendelijke receptoptie aan de knoppen toevoegen?

Beantwoorden
KA
Gerda Aarnoudse 2016-03-07 23:37:41

Vandaag heb ik het naanbrood gebakken en het is een heerlijk recept! Makkelijk te maken en met een goed resultaat.

Beantwoorden
GE