Heb je wel eens van maritozzo gehoord, of beter nog: heb je deze lekkere broodjes al eens geproefd? Een maritozzo is een Italiaans broodje, dat gevuld is met een roomvulling. Ken je deze lekkernij onder de naam maritozzi? Dat kan kloppen. Eén broodje noem je namelijk maritozzo, maar meerdere broodjes noem je maritozzi.
Het is een heerlijk broodje kan ik je zeggen! De zachte broodjes heb ik in dit recept op smaak gebracht met sinaasappel- en citroenrasp en vanille. Dat geeft ze een heerlijke smaak, die perfect samengaat met de romige vulling.
Met dit maritozzi recept kun je 12 gevulde Italiaanse broodjes maken.

Wat is maritozzi?
Maritozzi zijn zachte, fluffy broodjes met een heerlijke romige vulling. De broodjes zijn een Italiaanse lekkernij. Specifieker: ze zijn afkomstig uit Rome en al vele eeuwen oud. En wist je dat de maritozzo zijn naam te danken heeft aan de liefde, want marito betekent echtgenoot.
Over het ontstaan van deze broodjes doen meerdere verhalen de ronde, iets wat je veel ziet bij eeuwenoude lekkernijen. Een van de verhalen is dat een maritozzo werd gegeten nadat er een huwelijksaanzoek was gedaan. Een ander verhaal beweert dat maritozzi juist alleen op zondagen na de katholieke mis mocht worden verkocht en gegeten.

Lekkere tips voor de vulling
Hoewel de basis van de vulling bestaat uit opgeklopte slagroom, kun je er alle kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan de volgende lekkere mogelijkheden:
- Je kunt de slagroom zo gebruiken als vulling en de maritozzi verder naar wens garneren, bijvoorbeeld met gehakte pistachenoten, chocoladeschaafsel of plakjes aardbei.
- Je kunt er ook voor kiezen om de room op smaak te brengen met bijvoorbeeld zelfgemaakte pistachepasta of vanillemerg.
- Het is ook heel lekker om eerst wat van je favoriete jam, hazelnootpasta of pistache spread in de opengesneden broodjes te spuiten, voordat je de broodjes vult met de room.
- Deze maritozzi zijn trouwens ook heel lekker als je ze serveert met een bol vanille-ijs in plaats van de slagroom.

Zo krijg je fluffy maritozzi
De bloem die ik gebruik, speelt een belangrijke rol voor de luchtige en fluffy textuur van de broodjes. Ik gebruik manitoba bloem, dat is Italiaanse bloem met een hoog eiwitgehalte. Manitoba bloem is perfect om luchtige broodjes mee te bakken. Je zou ook Amerikaanse patentbloem kunnen gebruiken. Let er in elk geval op dat je bloem gebruikt met een eiwitgehalte van minimaal 12%, anders blijft het deeg plakkeriger en rijst het minder mooi. Het deeg voor de broodjes blijft een beetje zacht en plakkerig, schrik daar niet van. Heb je nog nooit eerder brood gebakken, dan is dit wellicht een lastiger recept omdat het deeg net wat moeilijker is om te verwerken.

Hoe maritozzi bewaren?
Versgebakken zijn de broodjes het allerlekkerst. Ongevuld bewaar je ze maximaal 2-3 dagen luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Je kunt de ongevulde maritozzi ook invriezen voor 2-3 maanden.
Het is het lekkerst om de broodjes na het vullen gelijk te serveren. Wil je de gevulde maritozzi dan toch nog bewaren, doe dat dan maximaal 2 dagen in de koelkast. Haal de broodjes iets voor het serveren uit de koelkast, zodat ze een beetje op kamertemperatuur kunnen komen.
- Voor het deeg
- 8 gr gedroogde gist of 24 gr verse gist
- 200 ml melk, op lichaamstemperatuur
- 500 gr manitoba bloem
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 20 gr honing
- 60 gr fijne suiker
- 10 gr zout
- 100 gr boter, koud en in blokjes
- merg van ½ vanillestokje (of 2 tl vanille-extract)
- rasp van ¾-1 sinaasappel
- rasp van ¾-1 citroen
- Om te bestrijken
- 1 ei, losgeklopt
- 1 el slagroom
- Verder nodig
- 500 ml slagroom
- 60 gr suiker
- 1 zakje slagroomversteviger (optioneel)
- poedersuiker, om te bestuiven
Zelf maritozzi maken
Het deeg is het makkelijkst te maken in een standmixer met een deeghaak, maar je kunt het ook met de hand doen. Het deeg is na het toevoegen van de boter een klein beetje plakkerig. Schrik daar niet van, dat hoort zo.
Doe de gist en de melk in een kom en roer tot de gist opgelost is. Voeg alle overige ingrediënten voor het deeg toe, behalve de boter, en kneed alles zo’n 10 minuten met de deeghaak tot een soepel deeg. Ik gebruik een KitchenAid standmixer en kneed op stand 2. Voeg na 10 minuten de blokjes koude boter toe en kneed het deeg nog 5 minuten, tot de boter in het deeg is opgenomen. Net na het toevoegen van de boter lijkt het alsof de boter niet in het deeg wordt opgenomen, maar als je gewoon doorkneedt, dan komt het goed. Voeg tegen het einde van de kneedtijd het vanillemerg en de sinaasappel- en citroenrasp toe.
Deeg laten rijzen en maritozzi opbollen
Stort het deeg op het werkblad en bol het op. In een apart artikel leg ik alles uit over stap voor stap deeg opbollen. Als het deeg erg blijft plakken, gebruik dan wat neutrale olie om het werkblad en je handen licht in te vetten. Doe het opgebolde deeg terug in de kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg zo’n 1-1½ uur rijzen, op een warme en tochtvrije plaats, tot het deeg in volume verdubbeld is.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Verdeel het gerezen deeg in 12 porties van zo’n 80 gram per stuk. Bol de porties deeg op tot een klein bolletje. Meer uitleg over hoe je dit doet? Bekijk dan mijn uitgebreide artikel over stap voor stap kleine broodjes opbollen. Rol de bolletjes na het opbollen iets ovaal en leg ze vervolgens op de bakplaat. Laat de broodjes 1-1½ uur rijzen, tot ze in volume verdubbeld zijn. Een handige manier om de broodjes te laten rijzen, is door van je oven een soort rijskast te maken. Je hoeft het deeg dan ook niet af te dekken. Plaats een braadslee of ovenschaal met een klein laagje kokend water op de bodem van een oven (die uit staat). Schuif de twee bakplaten met broodjes daarboven en sluit de ovendeur.
Maritozzi bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C (let op dat je de bakplaten en de ovenschaal met water eerst uit de oven haalt!) Klop het ei los met de slagroom en bestrijk de gerezen deegbolletjes met het eimengsel. Bak de broodjes in 14-18 minuten goudbruin en gaar. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Maritozzi vullen
Doe de slagroom met de suiker en eventueel de slagroomversteviger in een kom en klop de room met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Snijd de afgekoelde broodjes aan de bovenkant in de lengte in en vul de broodjes met de slagroom. Strijk de bovenkant van de room glad met een (palet)mes. Bestuif de maritozzi tot slot met behulp van een theezeefje met poedersuiker.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.