Uit het boek Meer brood uit eigen oven bakte ik deze heerlijke broden. Het boek is geschreven door Levine van Doorne, dat verklaard waarschijnlijk ook de naam van de broden. Zelf zegt Levine dit over de Levientjes: ‘Dit brood is het allerlekkerste brood dat er bestaat. Ik bak het al jaren bijna elke week en heb er al vele mensen blij mee gemaakt.’ En lekker is het zeker! Dat kan ik inmiddels ook beamen! Het brood kan je op drie manieren bakken: met alleen een gistdeeg, een deeg met voordeeg en gist of met een desemdeeg. De ingrediënten (voor 2 kleine broden) vind je in de afbeelding.

Levientjes

Bereiding: Levientjes

Poolish en levain:
Meng de ingrediënten in een kom. Dek de kom af en laat het mengsel 8 – 12 uur op  kamertemperatuur staan. Gebruik de poolish of de levain voordat hij weer in gaat zakken.

Rozijnen wellen:
Doe (de avond van tevoren) de rozijnen in een schaaltje en giet er lauwwarm water bij tot ze net onderstaan. Laat de rozijnen 15 minuten wellen, laat ze (de hele nacht) in een vergiet uitlekken en dep ze goed droog voor gebruik.

Deeg in een standmixer kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de kneedhaak tot een soepel deeg, het blijft kleverig. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de koekkruiden toe. Kneed het deeg met gist en het deeg met de poolish totdat je er een vliesje van kunt trekken, 10 – 15 minuten kneden. Van het deeg met de desem hoef je nog geen perfect vliesje te kunnen trekken, 8 – 10 minuten kneden. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan (met de hand of met de machine) de rozijnen en noten door.

Deeg in een broodbakmachine kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed tot een soepel deeg, het blijft kleverig. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de koekkruiden toe. Kneed het deeg met gist en het deeg met de poolish totdat je er een vliesje van kunt trekken, 10 – 15 minuten kneden. Van het deeg met de desem hoef je nog geen perfect vliesje te kunnen trekken, 8 – 10 minuten kneden. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan (met de hand of met de machine) de rozijnen en noten door.

Deeg met de hand kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed het tot een soepel deeg, het blijft kleverig. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de koekkruiden toe. Weersta de neiging om bloem toe te voegen. Kneed het deeg met gist en het deeg met de poolish totdat je er een vliesje van kunt trekken, ± 20 minuten kneden. Van het deeg met de desem hoef je nog geen perfect vliesje te kunnen trekken, ± 15 minuten kneden. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan de rozijnen en noten door.

1e rijs:
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen totdat het in volume verdubbeld is. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.
• Gistdeeg en deeg met de poolish: ± 60 minuten.
• Desemdeeg: 3 – 4 uur. Vouw het deeg na 45 en 90 minuten: laat het deeg in de kom, rek de bovenkant van het deeg uit en vouw het over zichzelf terug, doe dit ook met de onderkant en met de zijkanten. Draai het deeg om zodat de naden onderop liggen en laat het verder rijzen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette of met bloem bestrooide werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in twee gelijke stukken en bol de stukken deeg losjes op. Laat het deeg ± 20 minuten afgedekt rusten. Bol het deeg vervolgens nog een keer op om er ronde broden (boules) van te maken of vorm er langwerpige broden (batards) van (zie het recept van het Pain Cordon op pagina 29 en 30, het koordje vervalt). Bestrooi de deegstukken en de rijsmandjes met (rogge)bloem en leg het deeg met de naad naar boven in de rijsmandjes.

2e rijs:
Dek het deeg af met plasticfolie of een douchemuts en laat het op kamertemperatuur in  volume bijna verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een (natte) vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en het deeg dan langzaam terugveert.

• Gistdeeg en deeg met de poolish: ± 60 minuten.
• Desemdeeg: 1,5 – 3 uur.

Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven met daarin een pizza-/broodbaksteen 1 uur voordat het brood erin gaat voor op 220 °C (boven-/onderwarmte) of 200 °C (hete lucht). Verwarm de braadslede mee.

Bakken:
Los het deeg voorzichtig uit het rijsmandje op de pizzaschep. Snijd het deeg met een scherp  (gekarteld) mes of lame enkele keren in. Schuif het deeg met papier en al op de hete steen. Giet in de mee verwarmde braadslede ± 1,5 dl kokend water (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur. Als je geen pizza-/broodbaksteen hebt dan kun je de broden ook op een met bakpapier beklede  bakplaat afbakken.

Bak het brood 20 minuten, trek het bakpapier onder het brood vandaan en haal de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten). Verlaag eventueel de temperatuur (als de korst al erg gekleurd is) naar 200 °C (boven-/onderwarmte) of 180 °C (hete lucht) en bak de broden in nog ± 15 minuten gaar en bruin. Leg de broden direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

Nieuwsgierig geworden naar Meer brood uit eigen oven? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (14)
jonna@burgertrutjes 2017-01-15 07:51:58

Bijzonder receptje!

Beantwoorden
JO
Gerry Rozema 2017-01-15 07:52:35

Dit brood is zo lekker dat ie meestal al na een kwartier voor een proefstukje wordt aangesneden. Heel fout natuurlijk... Schoonmoeder liet na het proeven direct een bestelling achter!

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-01-15 08:56:58

Dat kan ik mij heel goed voorstellen! Het is ook echt heel lekker brood!

Beantwoorden
Lise 2017-01-17 20:17:47

Zeer lekker brood inderdaad!

Beantwoorden
LI
Astrid 2017-01-17 21:29:15

Waar koop ik tarwedesem?

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-01-18 15:34:36

Tarwedesem kun je heel goed zelf maken, in haar boek legt Levine precies uit hoe dat moet.

Beantwoorden
Thessa 2017-09-07 09:29:05

Hoi Rutger,

Is het ook mogelijk de rozijnen te vervangen door (andere) noten. Of kloppen de verhoudingen in het recept dan niet meer?

Gr,
Thessa

Beantwoorden
TH
Rutger 2017-09-10 15:14:55

Hoi! Ik denk dat het zeker mogelijk is!

Beantwoorden
Dorothé den Heijer 2017-11-06 10:39:02

Kan je in deze broden de tarwebloem ook vervangen door speltbloem of lemairemeel?

Beantwoorden
DO
Rutger 2017-11-06 11:49:34

Speltmeel kan zeker, wellicht dat je dat iets meer water nodig hebt. Met lemairemeel heb ik nog weinig ervaring, dat durf ik niet te zeggen met zekerheid.

Beantwoorden
Laurens 2019-06-17 16:34:36

hoe weeg je 0,1 gram droge gist af?

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-06-24 16:46:31

Als je geen precisieweegschaal hebt, dan gaat dat heel lastig. Je kunt er van uitgaan dat het ongeveer een mespunt gedroogde gist is.

Beantwoorden
Rita 2020-03-21 15:58:18

Is het mogelijk om het deeg ‘s avonds te maken en smorgens de oven in, dus langer laten rijzen

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-03-23 10:33:53

Volgens mij kan dat prima. Ik zou het deeg dan na het vormen en een half uur rijzen in de koelkast bewaren en voor het bakken er weer uithalen.

Beantwoorden
Jolanda 2021-06-30 14:10:59

Hoi Rutger. Wat bedoel je precies met poolish?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-07-06 09:15:20

Dat is een voordeeg, wat je dus eerder maakt voordat je het 'echte' broodddeg gaat kneden.

Beantwoorden
Ria van Lieshout 2021-07-17 17:26:27

Hoi Rutger
Ik zou dit brood graag willen bakken voor bij de bbq als ik volgende week 70 word.
Maar ik heb helaas geen rijsmandjes.
Kan het ook ergens anders in.
Ik hoor het graag van je.
Groetjes Ria

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-07-21 13:57:23

Hoi. Je kunt ook andere kommetjes gebruiken en daar een goed bebloemde (thee)doek in leggen.

Beantwoorden
Els 2022-01-20 15:15:48

Kun je in plaats van tarwebloem ook tarwemeel gebruiken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-01-22 12:30:37

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Tineke Cornelissen 2022-02-03 13:51:48

Ik heb geen braadslee om bij het brood in de oven te zetten. Kan ik dit vervangen door een ijsklontje op de bodem van de oven te leggen? Dit heb ik nl ergens gelezen.

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-02-07 18:43:32

Dat kan ook prima.

Beantwoorden
Sylvia 2022-03-27 10:21:25

Mmmhhh zulk lekker brood !
Ik heb een paar keer gebakken

Beantwoorden
SY
Mike 2022-05-24 19:48:49

Hoi Rutger,

Kan ik het tarwemeel recept ook met de broodmachine maken? Ik heb een machine met noten dispenser dus die kan ik later toevoegen. Het viel me wel op dat de verhoudingen hier heel anders is vergeleken met je tarwebrood recept en dat de baktijd korter is. Hoe zit dit?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-05-29 21:12:20

Hi. Dit is het recept van Levine, dus daar durf ik geen antwoord op te geven. Je kunt het altijd proberen in de broodmachine.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.