Koffiebroodjes, in België ook wel koffiekoeken genoemd, zijn altijd een succes en heel leuk om zelf te bakken. Voor deze broodjes wordt gerezen bladerdeeg gebruikt. Dit is een bladerdeeg waar ook gist in verwerkt is, waardoor het iets meer op brooddeeg lijkt. Dat in combinatie met de banketbakkersroom en rozijnen levert onwijs lekkere koffiebroodjes op! Met dit recept maak je 16 koffiebroodjes. Je kunt de broodjes trouwens heel goed invriezen. Als je ze nog niet bestreken hebt met jam en glazuur, kun je ze na het ontdooien nog kort oppiepen in een oven van 200 °C. Ze smaken dan weer als versgebakken!

Koffiebroodjes met rozijnen – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • ¾ recept banketbakkersroom
  • 125 gr donkere rozijnen
  • 125 gr blanke rozijnen
  • 85 ml amandellikeur (of water, appelsap, likeur naar keuze)
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 125 gr abrikozenjam
  • 125 gr poedersuiker
  • 2½ el water
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Koffiebroodjes met rozijnen maken

Meng de rozijnen met de amandellikeur en laat ze een nacht wellen. Bereid het deeg als in deze how-to voor gerezen bladerdeeg.

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 50×50 centimeter. Klop de banketbakkersroom kort los en bestrijk de deegplak hiermee. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en verdeel deze over de banketbakkersroom. Rol het deeg op tot een rol en snijd deze vervolgens in 16 gelijke plakken. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze losjes af met plasticfolie. Laat de broodjes 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Koffiebroodjes bakken

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de koffiebroodjes in 15-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de broodjes afkoelen op een rooster. Doe de abrikozenjam in een steelpannetje en verwarm de jam al roerende. Bestrijk de broodjes met de warme abrikozenjam. Meng de poedersuiker met het water tot een licht lopend glazuur en sprenkel deze over de afgekoelde koffiebroodjes.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Jildou 2019-04-18 10:18:36

Dag Rutger,

Kan ik het deeg ook bv 1of 2 dagen van te voren maken?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
JI
Rutger 2019-04-23 12:58:21

Dat kan zeker. Je kunt het gewoon in de koelkast verpakt in plasticfolie bewaren.

Beantwoorden
Arno 2019-04-30 13:36:23

Super lekker!

Beantwoorden
AR
Josine 2020-05-14 12:16:13

Dag Rutger,
Kun je het bladerdeeg ook invriezen?
Groet,
Josine

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-05-20 11:33:56

Zeker!

Beantwoorden
Ellen 2021-02-05 14:04:38

Gerezen bladerdeeg .Kan ik dat dat ook kant en klaar kopen?
Groetjes Ellen

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-02-08 11:57:00

Helaas niet.

Beantwoorden
Roos 2021-02-19 17:20:46

Hi Rutger,
Smaken de broodjes de dag na het afbakken nog net zo lekker? Of kan ik ze beter pas afbakken op de dag dat ik ze ga eten?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-02-21 09:15:21

Zelfgebakken brood en broodjes worden altijd wat sneller oud. Versgebakken zijn ze het lekkerst, maar een dag later kan ook nog wel. Je kunt ze altijd nog even oppiepen in de oven. Wil je ze toch langer bewaren, vries ze dan in.

Beantwoorden
Corieneke 2021-04-08 12:22:15

Als ik ze later wil eten, kan ik ze dan beter ongebakken invriezen?

Beantwoorden
CO
Rutger 2021-04-12 11:04:17

Ik zou ze afgebakken invriezen en dan nog kort oppiepen in de oven, dan smaken ze weer als versgebakken!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.