Ingrediëntenlijst
  • Voor de knoflookboter
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 2-3 el gehakte verse peterselie
  • peper en zout
  • rasp van ¼ citroen, optioneel
  • Verder nodig
  • 1 brood, bijvoorbeeld een stokbrood of ciabatta

Dit knoflookbrood is een heel makkelijk recept, maar zo lekker. Perfect voor bij de borrel, barbecue of wanneer je er maar zin in hebt. Of lekker bij een salade of kom soep. Je kunt voor dit knoflookbrood recept het beste een goed brood gebruiken, bij voorkeur van de bakker. Een ciabatta of stokbrood zijn mijn favorieten. Ook kan je een zelfgebakken brood gebruiken en bijvoorbeeld zelf Turks brood maken of dit zelfgebakken stokbrood. Eventueel kun je ook een afbakbrood gebruiken. 

Met de kruiden in de knoflookboter kun je variëren, voeg bijvoorbeeld ook eens (gedroogde) Italiaanse kruiden toe voor een Italiaans knoflookbrood. Of gehakte verse bieslook of rozemarijn. 

Tip: strooi eens wat geraspte (Parmezaanse) kaas over het brood voordat het de oven in gaat. 

Knoflookbrood

Zelf knoflookbrood maken – recept

Wil je zelf knoflookbrood maken? Bij een zelfgemaakt knoflookbrood recept hoort natuurlijk knoflookboter. Je kunt deze knoflookboter eenvoudig zelf maken.

Knoflookboter maken 

Pers de teentjes knoflook of hak ze fijn en meng ze samen met de gehakte peterselie door de zachte boter. Breng de knoflookboter op smaak met peper en zout. Voor een fris accent kun je een klein beetje citroenrasp toevoegen aan de knoflookboter.

Knoflookbrood maken 

Verwarm de oven voor op 180 °C. 

Snijd het brood om de 1½-2 centimeter in met een scherp gekarteld mes, maar doe dat niet helemaal tot onderaan. Op die manier blijven de plakjes wel aan elkaar zitten. Smeer in alle inkepingen een klein beetje van de knoflookboter. Dat gaat het makkelijkst met een theelepeltje of klein mesje. Verpak het brood in aluminiumfolie en bak het 10 minuten. Maak dan de folie open en bak het knoflookbrood nog 7-12 minuten, tot het lekker knapperig is. Serveer het brood gelijk uit de oven. 

Foto’s: Erik Spronk 

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Denise 2021-04-19 16:01:20

Al 3x gemaakt! Echt ontzettend lekker!!

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-04-19 17:11:42

Super! Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Karin 2021-04-03 12:04:15

Ook heel lekker om er smeerkaas aan toe te voegen, en in de inkepingen een rolletje bacon doen.

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-04-05 11:04:12

Dat klinkt heerlijk inderdaad!

Beantwoorden
Piet Seefat 2021-03-31 18:04:42

Eenvoudiger dan het hele brood eerst zelf te bakken en eigenlijk geschikt voor elk soort brood.

Beantwoorden
PI
Heidie 2021-03-07 10:14:02

Dat ga ik binnenkort een keer maken, lijkt inderdaad heel eenvoudig zo en heerlijk bij soep, of bij het gourmetten of waar dan ook bij.

Beantwoorden
HE
Mirjam 2021-02-28 11:59:13

Jammie. Knoflookboter maak ik vaker maar ik smeer het nooit op brood om daarna af te bakken. Gaan we volgend weekend maar eens doen.

Beantwoorden
MI
Desiree 2021-02-28 10:07:19

Goed idee. Ik heb nog een Turks brood liggen . Isdit alleen niet te plat voor de inkepingen?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-02-28 10:24:12

De inkepingen worden dan iets minder diep, maar het kan echt prima!

Beantwoorden