Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 8 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie
  • Voor de topping
  • 3-4 uien, in halve ringen
  • 250 gr belegen kaas, geraspt
  • Verder nodig
  • olijfolie, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
masterclass cheesecake deks
Advertentie studio 108 mobiel

Dit kaas-uienbrood is onwijs lekker en ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. De combinatie van de belegen kaas en de ui is vrijwel altijd een succes. Niet voor niets zijn de kaas-uienbroodjes bij de meeste bakkers erg populair! Wist je trouwens dat dit kaas-uienbrood ook wel een kaas-uienkruier wordt genoemd? Deze uienkruier met kaas is heel lekker als snelle lunch, als bijgerecht bij een soep of als borrelsnack.

Het kaas-ui brood recept is eigenlijk vrij simpel. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig voor het deeg en veel meer dan kaas, halve uienringen en wat peper heb je niet nodig als topping op het brood. Wil je toch variëren met dit kaas-uienbrood? Het is ook erg lekker om wat verse tijm over de uien te strooien voordat je de kaas erop strooit. Of gebruik eens rode uien voor de afwisseling.

Op zoek naar meer inspiratie voor hartige lekkernijen uit de oven of andere recepten? Bekijk dan dit overzicht met al mijn hartige recepten.

Met dit recept maak je 2 kaas-uienbroden of uienkruiers.

Kaas-uienbrood bewaren

Dit kaas-uienbrood is het allerlekkerst om versgebakken op te eten. Krijg je het brood niet in een keer op of wil je een dubbele portie maken? Je kunt de kaas-uienbroden heel goed invriezen na het bakken. Laat ze goed ontdooien voordat je ze gaat serveren en bak ze nog zo’n 5-8 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Ze smaken dan weer als versgebakken!

Zelf kaas-uienbrood maken 

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen. 

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Rol elk deel op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovaal van ongeveer 30 centimeter lang en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de uienringen over het deeg en strooi de geraspte kaas erover. Maal daar nog wat peper over en dek de broden vervolgens losjes af met plasticfolie. Laat ze nog 1 uur rijzen. 

Verwarm de oven voor 220 ⁰C. Bak de broden in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de kaas-uienbroden afkoelen op een rooster en serveer ze (lauw)warm of afgekoeld.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Liz 2022-09-04 17:57:49

Hallo Rutger,

Ik ben gek op jouw recepten maar loop vrijwel altijd tegen 1 vraag aan; zijn de temperaturen in jouw recepten voor boven- en onderwarmte of hetelucht?

Groet,

Liz

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-09-14 20:00:54

Hoi Liz. Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Anja rijkers 2022-08-28 17:38:23

Hallo ik heb vergeten olijfolie toe te voegen is daardoor de kost zo hard

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-14 20:22:44

Dat kan meespelen, maar ook zonder zou het een lekker brood moeten worden.

Beantwoorden
Ingrid 2022-08-19 10:33:43

Hoi Rutger , kan ik ook i.p.v olijfolie gesmolten boter gebruiken?

Beantwoorden
IN
Regina 2022-09-01 18:55:11

Ik heb gewone zonnebloem olie gedaan kan niet tegen olijfolie en was gewoon heerlijk dus denk dat met boter ook gaat ik doe altijd boter door mijn brooddeeg

Beantwoorden
RE
Ingrid 2022-09-03 14:53:35

dank je wel

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-09-14 21:02:51

Dat kan prima, hoeft niet gesmolten te zijn, zachte boter is ook goed.

Beantwoorden