- Voor de Italiaanse crackers
- 400 gr bloem, bij voorkeur de Italiaanse ‘tipo 00’
- 200 ml water, lauwwarm
- 3 el olijfolie
- 7 gr zout
- ½ tl gedroogde gist
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
Deze Italiaanse crackers, ook wel ciappe genoemd, zijn heel makkelijk om te bakken en onwijs lekker! Zeker in combinatie met verschillende dips blijf je van deze crackers eten. Ik maakte deze Italiaanse crackers op een kook-bakdag samen met Maarten van koken voor vrienden . Terwijl ik alle crackers uitrolde en aan het bakken was heeft Maarten er drie heerlijke dips bij gemaakt: baba ganoush, gepofte paprika dip en een heerlijke tapenade. De recepten daarvan vind je hier.
Met dit basisrecept voor Italiaanse crackers kun je volop variëren. Voeg bijvoorbeeld smaakmakers toe aan het deeg, zoals oregano of heel fijn gehakte olijven. Of bestrijk de crackers voor het bakken licht met water en bestrooi ze met zaadjes of met grof zeezout. In dat laatste geval kun je het zou in het deeg wel verminderen. Met dit ciappe recept maak je ongeveer 20 crackers.
Bereiding: Italiaanse crackers
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed daar een stevig brooddeeg van. Kneed het deeg 5-10 minuten door. Doe het deeg in een kom, dek dit af met plasticfolie en laat het 1-2 uur rusten. Het deeg zal een klein beetje gaan rijzen, maar niet zoveel als je gewend bent van brooddeeg.
De crackers bakken
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 30 gram. Rol elk deegbolletje op een bebloemd werkblad ovaal uit, tot het een lengte van 20-25 centimeter heeft. Leg het deeg op de bakplaat en prik het deeg enkele keren in met een vork. Bak de crackers 15-25 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.





