Het leuke van broodjes bapao bakken is dat je ze kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Dit bapao recept is ontstaan omdat ik zowel bapaodeeg als bolognesesaus overhad. Door deze twee te combineren is dit bapao broodjes recept geboren. Deze versie is verrassend lekker; het zachte gestoomde broodje gaat heel goed samen met de volle ragu in het broodje. Natuurlijk is het niet de originele versie van een broodje bapao, maar het is zeker wel een hele lekkere! Je maakt trouwens wel meer bolognese saus dan je voor de broodjes nodig hebt, maar deze is perfect voor op de pasta of voor deze pizza bolognese!

Italiaanse broodjes bapao – recept

Bapaomeel

Voor deze gestoomde broodjes heb ik bapaomeel gebruikt. Dat is extra fijn gemalen en gebleekte tarwebloem, dat perfect is om gestoomde broodjes mee te maken. Je vind deze bloem in de toko. Als je er niet aan kunt komen kun je ook gewone bloem gebruiken. De broodjes zullen dan net iets anders van structuur worden, maar zeker niet minder lekker!

Italiaanse broodjes bapao – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de bolognesevulling
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr pancetta, in stukjes (of gebruik gerookt ontbijtspek)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 400 gr rundergehakt
  • 2 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
  • 1 laurierblaadje
  • 150 ml rode wijn
  • 400 gr tomaten passata
  • 1 tl rode wijnazijn
  • Voor het deeg
  • 500 gr bapaomeel (of gewone bloem)
  • 7 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout
  • 1 el suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 ml water, lauwwarm
  • Verder nodig
  • plantaardige olie
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop

Zelf bapao broodjes bakken

Verhit de olijfolie in een pan en bak daar de stukjes pancetta, gesnipperde ui en fijngehakte knoflook enkele minuten in. Voeg het rundergehakt toe en bak dit mee. Blijf het mengsel doorroeren, zodat het gehakt rul bakt. Bak het gehakt ongeveer 5 minuten mee. Voeg de gehakte rozemarijn, het laurierblaadje en de rode wijn toe en meng alles door elkaar. Laat de wijn inkoken en voeg tot slot de tomaten passata en rode wijnazijn toe. Roer de saus door elkaar, breng aan de kook en dek het af met een deksel schuin op de pan. Laat de bolognesesaus 1 – 1 ½ uur zachtjes pruttelen en roer het daarbij af en toe door. Proef de saus tegen het einde en breng ‘m op smaak met peper en zout. Laat de saus afkoelen voor je het in de broodjes.

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen.

Verdeel het deeg in porties van ongeveer 60 gram. Druk de deegbolletjes op een licht bebloemd werkblad plat en schep er wat vulling op. Maak de randjes licht vochtig met water en vouw het deeg om de vulling heen. Leg de broodjes met de sluiting naar beneden op een stuk bakpapier en laat ze afgedekt met plasticfolie ongeveer 45 minuten rijzen.

Plaats een stoommandje op een pan met kokend water en leg in het midden van het mandje een stukje bakpapier. Leg daar voorzichtig 3 tot 4 broodjes per keer op en stoom de bapao in 15 minuten gaar. Serveer de broodjes (lauw)warm.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Frauantje 2020-02-29 12:51:14

Lijkt me een heerlijke variant op de bapao die ik wel eens maak. Pap betekent broodje dus een “broodje” bapao zal dubbel zo lekker smaken.. Bedankt voor het recept #Rutger

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-03-03 10:42:00

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
Frauantje 2020-02-29 12:53:35

Pao bedoelde ik natuurlijk.

Beantwoorden
FR
Jolanda 2020-02-29 16:02:14

Zou je het ook in de stoomoven kunnen doen.

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-03-03 10:41:44

Dat denk ik wel, maar heb het zelf nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Britt 2020-03-15 10:14:46

Hi Rutger

Kan je de broodjes ook invriezen? Moeten ze dan voor het stomen ingevroren worden of na het stomen?

Groetjes Britt

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-03-16 09:16:25

Hoi! Dat kan heel goed. Na het stomen invriezen werkt het beste. Zelf warm ik ze dan ook weer op met stoom, maar dat zou je ook in de magnetron kunnen doen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.