Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bapaomeel (of gewone bloem)
  • 7 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout
  • 1 el suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 ml water, lauwwarm
  • Verder nodig
  • plantaardige olie
  • bloem, voor het werkblad

Met dit recept maak je heerlijke gestoomde broodjes. Je komt deze broodjes ook wel tegen onder andere namen, zoals Chinese lotusbroodjes, gua bao en bao buns. Hoe je ze ook noemt, ze zijn in elk geval heel leuk en lekker om te maken. Het bijzondere van deze broodjes is dat ze niet gebakken worden, maar dus gestoomd. Je kunt dat vergelijken met het deeg van een broodje bapao. Deze gestoomde broodjes kun natuurlijk je vullen met wat je maar lekker vindt, maar de versie met buiskpek is echt één van onze favorieten!

Dit recept heb ik samen gemaakt met Maarten van koken voor vrienden. De gestoomde broodjes nam ik voor mijn rekening en Maarten maakte de vulling van boterzacht buikspek. De komende tijd zul je vaker recepten tegenkomen waarin we bakken en koken in één recept combineren. Wil je de vulling van buikspek maken voor deze broodjes, check dan hier het recept!

Bapaomeel

Voor deze gestoomde broodjes hebben we bapaomeel gebruikt. Dat is extra fijn gemalen en gebleekte tarwebloem, dat perfect is om gestoomde broodjes mee te maken. Je vind deze bloem in de toko. Als je er niet aan kunt komen kun je ook gewone bloem gebruiken. De broodjes zullen dan net iets anders van structuur worden, maar zeker niet minder lekker!

Bereiding: Gestoomde broodjes

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 – 1 ½ uur rijzen.

Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes. Maak er bolletjes van en rol deze uit tot een ovaal deeglapje van een halve centimeter dik. Om te voorkomen dat het deeg plakt kun je wat bloem of extra olie gebruiken. Vet een eetstokje in met olie, leg deze in het midden van het deeg en vouw het deeg in de lengte dubbel over het stokje. Trek het stokje er voorzichtig uit en leg het deeg op een klein (op maat geknipt) stukje bakpapier. Laat het deeg nog 1 uur rijzen.

Plaats een stoommandje op een pan met kokend water. Leg 4-5 broodjes (met het bakpapiertje eronder) in het stoommaandje en stoom de broodjes 8-12 minuten. Serveer de broodjes zo vers mogelijk.

Check hier het recept voor de buikspek en saus!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Miranda 2021-08-13 09:59:29

Hallo

Kun je het deeg ook een dag van te voren maken?
Of kan ik dan beter de buns al stomen

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-08-16 14:47:01

Je kunt het deeg eerder maken en dan in de koelkast laten rusten. Of de buns al stomen en dan voor het serveren nog even kort stomen.

Beantwoorden
Anke en Theo 2021-04-18 18:57:32

Top, fantastisch gelukt,bedankt Rutger.

Beantwoorden
AN
Guda Hink 2021-04-16 08:21:26

Ik heb ook recepten gezien die het met melk maken. Wat is het verschil en zou je in dit recept het water kunnen vervangen door melk?

Dank je wel,

Guda

Beantwoorden
GU
Rutger 2021-04-19 17:20:42

Melk geeft iets meer smaak, je kunt het water prima vervangen door melk.

Beantwoorden
Pascalle 2021-02-03 14:09:11

Perfect!

Beantwoorden
PA
Gijs 2020-11-30 17:30:18

Kunt u mij uitleggen waarom deze broodjes:

1 gevouwen om een stokje moeten worden en zo ja hoe (met t gaatje omhoog of gewoon n halve cirkel met t gaatje naar de zijkant)?

2 waarom je deze broodjes moet laten rusten na de eerste fase? En waarom dat niet zo is bij de broodjes bao poa van deze site? ( Immers is t hetzelfde deegrecept)

3 of je zoals bij punt 1 de broodjes niet kan opbollen als n broodje ipv vouwen om n stokje

Alvast bedankt en super als je de tijd nemen wilt

Groetjes Gijs

Beantwoorden
GI
Rutger 2020-12-07 07:31:21

Hoi Gijs. Het vouwen om een stokje maakt het makkelijker om de kenmerkende vorm van deze buns te maken en te zorgen dat je de broodjes na het stomen mooi kunt openmaken. Het gaatje mag naar de zijkant.

De broodjes bapao moeten ook gewoon twee keer rijzen, dat staat ook gewoon in dat recept.

Je kunt de broodjes ook prima opbollen, alleen door ze te bestrijken met olie en dubbel te vouwen kun je ze makkelijk vullen na het stomen.

Beantwoorden
Kim 2020-11-29 20:23:45

Kun je het deeg/de broodjes ook al een dag van te voren maken? Zo ja, hoe kan ik ze dan het beste bewaren en hoe warm je deze dan weer op?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-11-30 08:10:08

De broodjes kun je een dag eerder al stomen en dan voor het opdienen nog kort verwarmen in een stoommandje. De gestoomde broodjes zijn ook heel goed in te vriezen.

Beantwoorden
Inge 2019-06-22 12:45:33

Kan je deze broodjes ook stomen in een stoomoven? Als dat kan op hoeveel graden stoom je dan de broodjes? Ze zien er in ieder geval heerlijk uit.
Gr. Inge

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-06-24 16:39:21

Dat lijkt mij geen probleem. Zelf heb ik geen ervaring met een stoomoven, maar ik zou zeggen op 100 graden.

Beantwoorden