Ingrediëntenlijst
  • Voor het voordeeg
  • 100 gr bloem
  • 100 ml water
  • mespuntje gedroogde gist
  • Voor het deeg
  • 400 gr bloem
  • 200 ml water, lauwwarm
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 25 ml olijfolie
  • Voor de vulling
  • 100 gram zongedroogde tomaten, in olie, in reepjes gesneden
  • 2-3 takjes verse rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 75 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • olijfolie, om te bestrijken
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas

Dit van oorsprong Franse brood is heerlijk om zo te eten of om in een goede olijfolie te dopen. Het kenmerkende van een fougasse is zijn bladvormige uiterlijk. Dat ontstaat doordat je het brood voor de tweede rijs insnijdt en iets uit elkaar trekt. Het voordeeg geeft dit Franse brood een extra lekkere smaak! Met dit recept bak je 2 grote fougasses met zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas, maar je kunt er ook 3 kleinere broden mee maken.

Bereiding: Fougasse met zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas

Begin met dit recept de avond van tevoren. Doe de ingrediënten voor het voordeeg in een kom en roer ze goed door elkaar. Dek de kom af met plasticfolie en laat hem 12 tot 24 uur op kamertemperatuur staan.

Voeg de volgende dag de ingrediënten voor het deeg toe aan het voordeeg en kneed het geheel minstens 10 minuten tot een soepel brooddeeg. Kneed aan het eind de reepjes zongedroogde tomaat, fijngehakte rozemarijn en de geraspte Parmezaanse kaas door het deeg. Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Verdeel het deeg in 2 of 3 stukken en rol deze uit tot een ovaalvormige deegplak van ongeveer 1 centimeter dikte. Steek of snijd het deeg aan beide lange kanten een paar keer schuin in. Trek de deegplak voorzichtig wat uit elkaar zodat de kenmerkende openingen in het brood ontstaan.

Plaats de broden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met olijfolie. Laat de broden nog 1 uur rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 250 ⁰C. Bestrooi de broden met de extra geraspte Parmezaanse kaas en bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Harold Pereira

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Sandra Bresser 2019-03-13 10:12:35

Dit is een super goed recept. Heb het al meerdere keren gemaakt met verschillende vullingen. Zelfs, als er iets overblijft, in de vriezer gehad en is het ook nog erg smakelijk!

Beantwoorden
SA
Walter 2019-03-13 09:03:27

Fijne mediterrane touch voor dit klassieke Franse brood. Denk mss ook Provençaalse kruiden eens toe te voegen aan het deeg en voor de topping organo zols bij foccaccia

Beantwoorden
WA
Rutger 2019-03-16 23:19:03

Dat is ook heerlijk ja!

Beantwoorden
Marja 2019-03-13 08:43:19

Hoi Rutger,
Dit brood lijkt me echt heel erg lekker! Ik heb alleen 1 vraag.
Kan ik dit brood ook kneden met de standmixer? Door een aandoening heb ik geen kracht in handen en armen om met de hand te kneden namelijk. Ik heb dit ook in benen en voeten dus zit altijd in de keuken.
Als het met de standmixer kan ben ik een blij mens. Alvast bedankt, ook voor het heerlijk recept!
Hartelijke groetjes.

Beantwoorden
MA
Walter 2019-03-13 11:03:18

Dit kan je perfect met de standmixer. De stapjes volgen en no problemo :)

Beantwoorden
WA
Rutger 2019-03-16 23:19:19

Dat kan zeker met de standmixer!

Beantwoorden