- Voor de English muffins
- 450 gr bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 8 gr zout
- 1 el suiker
- 30 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 240 ml melk, lauwwarm
- Verder nodig
- semolina of maismeel, voor het uitrollen
- boter, om in te bakken
Bij muffins denk je waarschijnlijk aan cake-achtige gebakjes, maar dat is bij dit recept niet het geval. English muffins zijn eerder een soort broodjes en ze worden niet in de oven gebakken, maar in een koekenpan. Ze worden vaak geserveerd als ontbijtbroodjes en zijn ook de ideale basis voor eggs benedict.
Met dit recept maak je 10-15 English muffins.
Bereiding: English muffins
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie 1 uur op een warme plaats rijzen.
Kneed het deeg nog kort door. Bestrooi het werkblad met semolina of maismeel en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Steek cirkels uit het deeg met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter. Dit kun je doen met een ronde uitsteker, een bakring of een glas van die maat. Het deeg dat overblijft kun je natuurlijk opnieuw uitrollen. Leg het uitgestoken deeg op een stuk werkblad dat bestrooid is met semolina of maismeel, zodat het deeg niet vast blijft plakken, en dek het af met plasticfolie. Laat het deeg nog 45 minuten rijzen.
De English muffins bakken
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt daar een klein klontje boter in. Bak 3-5 English muffins tegelijk in de pan. Bak de muffins aan elke kant 5-7 minuten (dus in totaal 10-14 minuten). Hou ze tijdens het bakken goed in de gaten; wordt de onderkant te snel bruin, zet dan het vuur lager. Ze hebben echt de volle tijd nodig om ook van binnen goed gaar te worden. Laat de English muffins afkoelen op een rooster en serveer ze zo vers mogelijk.


