Bij muffins denk je waarschijnlijk aan cake-achtige gebakjes, maar dat is bij dit recept niet het geval. English muffins zijn eerder een soort broodjes en ze worden niet in de oven gebakken, maar in een koekenpan. Ze worden vaak geserveerd als ontbijtbroodjes en zijn ook de ideale basis voor eggs benedict.

Met dit recept maak je 10-15 English muffins.

English muffins voor eggs benedict
Ingrediëntenlijst
  • Voor de English muffins
  • 450 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 8 gr zout
  • 1 el suiker
  • 30 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • Verder nodig
  • semolina of maismeel, voor het uitrollen
  • boter, om in te bakken
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

English muffins recept

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie 1 uur op een warme plaats rijzen.

Kneed het deeg nog kort door. Bestrooi het werkblad met semolina of maismeel en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Steek cirkels uit het deeg met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter. Dit kun je doen met een ronde uitsteker, een bakring of een glas van die maat. Het deeg dat overblijft kun je natuurlijk opnieuw uitrollen. Leg het uitgestoken deeg op een stuk werkblad dat bestrooid is met semolina of maismeel, zodat het deeg niet vast blijft plakken, en dek het af met plasticfolie. Laat het deeg nog 45 minuten rijzen.

English muffins voor eggs benedict

De English muffins bakken

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt daar een klein klontje boter in. Bak 3-5 English muffins tegelijk in de pan. Bak de muffins aan elke kant 5-7 minuten (dus in totaal 10-14 minuten). Hou ze tijdens het bakken goed in de gaten; wordt de onderkant te snel bruin, zet dan het vuur lager. Ze hebben echt de volle tijd nodig om ook van binnen goed gaar te worden. Laat de English muffins afkoelen op een rooster en serveer ze zo vers mogelijk.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Jolande Pannekoek 2020-05-16 23:10:24

Kan ik deze muffins invriezen? Doe ik dat dan voor het bakken of erna? Hoelang van tevoren haal ik ze er dan uit?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-05-20 11:26:09

Je kunt ze heel goed invriezen, na het bakken. Haal ze enkele uren voordat je ze wilt serveren uit de vriezer.

Beantwoorden
Faassen 2022-09-17 01:30:14

Hoi

En bakken jullie ze dan nog even heel kort zodat ze lekker warm zijn?
Dankjewel

Beantwoorden
FA
Rutger 2022-09-19 12:00:52

Dat is wel het lekkerste ja!

Beantwoorden
Rob 2021-02-12 10:52:23

Kun je het deeg 's avonds maken, in de koelkast bewaren en 's morgen afbakken?

Beantwoorden
RO
Danny 2021-10-26 13:41:37

Toevallig zelf gedaan vandaag, en voor het bakken lijkt het weinig effect te hebben. Wellicht wel ruim van tevoren het deeg uit de koelkast halen om op temperatuur te laten komen. Dan rolt t wat makkelijker uit.

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-02-15 13:55:53

Ik denk dat het wel moet kunnen, maar heb het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Kim 2021-06-19 14:13:24

Kan je ze ook in de koelkast bewaren, smiddags maken en 's ochtends bakken?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-06-22 10:21:03

Dat heb ik nog nooit geprobeerd bij deze, maar ik denk wel dat het kan.

Beantwoorden
MP 2022-10-27 12:16:39

Ik lees bij andere recepten dat het deeg zo'n 4 tot 8 uur moet rijzen om een diepe smaak te ontwikkelen. Is er iets unieks aan dit recept dat dit niet nodig is of zou het hier ook lekkerder zijn om het deeg wat langer te laten rijzen? En maakt het dan uit of je dat tijdens het eerste keer rijzen of de tweede keer rijzen doet?

Beantwoorden
MP
Rutger 2022-10-31 08:54:48

Er zijn inderdaad verschillende recepten. Zelf vind ik deze fijn werken. Je kunt altijd spelen met de rijstijd, maar dan moet je ook wat minder gist gebruiken. Ik zou vooral de eerste rijstijd dan wat verlengen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.