Geen inspiratie meer voor een heerlijke lunch? Geef je lunch een luxe twist met een overheerlijke en knapperige panini. De mogelijkheden qua beleg zijn eindeloos met deze broodjes en na het beleggen leg je de panini’s even onder de grill, zodat ze heerlijk warm en krokant worden. 

Dat je panini’s op zoveel (allemaal even lekkere) manieren kunt beleggen, kan de keuze ook juist lastiger maken. Wat kies je dit keer? Om je op weg te helpen deel ik in dit artikel 4 lekkere panini recepten voor tijdens de lunch, of op een ander moment van de dag. 

Goed om te weten: welk panini recept je ook kiest, een basis van versgebakken broodjes is het allerlekkerst. Gebruik mijn panini broodjes recept of haal verse, knapperige broodjes bij de bakker.

De beste contactgrill voor je panini’s

Ga je zelf panini’s maken? Dit kun je het beste doen in een contactgrill. Een contactgrill geeft van die mooie strepen op het broodje en is perfect voor het maken van tostis of panini’s. Als je een contactgrill aanschaft, heb je de keuze uit verschillende soorten. Je kunt gaan voor een simpele contactgrill, zoals deze contactgrill. Er zijn ook contactgrills met verwisselbare platen, zodat je er niet alleen panini’s maar ook wafels en tosti’s in kunt bakken. Bijvoorbeeld deze contactgrill.

Tip: laat een panini na het bakken een paar minuten rusten voordat je hem aansnijdt en opeet. Dan is ie nog knapperiger en lekkerder!

Panini spek brie

Panini recept met brie, spek & walnoten met romige honing-mosterd dipsaus – Recept

Bak per panini 2-3 plakken ontbijtspek uit in een droge koekenpan. Leg het spek in een koude koekenpan en verwarm deze op middelhoog vuur. Laat het spek bakken tot het bruin en krokant is en draai het tussendoor om. Laat het uitgebakken spek uitlekken op keukenpapier. 

Snijd brie in lange plakken en beleg een helft van het broodje ermee. Leg daar het spek op en strooi er wat grof gehakte walnoten over. Bak het broodje in een contactgrill of tosti-ijzer tot deze goudbruin is. 

Meng intussen 50 gram mayonaise, 25 gram mosterd en 25 gram honing tot een romige dipsaus en serveer deze bij de warme panini. 

Panini kip

Panini met kip – Recept

Voor de vulling van deze panini gebruik ik in de oven gebakken kipdijfilet. Dat bakken in de oven is super makkelijk en je kunt de gebakken kip in veel andere recepten gebruiken, bijvoorbeeld in een salade of tussen een broodje met wat coleslaw. 

Meng voor de gebakken kipdijfilet 40 milliliter olijfolie, 40 millliliter sojasaus, 40 gram honing en 1-2 fijngehakte teentjes knoflook in een kom. Breng op smaak met wat peper en (niet te veel) zout. Meng alles door elkaar en voeg 400-500 gr kipdijfilet toe. Meng alles goed en laat de kip minimaal 4 uur (maar liever een nacht) marineren in de koelkast. 

Haal de kip uit de marinade en leg deze in een ovenschaal. Bak de kip 25-35 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Snijd de kip in plakjes en beleg een helft van het broodje daarmee. Strooi er geraspte jonge kaas op, dek af met de andere helft van het broodje en bak in het ijzer. Deze panini is erg lekker met chilisaus.

Panini Italiaans

Italiaanse panini – Recept

Dit is mijn favoriete panini recept: een panini caprese. Niet alleen onwijs lekker, maar ook heel snel gemaakt. Zelf vind ik in dit recept zongedroogde tomaatjes lekkerder dan verse tomaat. Gebruik per broodje 3-4 stukjes zongedroogde tomaat in olie, die je hebt laten uitlekken op keukenpapier. Snijd de tomaat in reepjes.

Scheur per broodje ¼ bol mozzarella in stukken en scheur zo’n 10 blaadjes basilicum van een bosje. Beleg een helft van het broodje met de tomatenreepjes en verdeel daar de mozzarella en basilicumblaadjes over. Breng alles op smaak met versgemalen zwarte peper en bak de panini. 

Panini zalm

Panini met zalm – Recept

Maak eerst een quick pickle van rode ui, die is erg lekker bij deze panini. Snijd daarvoor een rode ui in flinterdunne halve ringen en meng deze met een theelepel zout. Laat de uienringen in een vergiet of zeef minimaal 30 minuten uitlekken en knijp daarna al het overtollig vocht uit de uienringen. Meng 1 eetlepel witte-wijnazijn met ½-1 tl suiker en meng daar vervolgens de uitgeknepen uienringen door. Je zult zien dat ze knalroze  worden. 

Snijd per broodje zo’n 50 gram gerookte zalm in reepjes van ongeveer 1 centimeter breed. Hak wat dille en blaadjes rucola fijn. Besmeer een helft van het broodje met naturel roomkaas en leg daar de zalmreepjes bovenop. Bestrooi met de dille en de rucola en bak de broodjes. Serveer de zalm panini met de pickle van rode ui. 

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (0)