Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 500 gr T55 bloem (of patentbloem)
 • 140 ml water, koud
 • 140 ml melk, koud
 • 10 gr zout
 • 12 gr gedroogde gist
 • 50 gr suiker
 • 30 boter, op kamertemperatuur
 • Voor het toeren
 • 250 gr boter, koud
 • Verder nodig
 • bloem, voor het werkblad
 • 1 ei, losgeklopt

Wat is er lekkerder dan een verse, zelfgebakken croissant als ontbijt? Croissantdeeg wordt in bakkerstermen ook wel getoerd gerezen deeg genoemd. Het geheim van luchtige, knapperige croissants zit hem in dit deeg: het draait allemaal om de laagjes.

Zelf croissants maken kan in het begin wat lastig zijn, maar oefening baart kunst! In dit croissant recept leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf croissants kunt maken en ik geef je een paar handige tips.

Met dit recept kun je 14 croissants bakken. 

Beste bloem voor croissantdeeg

Speciaal voor Baktotaal Bouwhuis ben ik aan de slag gegaan met dit croissants recept en heb ik verschillende technieken en soorten bloem geprobeerd. Het mooiste resultaat geeft deze Franse T55 bloem, maar ook met patentbloem werden de croissants heel mooi!

Wil je mooie gelijke croissants, gebruik dan deze croissantroller om het deeg na het uitrollen in de juiste vorm te snijden. Er zijn trouwens croissantrollers in meer maten, zodat je ook andere formaten kunt maken.

3 handige tips voor de lekkerste croissants

 1. Werk snel en zorg dat de ingrediënten koel zijn als je het deeg gaat maken en als je de croissants rolt. Zo zorg je dat de boter in het deeg stevig blijft en niet wegsmelt. Dit geeft de mooiste laagjes in je croissants.
 2. Wil je de mooiste croissants maken? Verdeel het proces van croissants maken dan over 3 dagen. Maak het deeg op dag 1 en laat dit tot de volgende dag rusten in de koelkast. Op dag 2 toer je het deeg met de boter en ook dit laat je een nacht rusten in de koelkast. Op de 3e dag kun je de croissants vormen, laten rijzen en bakken.
 3. Van de afgesneden stukjes croissantdeeg kun je ook nog iets lekkers maken, gooi dat dus vooral niet weg. Wentel het overgebleven deeg bijvoorbeeld door wat kaneelsuiker, doe het in ingevette cupcakevompjes en laat ze verder net als de croissants rijzen en bakken.

Hoe kan ik verse croissants het beste bewaren?

Vers zijn zelfgebakken croissants het lekkerst. Nadat ze afgekoeld zijn kun je ze ook invriezen en op een later moment nog kort oppiepen in een oven van 200 °C. Je kunt de ongebakken croissants ook na de tweede rijs invriezen. Laat ze dan eerst ontdooien op kamertemperatuur en bak ze dan af.

Croissants recept

Zelf verse croissants maken

Ga je zelf croissants maken? Met dit recept maak je in een paar eenvoudige stappen de lekkerste croissants:

 1. Croissantdeeg maken
 2. Croissantdeeg toeren met boter
 3. Croissants rollen
 4. Croissants laten rijzen
 5. Croissants bakken

Croissantdeeg maken

Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een soepel deeg. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Kneed het deeg 4-5 minuten door. Maak van het deeg een bol en laat die verpakt in plasticfolie minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Croissantdeeg toeren

Leg de toerboter tussen 2 vellen plasticfolie en rol uit tot een vierkant van ongeveer 1 centimeter dikte. Door stevig op de boter te slaan met een deegroller wordt de boter wat soepeler, waardoor je het gemakkelijker kunt verwerken in het deeg.

Rol de deegbal op een licht bebloemd werkblad iets plat en rol er 4 punten aan. Leg de plak boter in het midden en sla de 4 punten deeg eroverheen, zodat de boter aan alle kanten ingepakt is in deeg. Rol het deeg langwerpig uit tot de lengte  3 keer zo lang is als de breedte. Vouw het deeg als een brief in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer 3 keer zijn breedte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Rol het deeg nog eenmaal in de eerste richting uit en vouw het deeg wederom in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het nog minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Het deeg is nu klaar om verder verwerkt te worden.

Croissants rollen

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 85×20 centimeter. Als je merkt dat dit lastig gaat, omdat het deeg te elastisch is en steeds terug trekt, leg het deeg 10-15 minuten in de koelkast en ga dan weer verder.

Snijd met een scherp mes, pizzaroller of croissantroller driehoeken van 10×20 centimeter uit het deeg. (de onderkant is 10 centimeter breed en vanaf het midden omhoog gemeten is 20 centimeter). Snijd het deeg in het midden van de korte kant (die van 10 centimeter) zo’n 3 centimeter in. Rol het deeg vanaf daar op en trek het daarbij iets uit, zodat het deeg goed op spanning staat.

Croissants laten rijzen

Leg de croissants met het puntje aan de onderkant met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze losjes af met plasticfolie en laat het deeg 1½ -2 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. De ideale rijstemperatuur voor croissants is 23-27° C. Vooral niet warmer, dan smelt de boter en worden de laagjes minder mooi.

Croissants bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de gerezen croissants met het losgeklopte ei en bak ze vervolgens 15-20 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (20)
Maria Concetta 2022-07-03 10:07:31

Ga ze proberen, ben echt nieuwsgierig.
Bedankt voor de recept.

Beantwoorden
MA
Sandra 2022-06-26 14:24:06

Ze waren heerlijk. Ik heb mijn roomboter eerst nog even 15 min in de vriezer gedaan voordat ik ging toeren.

Beantwoorden
SA
Florien 2022-05-17 21:32:16

Hallo
Ik heb een paar keer de croissants proberen maken. Alles lukt maar mijn croissants rijzen niet of toch nauwelijks. Ik steek ze in de oven met onder de bakplaat een kom met lauw water. Door wat zou dit komen dat ze niet rijzen

Beantwoorden
FL
Rutger 2022-05-22 17:58:20

Dat kan ik helaas heel moeilijk zeggen vanaf hier, ik kan niet zien wat er misgaat.

Beantwoorden
Karin 2022-05-07 14:29:51

Het is best tijdrovend om croissantjes te bakken, maar wat zijn ze heerlijk geworden!

Beantwoorden
KA
Ineke 2022-05-01 10:21:19

Ik heb nu 3 x de croissants gebakken maar de laagjes zijn niet luchtig genoeg
Ik laat ze 2 uur rijzen met een rijsmatje rond de 23-24 graden
Ze zijn mooi gerezen maar als ik ze bak zijn ze niet luchtig zoals op jou foto
Ik heb ze ook al op lagere temp en wat langer gebakken op 180 Gr 25-28 min
Wat kan ik nog meer doen om ze mooier te krijgen
Mvg ineke

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-05-02 08:15:28

Hi. Wat bedoel je precies met een rijsmatje? Vanaf hier kan ik helaas heel moeilijk zien wat er beter kan.

Beantwoorden
Ineke 2022-05-07 11:02:43

Ik had gelezen dat je een eigen rijskast kan maken door een terrariummatje in een afgesloten bak te plaatsen en op een rooster je croissants zodat ze goed kunnen rijzen.Je kan nl de temperatuur instellen
In mijn huis is het geen 23 graden dus rijzen ze niet goed.
Wat kan ik doen om de croissants luchtiger in laagjes te krijgen?
Gr Ineke

Beantwoorden
IN
Ineke 2022-05-08 08:30:21

Ik had gelezen dat je een rijskastje kan maken door een terrarium matje in een afgesloten bak te leggen en de temperatuur in te stellen op ongeveer 24 -25 graden
Ze waren ook mooi gerezen maar ze luchtig krijgen lukt maar niet

Beantwoorden
IN
Anne 2022-04-16 01:00:00

Kan je het deeg ook te lang laten rijzen? Zou ik het bijvoorbeeld 's avonds klaar kunnen maken om te rijzen en de volgende ochtend afbakken?
(ik woon in Papoea en 's nachts is het ongeveer 25 graden en overdag 35,dus qua temperatuur is het s nachts beter denk ik)

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-21 10:05:40

Dan zou ik ze eker wel in de koelkast zetten, anders rijzen ze echt veel te veel.

Beantwoorden
Frans 2022-04-10 13:08:25

Dag Rutger. Heb al eenmaal keer croissants gebakken volgens jouw recept en aanwijzingen. Ze zijn lekker, maar ik zie geen laagjes. Het is gewoon een luchtig broodje dat naar roomboter smaakt. Wat doe ik fout? Druk ik misschien bij het toeren te hard zodat ik de boter in het deeg druk? Maar hoe weet ik dan wanneer ik te hard druk?

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-04-13 14:50:12

Waarschijnlijk is de boter dan toch te warm geworden, waardoor hij in het deeg gesmolten is. Probeer snel en koel te werken en respecteer de rusttijden in de koelkast.

Beantwoorden
M 2022-02-20 11:53:29

Ik had ze al gemaakt. Ze smaakten lekker, maar bleven heel compact en dus niet luchtig. Roomboter liep er ook helemaal uit tijdens het afbakken.

Ik had het deeg in de ochtend gemaakt. In de avond het toeren en in de ochtend de croissants gemaakt. Enig idee waar het misgaat?

Ik ga nu een nieuwe poging doen en weer verdelen over anderhalf dag.

Beantwoorden
M
Rutger 2022-02-22 09:34:21

Zo te horen hebben ze niet goed genoeg gerezen. Dus dat zou ik de volgende keer wat langer doen. En let er op dat het niet te koud is tijdens het rijzen.

Beantwoorden
Mirjam 2022-02-20 08:41:13

Hoi Rutger, ik heb voor het eerst croissants gemaakt, met jouw recept. Ik heb ‘s ochtends het deeg gemaakt, ‘s middags getoerd en ‘s avonds laten rijzen. Een deel heb ik ‘s avonds afgebakken, een dee ligt ongebakken in de vriezer. Ze zijn erg mooi geworden en best lekker, maar missen wat luchtigheid. Heb je een idee hoe dat komt en heb je tips? Dank alvast!

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-02-22 09:35:30

Heb je ze lang genoeg en niet te koud laten rijzen. Je kunt de rijstijd een volgende keer ook verlengen.

Beantwoorden
Mirjam 2022-03-05 10:00:04

Dank voor je reactie! Ik laat ze altijd rijzen in de oven (zonder dat die aan staat) zodat er een constante temperatuur heerst. Ik ga ze de volgende keer wat langer laten rijzen!

Beantwoorden
MI
Brigitte 2022-02-20 08:40:24

Ik kan niet goed tegen tarwe, maar croissants/bladerdeeg maken staat wel op mijn bucketlist. Ik bak altijd met speltbloem. Kan ik dat hier ook voor gebruiken? Het zal wellicht iets andere structuur hebben, maar als het in de buurt komt ben ik al heel tevreden.

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-02-22 09:35:57

Volgens mij kan dat wel, alleen heb ik het zelf nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Rianne 2022-02-16 16:14:24

Rutger, hoe dik is de lap deeg die je uitgerold hebt ongeveer?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-02-22 09:53:42

De dikte heb ik niet gemeten, enkel de grootte van de lap, zoals in het recept vermeld staat.

Beantwoorden
Lieke 2022-02-15 16:14:44

Hai Rutger
Kun je ook T65 bloem gebruiken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-02-22 09:56:39

Dat kan ook.

Beantwoorden
Lando 2022-02-12 12:33:04

Voor het eerst croissantjes gebakken en dit recept gebruikt, echt top geworden.
Verdeeld over 2 dagen, 1e dag deeg en toeren en 2e dag rollen en bakken.
Bedankt voor dit toprecept

Beantwoorden
LA
Nimdy 2022-01-31 08:42:27

Ik heb iets verkeerd gedaan, hahaha!
Het ging allemaal hartstikke goed (het deeg maken, het toeren en laten rijzen), totdat ik de croissants ging afbakken in de oven.
Ze werden zo plat als een dubbeltje!
Wel lekker en luchtig, maar zo plat als een dubbeltje, haha!
Weet jij misschien wat er mis zou kunnen zijn gegaan?

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-01-31 19:12:57

Heb je ze goed genoeg opgerold, onder wat spanning.

Beantwoorden
Maria 2022-01-25 14:36:13

Kan ik de croissants ook eerst met ei insmeren en dan invriezen? Want ik eet 1 croissant per keer en dan zonde om dan elke keer een ei te verspillen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-31 19:50:57

Volgens mij kan dar prima!

Beantwoorden
Luna 2022-02-13 00:43:31

Je kan ipv ei ook melk gebruiken voor de glans!

Beantwoorden
LU
Maria 2022-01-25 14:32:27

Op wat voor manier kan je ze het beste invriezen? Ik heb gisterochtend het deeg gemaakt en gisteravond de toeren en vanochtend zijn ze gaan rijzen.

Ik wilde daarna invriezen, maar het is natuurlijk heel zacht deeg dat je niet kan vastpakken? Ik heb om het bakpapier heen geknipt en ze los op het bakpapier in de vriezer gelegd, maar ze liggen nu niet in een doos of iets of met folie? Mijn idee is om ze nu hard te laten worden en dan daarna in plastic zakjes doen

Had ik beter in een bakje kunnen invriezen? Of kan bovenstaande manier prima? Worden ze daar niet droog van, dat ze nu een uurtje los in de vriezer liggen, zonder deksel of folie en dat ik ze daarna in een zakje doe.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-31 19:51:49

Hoi. Wat jij vertelt is de beste manier. Na het invriezen kun je ze van het bakpapier halen en bijvoorbeeld in een zakje doen.

Beantwoorden
Maria 2022-01-24 10:19:38

Wat een geweldig recept! Ik wachtte al een tijdje op een ‘echt’ croissantrecept van een van mijn favoriete blogbakkers!

Ik ga vandaag beginnen en verdeel het over de drie dagen, want dan zijn ze het lekkerst toch?

Dankjewel voor dit recept!!!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-24 10:28:09

Heel leuk! Ja als je het proces over 3 dagen verdeelt worden ze het allerlekkerst!

Beantwoorden
Kim 2022-01-29 11:01:25

Ik ben momenteel met croissantjes maken, maar wat doe je dan de 3de dag? Ik heb gisteren het deeg gemaakt en net een keer getourd. Het ligt nu voor 30 minuten in de koelkast

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-01-31 19:23:27

De derde dag kun je de croissantjes van het deeg rollen, laten rijzen en bakken.

Beantwoorden
Franklin 2022-01-23 14:18:43

Je hebt t over ‘gedroogde gist’ Wil even melden dat er een groot verschil is tussen ‘gedroogde gist’ en ‘instantgist’. Waarschijnlijk bedoel je ‘instantgist’.
In Nederland is ‘gedroogde gist’ haast niet te krijgen maar bijvoorbeeld in Belgie wel. ;-)

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-01-24 10:30:17

Je hebt helemaal gelijk. Omdat in Nederland alle gedroogde gist instantgist is gebruik ik die benaming altijd.

Beantwoorden
hilde vannuffelen 2022-01-23 13:48:27

Kan ik ook het deeg maken? Dan de croissants rollen en de diepvriezer in, en als ik ze nodig heb laten ontdooien, rijzen en bakken. Zo wil ik het vandaag nog doen zodat ik wat voorraad heb.

Beantwoorden
HI
Maria 2022-01-24 10:20:25

Staat in het recept en wordt in de video gezegd. Na de rijs, maar voor het insmeren met eigeel kan je ze invriezen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-24 10:30:58

Lees even het artikel, daar heb ik het in uitgelegd.

Beantwoorden
Gerard 2022-01-23 11:59:48

Dus als ik goed begrijpt 1,5 tour

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-01-24 10:31:12

Dat klopt.

Beantwoorden