Op zoek naar een lekker recept voor goed gevuld brood? Dit zelfgemaakte cranberry-notenbrood is overheerlijk en eenvoudig te maken. Houd er wel rekening mee dat je de avond van tevoren een voordeeg moet maken, dit geeft het brood extra veel smaak. 

cranberrybrood

Cranberry’s zijn erg populair tijdens Kerst, maar dit brood is ook een heerlijke traktatie op andere momenten. Lekker met kaas of ander hartig beleg. Dit cranberry-walnotenbrood zal niet lang blijven liggen, maar heb je toch wat oud brood over? Dan is het ook heerlijk om te roosteren.

Walnoten-cranberry brood laten rijzen

In dit cranberry brood recept laat je het deeg twee keer rijzen. Om het deeg tijdens de tweede rijs een mooie vorm te geven, gebruik ik een rijsmandje (ook wel banneton of deegmandje genoemd). De versie die ik graag gebruik is van geperst riet, maar er zijn ook mandjes van plastic te krijgen. Zelf vind ik die van riet het fijnst werken. De inhoud die genoemd wordt bij het rijsmandje geeft aan hoeveel deeg erin kan. 

Let op: het mandje gaat niet mee in de oven, maar wordt enkel gebruikt om het deeg in te laten rijzen. Verschillende soorten rijsmandjes vind je onder andere hier.

Hoe gebruik je een rijsmandje?

Voordat je het mandje de eerste keer gebruikt moet je deze voorbereiden. Bestuif het deegmandje heel licht met water, bijvoorbeeld met behulp van een plantenspuit, en strooi er vervolgens wat bloem op. Klop de overtollige bloem uit het deegmandje en laat het een paar uur drogen. Bestuif het mandje voordat je het deeg erin doet nog licht met bloem om te zorgen dat het deeg er goed uit komt. Dit kan je doen met de bloem uit het recept, of bijvoorbeeld met rijstbloem.  Je kunt ook een non-woven haarnetje in het rijsmandje plaatsen, die licht bestuiven met bloem en daar het brooddeeg in leggen. Was het rijsmandje na gebruik vooral niet af, maar borstel het voorzichtig uit. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor het voordeeg
  • 75 gr patentbloem
  • 75 ml water, koud
  • mespunt gedroogde gist
  • Voor het deeg
  • 325 gr patentbloem
  • 185 ml water, lauwwarm
  • 5 gr gedroogde gist
  • 8 gr zout
  • Voor de vulling
  • 100 gr gedroogde cranberry’s
  • 75 gr walnoten, in stukjes gebroken
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad

Zelf cranberry brood met walnoten maken 

Voordeeg maken avond van tevoren

Begin een avond van tevoren met het voordeeg. Doe de bloem, het water en gist in een kom en roer deze kort door. Dek de kom af met plasticfolie en laat deze minimaal 12 uur op kamertemperatuur staan. 

Doe de cranberry’s in een kom, zet ze onder water en laat dit een kwartier staan. Giet de cranberry’s af in een zeef en laat ze een nacht drogen aan de lucht.

Cranberry brood maken

Maak de volgende dag het brooddeeg. Doe het voordeeg samen met alle andere ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze door elkaar. Kneed het deeg 10 minuten door. Dit kan met de hand of in een keukenmachine met deeghaak. Kneed aan het eind de cranberry’s en walnootstukjes door het deeg. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek deze af met plasticfolie en laat het een uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad en vouw de zijkanten van het deeg naar binnen. Keer het deeg om. Druk de zijkanten van het deeg naar beneden, zodat je het deeg onder de bol duwt. Draai het deeg daarbij rond. Je voelt dat het deeg op spanning komt en je ziet dat de deegbol glad wordt. Keer het opgebolde deeg om en laat het in het rijsmandje 1-1½ uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is. 

Verwarm intussen de oven voor op 240 °C en zet een (metalen) schaal/braadslee op de bodem van de oven. 

Cranberry brood bakken

Stort het brooddeeg voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het brood aan de bovenkant in met een scherp mesje. Schenk 100-125 milliliter water in de ovenschaal en doe de oven gelijk dicht. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C en bak het brood in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Leg het brood direct uit de oven op een rooster en eet het zo vers mogelijk.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (15)
Piet Seefat 2021-12-04 08:52:54

Gaan we zeker proberen!!!

Beantwoorden
PI
Francine 2021-12-04 10:30:14

Vanavond begin ik eraan , kben gek op walnoten en cranberry's , zal zeker smaken 🤗

Beantwoorden
FR
Anoushka 2021-12-04 11:47:34

Het ziet er heerlijk uit! Zou je dit ook kunnen maken met volkoren meel?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:31:45

Dat kan prima, het brood wordt dan wel wat compacter.

Beantwoorden
Annemieke 2021-12-04 15:35:46

Hoe groot moet het rijsmandje zijn?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:28:10

Het moet geschikt zijn voor ruim 800 gram deeg. Dus bijvoorbeeld deze: https://www.bouwhuis.com/rijsmandje-riet-rond-800g-o22cm

Beantwoorden
Laura 2021-12-04 17:30:03

Kan je het brood ook bakken zonder het water in de oven?

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-12-08 22:26:09

Ja hoor. Het kan zijn dat het brood dan niet iets compacter blijft en de korst wat minder knapperig.

Beantwoorden
Henk v d M 2021-12-08 14:07:26

Kwam het recept toevallig tegen. Geprobeerd. Smaakt uitstekend een aanrader!!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-12-08 22:03:40

Super om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Bakker 2021-12-11 10:07:57

Er zit wel iets te veel zout in !!

Beantwoorden
BA
Rutger 2021-12-14 08:41:12

2% van het bloemgewicht, dat is zeker voor een brood met vulling prima. Maar je bent altijd vrij om minder zout te gebruiken.

Beantwoorden
Nelly 2021-12-12 08:34:13

Ik zou het brood willen bakken met verse cranberries, omdat er veel suiker in gedroogde zit. Zou dat lukken?

Beantwoorden
NE
Rutger 2021-12-14 08:23:34

Daar heb ik geen ervaring mee, dat zul je echt uit moeten proberen.

Beantwoorden
Franklin 2021-12-13 10:38:57

Hé Rutger, ik mis eigenlijk het stukje waar de walnootjes geroosterd worden. Stop je die zo in heb brood dan wordt je brood taai …

Groetjes

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-12-14 08:06:22

Hoi. Ik rooster ze voor dit brood niet, dat vind ik in dit geval lekkerder. Maar je kunt ze naar wens altijd roosteren voordat je ze door het deeg doet.

Beantwoorden
Patricia 2021-12-13 11:32:53

Wat voor noten zou je als alternatief kunnen gebruiken heb thuis een met een walnoten allergie

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-12-14 08:05:36

Pecannoten zijn ook erg lekker. Of hazelnoten.

Beantwoorden
Rick 2021-12-13 20:26:30

Je kunt het er gewoon uithouden!

Beantwoorden
RI
Hendrik De Bock 2021-12-14 08:13:27

Gemaakt , en fantastisch lekker brood..bedankt Rutger

Beantwoorden
HE
ktty greven 2021-12-16 07:12:02

ga ik zeker bakken heerlijk danke voor het mooie recept.

Beantwoorden
KT
Mai Maassen 2021-12-18 14:47:30

Ik heb net een stukje geproefd.Ik vind het flauw qua smaak,te weinig noten en cranberrys in het brood.
Het brood mag van mij goed gevuld zijn.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 08:08:06

Heb je er genoeg zout in gedaan? Naar wens kun je natuurlijk altijd meer vulling gebruiken.

Beantwoorden
Marijke 2022-01-21 19:42:35

Ik had nog een zak van de supermarkt: cranberries met gemengde noten en heb die door het deeg gedaan. Heerlijk!

Beantwoorden
MA
Piet Seefat 2022-01-30 21:49:06

Cranberrybrood met walnoten gemaakt was heerlijk genieten

Beantwoorden
PI

U kunt niet meer reageren.