Heb je al eens zelf kaneelbroodjes of cinnamon rolls gemaakt? Kaneelbroodjes kom je in veel verschillende landen tegen, in allerlei variaties en onder verschillende namen. Denk aan de kanelbullar uit Zweden, Chelsea buns uit Engeland of de sticky cinnamon buns uit Canada. Dit cinnamon rolls recept is gebaseerd op de American cinnamon roll en wordt geserveerd met een fris roomkaas glazuur. 

Deze Amerikaanse kaneelbroodjes of kaneelrollen zijn zacht, fluffy, een beetje kleverig en vol van smaak. Ze zien er spectaculair uit en smaken onwijs lekker op ieder moment van de dag. Serveer ze bijvoorbeeld als koffiebroodje, snack of feestelijk ontbijt. 

Met dit recept kun je 12 cinnamon rolls maken. 

Cinnamon rolls - Recept

Cinnamon rolls recept in de Bakatlas

In mijn boek De Bakatlas neem ik je mee op culinaire wereldreis, gewoon in je eigen keuken. In 150 recepten neem ik je mee de hele wereld over. Van Indonesische pandancake tot Portugese pastéis de nata en van Australische lamingtons tot Amerikaanse brownie cookies! Dit Amerikaanse cinnamon rolls recept is ook één van de recepten die in dit boek aan bod komen.

4 tips voor de lekkerste kaneelbroodjes

  • Variëren met dit cinnamon rolls recept kan door eens rozijnen toe te voegen. Wel 150 gram rozijnen voor 15 minuten in water. Laat de rozijnen vervolgens uitlekken in een zeef en drogen aan de lucht. Verdeel de rozijnen over de kaneelvulling op het deeg.
  • Probeer ook mijn andere recepten voor kaneelbroodjes. Zoals deze kaneelbroodjes met geroosterde hazelnoten of deze gevulde kaneelbroodjes met appel.
  • Wil je de allerlekkerste cinnamon rolls maken en ben je op zoek naar wat extra hulp? In mijn online cursus zoete broodjes bakken leer je de perfecte zoete lekkernijen te maken, zoals deze Amerikaanse cinnamon buns. De cursus is heel leuk als cadeau voor jezelf of iemand anders. Bekijk al mijn bakcursussen.
  • Net gebakken zijn deze cinnamon rolls het allerlekkerst, maar je kunt ze ook bewaren voor een later moment. Laat de kaneelbroodjes afkoelen en bewaar ze vervolgens luchtdicht verpakt.  
cinnamon rolls recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr patentbloem
  • 10 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 40 gr suiker
  • 270 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 60 gr boter, op kamertemperatuur
  • Voor de vulling
  • 90 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1½ el kaneelpoeder
  • Voor het glazuur
  • 100 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2-3 el melk
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • gesmolten boter, om te bestrijken
kinderbakboek banner mob

Zelf cinnamon rolls maken: stap voor stap

Met dit cinnamon rolls of kaneelbroodjes recept maak je deze zoete lekkernij in een handomdraai zelf. Volg het recept en maak stap voor stap alle onderdelen voor de lekkerste Amerikaanse kaneelbroodjes: van het klaarmaken van het deeg en de vulling, tot het bakken van de cinnamon rolls en het besprenkelen van de broodjes met roomkaasglazuur. 

Maak het deeg voor de cinnamon rolls

Kneed alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – tot een soepel brooddeeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de boter toe en kneed deze door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Maak de vulling

Doe voor de vulling de boter, lichtbruine basterdsuiker en kaneel in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) luchtig op.

Bak de cinnamon rolls

Vet een rechthoekige bakvorm of braadslee van ongeveer 25 x 35 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 30 x 50 centimeter. Bestrijk het deeg met de vulling. Rol de lap op vanaf de lange zijde en snijd de rol in 12 gelijke plakken. Leg de zelfgemaakte kaneelbroodjes op hun kant in de vorm in 3 rijen van 4. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat het deeg nog 1 uur rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 190 °C. Bak de kaneelbroodjes in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk de cinnamon buns direct uit de oven met gesmolten boter en laat ze afkoelen in de vorm.

Maak het glazuur voor de cinnamon rolls

Om de American cinnamon rolls helemaal af te maken, bestrijk je de (afgekoelde) kaneelbroodjes met een roomkaas glazuur. Je kunt dit glazuur prima maken wanneer de kaneelbroodjes in de oven staan of wanneer ze aan het afkoelen zijn. Doe voor het glazuur de roomkaas, boter, poedersuiker en het vanille-extract in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een glad geheel. Voeg geleidelijk de melk toe tot het glazuur de gewenste dikte heeft. Besprenkel of bestrijk de cinnamon rolls met het glazuur.

Ben je nieuwsgierig geworden naar De Bakatlas? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (23)
Niek 2021-10-20 11:10:40

Moet je de droge gist niet eerst laten bloemen in de lauwwarme melk inplaats van gelijk toevoegen? Of gebruik je een speciaal soort gist waarbij het in één keer kan

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-10-24 12:52:09

Dat is niet nodig. Alle gedroogde gist die je in de Nederlandse supermarkten koopt is instantgist. Deze kun je gelijk aan het deeg toevoegen.

Beantwoorden
mariella 2021-10-20 13:46:41

droge gist kun je altijd zo toevoegen

Beantwoorden
MA
Evelyn van Zijl 2021-10-20 19:27:02

Hoi Rutger,
Een heerlijk recept weer!
Dankjewel (:
Vraagje, kun je ze invriezen?

M.v.gr. Evelyn.

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-10-24 12:49:30

Zeker! Alleen niet met het glazuur erop.

Beantwoorden
Robin 2022-06-23 09:50:40

Hoe lang kan je ze invriezen? :)

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-06-27 13:40:54

Zeker 2 maanden.

Beantwoorden
Janina 2021-10-23 14:59:20

Zonder glazuur kan je ze prima invriezen

Beantwoorden
JA
Karin 2021-10-21 09:16:05

Hoi Rutger, van harte gefeliciteerd met je nieuwe boek. Ik verheug me nu helemaal op al t lekkers wat ik daarmee kan gaan presenteren aan mijn familie en vrienden. Thx!!

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-10-24 12:45:24

Dankjewel! Alvast veel bakplezier!

Beantwoorden
Hetty 2021-10-21 11:56:33

Hoi Rutger,
Ik heb er een klein handje cranberries doorgedaan! Wordt het wel wat “ kersterig” van, maar wel erg lekker!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-10-24 12:45:09

Heerlijk!

Beantwoorden
Hetty 2021-10-21 14:48:32

Nog even een aanvulling op mijn vorige berichtje.
De cinnamon rolls zijn heel erg lekker! Ook het glazuur met roomkaas maakt het helemaal áf en is echt verrukkelijk.
Ik ga ze zeker vaker maken, maar denk dat ik ze dan bak in een muffinvorm, zodat ze wat “ in model” blijven.
Sommige rolls rijzen wat sneller en worden dan erg groot, terwijl andere juist wat kleiner blijven. Bovendien plakken ze dan niet aan elkaar vast en zijn makkelijker uit de vorm te krijgen.
Het gaat wat experimenteren worden Rutger! De basis is in elk geval top!! Zoals American rolls smaken moeten! Heerlijk!

Beantwoorden
HE
Trijnie 2021-11-08 14:27:58

Wowww ze zijn echt mega goed gelukt! Super fluffy, niet overdreven zoet. Dank je wel Rutger!

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-11-10 08:07:41

Heel tof om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Lieke 2021-11-11 17:19:06

Dag Rutgur,

Ik ben momenteel de cinnamon rolls aan het maken. Aangezien het avond is, zal pas morgen alles verorberd kunnen worden :) Hopelijk zullen ze nog lekker vers zijn? Of hoe bewaar ik ze het best om ze lekker vers te houden? Bewaar ik ze in een afgesloten doos?

Wat betreft de glazuur, ik vermoed dat het moet aangebracht worden eenmaal ze volledig afgekoeld zijn?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-16 13:08:32

Hoi! Je kunt ze het beste afgesloten op kamertemperatuur bewaren inderdaad. De glazuur zou ik er dan op het laatste moment op doen, inderdaad als de broodjes afgekoeld zijn.

Beantwoorden
Lisette 2021-11-22 17:49:26

Ik heb per ongeluk de boter gelijk bij het deeg gedaan.. wat moet ik extra doen om het deeg toch goed te krijgen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-25 14:34:49

Goed kneden. Het kan zijn dat de broodjes wel iets minder luchtig worden. Het gelijk toevoegen van de boter remt de glutenvorming in het deeg.

Beantwoorden
Noa 2021-11-28 10:52:45

Mijn broodjes kwamen in de oven wat omhoog waardoor hij al snel donker werd ook aan de onder kant en hij niet helemaal rond bleef maar meer een toren had. Het lijkt alsof de suiker eruit is gelopen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit de volgende keer niet gebeurd?

Beantwoorden
NO
Rutger 2021-11-30 13:40:44

Ze kunnen iets omhoog komen, dat komt na het bakken wel weer goed. Dan zakken ze weer iets terug. Had je met onder en bovenwarmte gebakken? Dat werkt het beste.

Beantwoorden
Judith Roosen 2021-11-28 12:10:43

In je boek 'de 100 allerbeste recepten' staat ook een recept voor kaneelbroodjes. Maar in de ingrediënten lijst ben je de gist vergeten te noteren!
Ook vermeld je in het recept in het boven vermelde boek er de boter direct bij het vormen van het deeg bij te doen.
Wordt wel verwarrend :-@

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-11-30 13:38:38

Hoi! De gist is helaas een drukfout, die is in de nieuwere boeken wel vermeld en is zeker nodig. Wat betreft de boter toevoegen, dat verschilt per recept. Soms werkt het beter om het er gelijk bij te doen, soms juist niet. In dit geval heb ik gekozen om de boter er later door te doen, daar worden de cinnamon rolls net wat luchtiger van.

Beantwoorden
Lisa 2021-11-30 08:40:20

Hoi Rutger,

We hebben gisteren de cinnamon rolls gemaakt zonder zuivel (dus zuivelvervangers) maar wel met ei. Super lekker! Bedankt voor het recept. Ik zou wel graag een volledig veganistische cinnamon roll maken. Heb je tips om het ei te vervangen?

Groetjes,

Lisa

Beantwoorden
LI
Jula 2022-01-24 23:16:17

Ik maak dit recept met zuivelvervangers, dus havermelk en blueband. Ik voeg geen ei toe. Het komt er altijd goed uit. Gebruik wel ander recept voor de glazuur.

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-11-30 13:23:21

Hoi! Wat leuk om te horen! Je kunt het ei achterwege laten en 40 ml meer plantaardige melk gebruiken.

Beantwoorden
Lydie 2021-12-08 19:54:58

Hoi!
Ik wil de cinnamon rolls graag maken voor het kerstontbiht op tweede kerstdag. Kan ik ze al maken op eerste kerstdag in de ochtend en dan bewaren? Kan ik ze ook pas afbakken op tweede kerstdag? Wanneer kan ik dan het best ‘stoppen’ in het recept en hoe bewaar ik het dan?
Bedankt!!

Beantwoorden
LY
Rutger 2021-12-08 22:01:04

Hoi! Je kunt ze prima bakken op eerste kerstdag en dan tweede kerstdag serveren. Dan zijn ze nog heerlijk.

Beantwoorden
Judith 2021-12-21 17:31:03

Hoi Rutger,
Komende kerstweekend staat dit op de planning. Twee vraagjes, volle melk? Ik zie ook wel eens karnemelk, kan dat ook en wat is toegevoegde waarde?
Zou ook bruine basterdsuiker kunnen? Heb niet veel lichtbruine meer, of wellicht een mix van beiden?

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-12-22 07:20:50

Hoi. Karnemelk kan ook, dan worden de broodjes iets frisser van smaak. Een andere kleur basterdsuiker werkt ook prima.

Beantwoorden
Judith 2021-12-24 16:18:29

Dank je wel Rutger, zou ik ze ook de avond van te voren kunnen voorbereiden tot het moment dat ze de oven inmoeten. Dus de avond de koelkast in en volgende ochtend weer op temperatuur laten komen en dan pas de oven in?

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-12-27 14:07:46

Dat kan volgens mij prima.

Beantwoorden
Mack den dubbelden 2022-01-04 09:31:14

Moet het perse met de glazuur erbij? Ze zijn wel erg lekker hoor!!!! Groetjes Mack

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-04 14:14:54

De glazuur kun je ook achterwege laten hoor.

Beantwoorden
Marloes 2022-02-23 10:23:56

Hoi Rutger!

Zou het lekker zijn om in plaats van glazuur gesmolten Ruby chocolade er overheen te doen? Dit voor een babyshower (roze=meisje).

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-01 09:40:41

Dat kan prima! Leuk idee!

Beantwoorden
Helen 2022-04-09 17:24:22

Hoi Rutger!
Ik heb de cinnamon rolls gemaakt vandaag, super lekker en goed gelukt, alleen vind ik ze wat droog. Voor een volgende keer dan heter en korter bakken net als de Zeeuwse bolussen? Het deeg is toch hetzelfde?

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-04-10 09:42:19

Hi! Heb je ze met hete lucht gebakken? In dat geval kun je beter onder en bovenwarmte gebruiken. Korter en heter werkt in dit geval minder goed, omdat ze met z'n allen in een bakvorm zitten en het midden dan niet goed gaar wordt. Iets korter bakken kan natuurlijk wel, maar ze moeten vanbinnen wel goed gaar worden.

Beantwoorden
Annet 2022-04-15 17:03:17

Hallo Rutger,

Kun je het deeg ook een avond van te horen maken en dan op de ochtend bakken??

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-21 10:06:55

Daar lees je alles over in dit artikel: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/s-avonds-kneden-s-morgens-verse-broodjes/

Beantwoorden
Emma 2022-08-27 13:34:43

Net eentje geproefd toen ze net de oven uit kwamen, dus nog warm. Zelfs zonder glazuur zijn ze al heerlijk.

Beantwoorden
EM
Kaneel broodje 2022-09-17 14:31:50

Hoi Rutger! Hoe lang zou ik deze cinnamon rolls kunnen bewaren?

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-09-19 11:58:45

Versgebakken zijn ze het allerlekkerst, op dag 1 en 2. Wil je ze lang bewaren, vries ze dan in.

Beantwoorden
Mark 2022-10-06 13:31:28

Kun je het deeg de avond van te voren maken en de volgende ochtend in de oven bakken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:20:56

Dat kan, laat het dan wel de nacht in de koelkast rijzen.

Beantwoorden
Mara 2022-11-05 10:25:26

Vraagje....ze waren echt super lekker net na het bakken maar 5 uur later waren ze al taai. Hoort dat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 09:36:03

Zelfgebakken brood, zonder toevoegingen, wordt wel iets eerder taai. 5 uur is wel heel snel, dus het kan zijn dat er ergens anders nog iets net anders is gegaan.

Beantwoorden
Mara 2022-11-05 10:34:38

Ik heb ze wel als tweede rijs in de koelkast laten rijzen de hele nacht en even op kamertemperatuur laten komen een half uurtje voordat ik ze ging afbakken ( boven onder warmte)

Beantwoorden
MA
Alexander 2022-11-19 16:23:38

Wow die zijn echt goed zeg! Fantastisch hoe het deeg heel luchtig is en dan toch lekker sticky met de kaneelsuiker en glazuur. Thanks voor dit recept😀

Beantwoorden
AL

U kunt niet meer reageren.