Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bapaomeel
  • 7 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout
  • 1 el suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 ml water, lauwwarm
  • Voor de vulling
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 gr half-om-halfgehakt
  • 2 el sojasaus
  • sambal, naar smaak
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • plantaardige olie, om in te bakken en mee in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • chilisaus, voor erbij, optioneel

Met dit recept kun je zelf de lekkerste broodjes bapao maken! Als je deze zelfgemaakte bapao’s eenmaal hebt geproefd zul je ze nooit meer in de supermarkt kopen! Gebruik voor het deeg speciaal bapaomeel, dat is fijner gemalen en geeft een prachtige luchtige structuur aan de gestoomde broodjes. Je vindt bapaomeel bij de toko of online. Deze broodjes bapao zijn gevuld met gehakt. Met dit broodjes bapao recept kun je er 14 stuks maken.

Broodje bapao maken

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen. Bereid intussen de vulling.

Verhit wat olijfolie in een pan en fruit daar de ui en de knoflook in. Voeg het gehakt toe en bak dit in ongeveer 5 minuten rul. Voeg de sojasaus en sambal naar smaak toe en bak dit enkele minuten mee. Breng de vulling op smaak met zout en peper en laat het afkoelen. Verdeel het deeg in porties van ongeveer 60 gram. Druk de deegbolletjes op een licht bebloemd werkblad plat en schep er wat vulling op. Maak de randjes licht vochtig met water en vouw het deeg om de vulling heen. Leg de broodjes met de sluiting naar beneden op een stuk bakpapier en laat ze afgedekt met plasticfolie ongeveer 45 minuten  rijzen.

Bapao broodjes stomen

Plaats een stoommandje op een pan met kokend water en leg in het midden van het mandje een stukje bakpapier. Leg daar voorzichtig 3 tot 4 broodjes per keer op en stoom de bapao in 15 minuten gaar. Serveer de broodjes (lauw)warm met chilisaus. Gestoomde bapao broodjes kun je ook heel goed invriezen. Na het ontdooien kun je ze opwarmen in de magnetron of door ze opnieuw (kort) te stomen.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Annelot 2020-09-26 17:31:44

Hai Rutger, wat voor soort meel kan je aanraden ter vervanging van bapao meel? Ik woon in zuid Amerika en hier niet te krijgen helaas. Wel rijst bloem bijv. Maar ben benieuwd wat het dichtste in de buurt komt van bapao meel! Dankjewel:):)

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-09-28 08:48:09

Hoi. Dan zou ik gewone (patent)bloem gebruiken. Met rijstbloem gaat het niet lukken.

Beantwoorden
Mieke 2020-09-21 05:53:38

kun je ze ook in een stoomoven maken en hoe dan?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-09-21 12:27:08

Hoi! Volgens mij kan dat prima, alleen heb ik daar (nog) geen ervaring mee.

Beantwoorden
Rachel 2020-09-20 10:55:12

Dit ziet er zo heerlijk uit!

Beantwoorden
RA
Rian 2020-09-20 08:10:06

Hoi Rutger,
Ik heb de luxe van een stoomoven.
Kan ik de broodjes dan daarin leggen/stomen?
Doe ik dan ook een vel bakpapier onder de broodjes?
En hoe lang stoom ik an 9f dezelfde tijd?
Zijn er dan dingen waar ik.op moet letten?

Beantwoorden
RI
Corrie 2020-09-20 11:27:05

Ben ik ook benieuwd naar 😊 dus lees mee.

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-09-21 12:30:03

Hoi Rian! Ik heb (nog) geen stoomoven, vanaf eind van dit jaar wel. Ik kom er graag nog een keer op terug, maar voor nu moet ik je een antwoord schuldig blijven omdat ik er nog geen ervaring mee heb.

Beantwoorden