Met dit recept kun je zelf de lekkerste broodjes bapao maken. Het is helemaal niet moeilijk om zelf bapao broodjes te maken en geloof me, als je deze zelfgemaakte bapao’s eenmaal hebt geproefd zul je ze nooit meer in de supermarkt kopen! 

Deze broodjes bapao zijn gevuld met gehakt. Probeer ook eens mijn andere bapao recepten, zoals dit vegetarisch broodje bapao of dit Italiaans broodje bapao.

Met dit broodjes bapao recept kun je er 14 stuks maken.

Broodje bapao

Wat is bapao?

De bapao is een gestoomd broodje met een heerlijke vulling. Met de vulling kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan de populaire bapao met gehakt, maar ook met kip of een groentevulling zijn deze gestoomde broodjes erg lekker. 

Oorspronkelijk is bapao een eeuwenoude Chinese lekkernij. De bapao is vervolgens in Indonesië terechtgekomen en via Indonesië is het gestoomde broodje later ook in Nederland verzeild geraakt. In China wordt bapao baozi genoemd, maar in Nederland is dit broodje vooral bekend als bapao of broodje bapao. Leuk om te weten: hoewel broodje bapao misschien wel de populairste term is, is dit eigenlijk dubbelop. Pao betekent namelijk al broodje.

Broodje bapao van bapaomeel

Voor dit bapao recept gebruik ik bapaomeel. Dit bapaomeel is in principe gewoon tarwebloem, maar fijner gemalen en wit gebleekt. Bapaomeel zorgt voor de heerlijke luchtige textuur van de broodjes. Je kunt bapaomeel online kopen of bij de toko.

Gestoomde bapao opwarmen

De bapao broodjes stoom je met vulling en al, zodat het deeg gaar is. Je kunt de bapao daarna direct serveren (met chilisaus) om te genieten van een warme snack. Wil je de broodjes niet gelijk serveren? Laat ze dan afkoelen, om op een later moment op te warmen en te serveren.

De bapao opnieuw verwarmen kun je ook weer in een stoommandje doen. Stoom de broodjes 6-10 minuten, tot ze weer warm zijn. Of warm ze op in de magnetron, zo’n 40-50 seconden op 700 watt.

Broodje bapao bewaren

Gestoomde bapao kun je luchtdicht verpakt 2 dagen bewaren in de koelkast. Wist je dat je gestoomde bapao broodjes ook heel goed kunt invriezen? Zo maak je bijvoorbeeld een extra voorraadje en heb je een bapao bij de hand wanneer je zin hebt in een snelle snack. Handig én lekker!

De bapao broodjes blijven 2-3 maanden goed in de vriezer. Je kunt ze ook direct uit de vriezer opwarmen, maar houd dan wel rekening met extra tijd in het stoommandje of de magnetron. 

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bapaomeel
  • 7 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout
  • 1 el suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 ml water, lauwwarm
  • Voor de vulling
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 gr half-om-halfgehakt
  • 2 el sojasaus
  • sambal, naar smaak
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • plantaardige olie, om in te bakken en mee in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • chilisaus, voor erbij, optioneel
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf bapao maken – Stap voor stap recept

Ga je zelf bapao maken? Met dit stap voor stap recept is dit niet alleen heel makkelijk, maar ook leuk om te doen. Het recept bestaat uit verschillende stappen: het bapao deeg en de vulling maken, de bapao vullen en vormen, en tot slot het stomen van de bapao broodjes.

Bapao deeg en vulling maken

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen, of met een standmixer met deeghaak. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte, licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen. 

Bereid intussen de vulling. Verhit hiervoor wat olijfolie in een pan en fruit daar de ui en de knoflook in. Voeg het gehakt toe en bak dit in ongeveer 5 minuten rul. Voeg de sojasaus en sambal naar smaak toe en bak dit enkele minuten mee. Breng de vulling op smaak met zout en peper en laat het afkoelen. 

Bapao broodjes maken

Verdeel het bapaodeeg in porties van ongeveer 60 gram. Druk de deegbolletjes plat op een licht bebloemd werkblad en schep er wat vulling op. Maak de randjes licht vochtig met water en vouw het deeg om de vulling heen. Leg de broodjes met de sluiting naar beneden op een stuk bakpapier en laat ze afgedekt met plasticfolie ongeveer 45 minuten rijzen.

Bapao broodjes stomen

Plaats een stoommandje op een pan met kokend water en leg in het midden van het mandje een stukje bakpapier. Leg daar voorzichtig 3 tot 4 broodjes per keer op en stoom de bapao in 15 minuten gaar. Serveer de broodjes (lauw)warm met chilisaus. 

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Rian 2020-09-20 08:10:06

Hoi Rutger,
Ik heb de luxe van een stoomoven.
Kan ik de broodjes dan daarin leggen/stomen?
Doe ik dan ook een vel bakpapier onder de broodjes?
En hoe lang stoom ik an 9f dezelfde tijd?
Zijn er dan dingen waar ik.op moet letten?

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-09-21 12:30:03

Hoi Rian! Ik heb (nog) geen stoomoven, vanaf eind van dit jaar wel. Ik kom er graag nog een keer op terug, maar voor nu moet ik je een antwoord schuldig blijven omdat ik er nog geen ervaring mee heb.

Beantwoorden
Erwin de hutch 2021-12-27 08:21:49

Hoi Rutger,

Zou je misschien een update kunnen geven? Je meldde in oktober 2020, dat je eind dat jaar ook een stoomoven zou hebben en hierop terug zou komen. Mag ik stiekem opmerken dat het nu eind 2021 is en dus ruim een jaar na je belofte?

Beantwoorden
ER
Rutger 2021-12-27 13:53:43

Hi! Dat klopt. Helaas ben ik er nog niet aan toegekomen.

Beantwoorden
Corrie 2020-09-20 11:27:05

Ben ik ook benieuwd naar 😊 dus lees mee.

Beantwoorden
CO
Rachel 2020-09-20 10:55:12

Dit ziet er zo heerlijk uit!

Beantwoorden
RA
Mieke 2020-09-21 05:53:38

kun je ze ook in een stoomoven maken en hoe dan?

Beantwoorden
MI
Eunice 2021-02-13 16:23:13

Ik doe ze ook in de stoomoven. Gaat super! 15 min

Beantwoorden
EU
Rutger 2020-09-21 12:27:08

Hoi! Volgens mij kan dat prima, alleen heb ik daar (nog) geen ervaring mee.

Beantwoorden
Annelot 2020-09-26 17:31:44

Hai Rutger, wat voor soort meel kan je aanraden ter vervanging van bapao meel? Ik woon in zuid Amerika en hier niet te krijgen helaas. Wel rijst bloem bijv. Maar ben benieuwd wat het dichtste in de buurt komt van bapao meel! Dankjewel:):)

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-09-28 08:48:09

Hoi. Dan zou ik gewone (patent)bloem gebruiken. Met rijstbloem gaat het niet lukken.

Beantwoorden
Lauren 2021-02-24 16:21:13

Hoi Rutger, wat zou jij in de vulling doen als je een vegetarische bapao ervan wil maken? Dus ipv het half om half gehakt?

Beantwoorden
LA
tiana 2022-07-30 15:24:44

ipv het gehakt kunt u er voor kiezen om tofoe (of tahoe) goed uitgelekt in kleine dobbelsteentjes te snijden en dan kort frituren in zonnebloemolie. Ook dat weer goed uit laten lekker en vervolgens de vulling zoals aangegeven maken. Op het allerlaatst (vuur uit) wat fijn gesneden bosui erbij. Dit gaart wel tijdens het stomen. Tofoe neemt erg goed smaak op.

Beantwoorden
TI
Ties 2021-12-28 11:34:12

Tempé ipv gehakt geeft een super lekker resultaat en vegetarische ook

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-02-28 10:31:37

Ik zou dan voor een fijne groentecurry gaan. Of misschien iets met jackfruit.

Beantwoorden
Denise 2021-11-13 15:01:14

Vandaag gemaakt met gehaktvulling met als aanvulling wat gembersiroop, ketjap en laos. Erg lekker, het was de bedoeling om in te vriezen maar ze gaan de vriezer niet halen denk ik ;-). Volgende keer experimenteren met kip of andere soorten vulling! Bedankt voor dit recept.

Beantwoorden
DE
Erik winkelman 2022-05-26 14:51:06

Ik heb het deeg exact zo gemaakt als het omschreven staat, maar als ik bolletjes van 60 gram moet maken kom ik niet aan 14 stuks. Doe ik wat fout?
Gr Erik

Beantwoorden
ER
Rutger 2022-05-29 21:05:59

Hoi. Als je alles goed afgewogen hebt zou je precies uit moeten komen.

Beantwoorden
Ina 2022-05-29 21:05:26

Wegens coeliakie moet ik Glutenvrij bakken. Welk meel zou ik het best kunnen gebruiken? Ik las geen rijstmeel, maar welke is wel geschikt?

Beantwoorden
IN
Bo 2022-06-09 13:39:03

Vandaag een poging gegaan met dit recept, eerder een ander recept geprobeerd wat mislukte.
Helaas vandaag ook niet helemaal gelukt. De bapao wordt deels luchtig maar een deel van het broodje is compact en klef. Met een metalen stoommandje in een pan is het de onderkant van het broodje en in mijn multicooker met stoomfunctie juist de bovenkant.
Heb je een idee waar het fout gaat?

Beantwoorden
BO
Robin 2022-09-10 12:27:23

Je kunt proberen iets langer te mixen.

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-06-14 14:28:08

Hi. Ik weet niet waar het precies msigaat, dat is lastig om te zeggen.

Beantwoorden
Anna 2022-10-18 01:25:19

Hoi Rutger,
Ik heb ze gisteren gemaakt. Wat een fantastisch recept. Ze zijn zo goed gelukt. Heerlijk

Beantwoorden
AN
Annelies 2022-10-28 17:45:11

Hallo Rutger,

Moet je het deeg met de hand kneden op mag dat met kneedhaken in de handmixer?
Kun je ook aangeven hoe lang en op welke stand het in de stoomoven zou moeten (heb een bosch combi stoomoven)?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-10-31 08:45:32

Hoi. Een handmixer met deeghaken heeft te weinig vermogen om het deeg goed te kneden. Het kan wel met een standmixer met deeghaak. Met een stoomoven heb ik geen ervaring, daar kan ik je helaas geen goed advies voor geven.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.