Ingrediëntenlijst
  • Voor het brood
  • 300 gr bloem
  • 200 gr volkorenmeel
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 325 ml bier, lauwwarm
  • 1 el olijfolie
  • Verder nodig
  • 75-100 gr zaden en pitten, zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, maanzaad, lijnzaad, nigellazaad
Advertentie studio 108 mobiel

Wat hebben brood en bier gemeen? Ze worden allebei gemaakt van graan. Maar brood en bier hebben niet alleen overeenkomsten, ze zijn ook goed met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld in bierbrood. Maar wat is bierbrood precies? Het is eigenlijk heel simpel: voor bierbrood wordt er bier toegevoegd aan het brooddeeg. Door bier in het deeg te verwerken, krijgt het brood een diepere smaak. Lust je geen bier? Ook dan moet je zeker eens dit bierbrood proberen, de biersmaak zorgt voor een heerlijke smaak maar overheerst namelijk helemaal niet. 

Dit smaakvolle bierbrood is heerlijk bij een borrelplank, met charcuterie en kazen. Maar ook bij een kop soep. Of serveer het bij een stevige stoofpot. Ik kan zoveel redenen bedenken om dit brood te bakken!

Welk bier gebruiken voor bierbrood?

In principe kun je voor dit brood elk soort bier gebruiken dat je maar wilt. Zelf vind ik het lekker om een voller bier te gebruiken, dat geeft een extra rijke smaak aan het brood. Gebruik bijvoorbeeld een tripel of een stout. Omdat je allerlei soorten bier kunt gebruiken, kun je heel goed met dit brood variëren en het is ontzettend leuk (en lekker) om verschillende biertjes uit te proberen.

Versgebakken is dit bierbrood het allerlekkerst, maar het is ook geschikt om in te vriezen. Ga je het ingevroren bierbrood weer gebruiken? Piep de broden dan voor het bakken kort op in een hete oven, zodat ze lekker knapperig zijn.

Zelf bierbrood maken 

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed alles tot een deeg. Kneed het 10 minuten door. Dit kan met de hand of in een standmixer met deeghaak. Doe het deeg daarna in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Verdeel het deeg in twee bollen en duw beide bollen plat tot een vierkant van ongeveer 25 centimeter. Rol de deeglappen op tot twee langwerpige broden. De naad komt straks onderop te liggen. Maar de boven- en zijkant van het brood iets vochtig met water en rol deze door de gemengde zaden en pitten. Leg het deeg met de naad naar beneden en met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de broden 1 uur rijzen op een warme plaats. 

Bierbrood bakken

Verwarm intussen de oven voor op 220°C en zet een (metalen) schaal/braadslee op de bodem van de oven. 

Snijd de gerezen broden drie keer in met een scherp gekarteld mes. Schuif de bakplaat in de oven en giet een half kopje water in de braadslee, zodat er stoom ontstaat. Bak het bierbrood in 23-28 minuten goudbruin en gaar. Laat de broden na het bakken afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Henny 2022-06-20 14:39:28

Hei Rutger kun je er ook gewoon 1 brood van bakken?? of werkt dat niet.

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-06-27 14:03:06

Dat kan prima, de baktijd wordt dan wel iets langer

Beantwoorden
Bianca 2022-06-19 15:33:55

Ik had geen meel in huis dus heb het vervangen door bloem, alleen na het rijzen in een stoomoven blijft het deeg vloeibaar, komt dit door het gebruik van bloem of gaat er iets anders mis?

Beantwoorden
BI
Rutger 2022-06-19 20:04:43

Hi. Dat zou niet moeten gebeuren. Heb je teveel stoom toegevoegd tijdens het rijzen?

Beantwoorden