Met dit recept kun je zelf marsepein maken. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens veel lekkerder dan marsepein die je over het algemeen koopt. Vaak bevat gekochte marsepein namelijk veel meer suiker dan amandelen, waardoor je uiteindelijk meer een suikerpasta eet dan amandelmarsepein. Als je zelf marsepein maakt, komt het kenmerkende ingrediënt van marsepein (amandelen) doorgaans veel beter tot zijn recht.

Zelf marsepein maken – recept

Wat is marsepein?

Marsepein is een mengsel van gemalen amandelen en suiker. Het wordt veel gebruikt om taarten en gebak te bekleden (net als fondant), maar het is ook een geliefd ingrediënt als vulling voor bijvoorbeeld bonbons. Daarnaast kun je marsepein ook goed gebruiken om eetbare decoraties mee te maken. Door de structuur kun je er goed mee boetseren.

Verschil marsepein en amandelspijs

Net als marsepein wordt ook amandelspijs gemaakt van gemalen amandelen en suiker. De structuur van marsepein is veel fijner dan die van amandelspijs. Daarnaast bevat marsepein meestal meer suiker dan amandelspijs.

Verhouding amandelen en suiker in marsepein

Marsepein is verkrijgbaar in allerlei soorten en verschillende kwaliteiten. Een reden waarom ik graag zelf marsepein maak, is de verhouding tussen suiker en amandelen bij zelfgemaakte marsepein. Bij veel gekochte marsepein wordt er namelijk veel meer suiker dan amandelen gebruikt en ben je meer een suiker- dan amandelpasta aan het eten. 

Je vindt de verhouding tussen amandelen en suiker vaak op de verpakking van marsepein, of het percentage amandelen staat vermeld. Marsepein die je koopt om bijvoorbeeld taarten mee te bekleden is vaak 1:4. Deze marsepein bestaat dus voor 20 % uit amandelen en voor 80 % uit suiker. Om de suikerpasta dan alsnog lekker te laten smaken, wordt er vaak ook nog smaakstof toegevoegd.

Ter vergelijking: de beste kwaliteit marsepein heeft een verhouding van 1:1. Dit betekent dat de marsepein voor 50 % uit amandelen bestaat en voor 50 % uit poedersuiker. De marsepein die je in dit recept maakt, bestaat ook uit deze verhouding.

De kleur van marsepein

Wist je dat de kleur van marsepein te maken heeft met de hoeveelheid suiker in marsepein? Zoals banketbakker Cees Holtkamp ook aangeeft bij zijn recept voor marsepein: let bij het kopen van marsepein op de kleur. Hoe witter de marsepein is, des te meer suiker (en dus minder amandelen) er zijn gebruikt en de kwaliteit is dan minder. 

Om deze reden wil je dus helemaal geen prachtig witte marsepein maken. Goede marsepein is niet wit maar grauw van kleur, want amandelen zijn ook niet wit. 

Marsepein bewaren

Wil je marsepein bewaren? Bewaar het luchtdicht op een plek die niet al te warm wordt. Je kunt het bewaren in de koelkast of op kamertemperatuur. Twijfel je of de kamertemperatuur niet te warm is? Bewaar het bij twijfel altijd in de koelkast.

Houd er rekening mee dat zelfgemaakt marsepein wat eerder kan uitdrogen, eet het daarom het liefst binnen 2-3 weken op. Als je het langer wilt bewaren, dan kun je het ook 2-3 maanden luchtdicht verpakt invriezen.

Marsepein maken: koude of warme methode

Marsepein wordt gemaakt op verschillende manieren: de koude methode of de warme methode. Bij de koude methode worden de amandelen koud gemalen/gewalst en gemengd met suiker. Maak je marsepein op de warme manier? Dan wordt de massa verwarmd in een ketel, waardoor makkelijker een gladde marsepein ontstaat. Door het verwarmen is de marsepein langer houdbaar, maar kan de amandelsmaak wel iets minder worden. Om dat te compenseren wordt er vaak nog wat smaakstof toegevoegd.

Zelf marsepein maken: koude methode

Ga je zelf marsepein maken? Dan doe je dit op de koude methode. In sommige marsepein recepten gebruik je eiwit, maar ik gebruik water. Dit kan heel goed en het grote voordeel is dat je geen rauw eiwit eet en de marsepein met een gerust hart langer kunt bewaren.

Bonustips voor de lekkerste marsepein

  • Om je marsepein nog iets meer smaak te geven, kun je een klein beetje smaakstof toevoegen. Dit kunnen een paar druppels amandelextract zijn (gemaakt van bittere amandelen, waardoor de amandelsmaak meer intens wordt), maar je kunt ook een paar druppels oranjebloesemwater of rozenwater toevoegen.
  • Let op: Maal de amandelen niet te lang achter elkaar. Dan worden de amandelen te warm en kan er olie uit de noten komen, waardoor de marsepein minder lekker wordt. Je kunt dit verhelpen door tijdens het maken van de marsepein steeds kort te pulseren, in plaats van de foodprocessor lang aan te laten staan.
Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de marsepein
  • 250 gr blanke amandelen
  • 250 gr poedersuiker
  • 1 ½ -2 ½ el water
  • smaak naar keuze, optioneel, zie inleiding
Broodbakbol banner mobiel

Marsepein zelf maken

Doe de amandelen in een foodprocessor met messen – of in een hakmolentje – en pulseer deze meerdere keren, zodat de amandelen fijngemalen worden. Voeg de poedersuiker toe en ga door met pulseren. Voeg geleidelijk het water toe, met daarbij eventueel een smaakmaker, en blijf het mengsel pulseren. Controleer het mengsel regelmatig, als je het tot een bal kunt kneden/drukken is de marsepein klaar.

Verpak de zelfgemaakte marsepein in plasticfolie en laat het minimaal 24 uur (maar het liefst langer) rusten op kamertemperatuur.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (28)
Liduin 2019-11-26 10:42:34

Hoi Rutger, kun je hiervoor ook reeds gemalen amandelen gebruiken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-11-27 21:33:33

Dat denk ik wel, maar heb het zelf nog nooit geprobeerd, dus durf het niet met zekerheid te zeggen.

Beantwoorden
Lidy 2019-12-02 13:04:38

Ik heb net marsepein gemaakt van amandelmeel. De smaak is nu al top maar moet hem nog min 24 uur laten rusten 😥

Beantwoorden
LI
Caroline 2021-10-09 06:01:24

Mag ik vragen wat de verhouding/hoeveelheid is als je amandelmeel gebruikt?

Beantwoorden
CA
Anne 2021-12-23 12:52:03

Ik heb de amandelmeel van Smaakt. gebruikt met 50/50 verhouding en dat smaakt perfect. Ipv gewoon water heb ik frambozenwater gebruikt en dat maakt het extra lekker. Die van Smaakt. kun je in de supermarkt kopen, meestal te vinden bij de glutenvrije producten.

Beantwoorden
AN
EDDY 2022-10-13 17:54:26

Ik gebruik Amaretto ipv water ... superlekker

Beantwoorden
ED
Rutger 2019-12-08 11:53:45

Dat rusten vind ik ook altijd het moeilijkste aan een recept...

Beantwoorden
Marijke 2019-11-26 11:03:10

Beste Rutger,

Wat is het verschil in de bereiding van marsepein en amandelspijs?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-11-27 21:32:40

De bereiding lijkt redelijk op elkaar. Voor amandelspijs gebruik je gewone suiker, waardoor het grover van structuur is. En er gaat heel ei en vaak citroenrasp door. Marsepein is wat fijner van textuur en smaak.

Beantwoorden
Kim van der Wal 2019-11-27 15:46:51

Hi Marijke,

Marsepein maak je met poedersuiker en spijs met kristalsuiker. De verhoudingen voor spijs weet ik niet precies maar Rutger waarschijnlijk wel.

Beantwoorden
KI
Wilma 2019-11-28 17:06:49

Tip van de vrouw van de notenkraam op de markt,...
Amandelen malen en dan langzaam,goede,honing door de gemalen amandelen mengen tot stevige massa en wat geraspte citroenschil.
Paar dagen bewaren in de koelkast.

Minder suiker gebruik je zo en het smaakt prima.

Beantwoorden
WI
Hanneke 2021-11-16 17:48:40

In welke verhouding dan? Ook 1 op 1?

Beantwoorden
HA
Rutger 2019-12-08 12:01:11

Ook een leuke (en lekkere) manier. Dank voor de tip!

Beantwoorden
Ineke 2019-12-02 12:44:54

Kun je van amandelmeel ook marsepein maken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-12-08 11:53:59

Zeker.

Beantwoorden
Grietje 2019-12-14 15:05:37

Heerlijke marsepein, heb beetje oranjebloesem water erbij gedaan, voor herhaling vatbaar!

Beantwoorden
GR
Dineke 2020-03-26 21:46:00

Hoi rutger

De marsepein is heerlijk!
Enig idee hoelang ik het na bereiding kan bewaren?

Beantwoorden
DI
Rutger 2020-03-30 10:38:40

Bij ons heeft het niet lang gehaald, maar luchtdicht verpakt (bijvoorbeeld in plasticfolie) kun je het zeker enkele weken bewaren. Wordt het te droog op den duur, dan kun je altijd nog een paar druppels water door de marsepein kneden.

Beantwoorden
Tamara 2020-06-14 02:41:40

Hallo Rutger,
We wonen in het buitenland en onze kamertemperatuur is altijd rond de 29 graden.
Ik heb 1 koelkast die altijd op 12 a 13 graden staat, en 1 koelkast op ongeveer 3 a 4 graden...Waar kan ik de marsepein dan het beste laten rusten en bewaren ?
Dankjewel !!!
Groetjes Tamara

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-06-20 11:59:48

Ik zou het in de koelkast van 12 graden bewaren.

Beantwoorden
Tamara 2020-06-21 02:34:25

Super, bedankt voor je reactie !!

Beantwoorden
TA
123 2020-10-30 10:35:24

hoeveel marsepein kun je hiermee maken?

Beantwoorden
12
Philippe 2021-11-06 09:09:14

250 gram plus 250 gram is 500 gram.....1 plus 2 is 3 123😉

Beantwoorden
PH
Rutger 2020-11-02 09:20:07

Je maakt hier ongeveer 500 gram marsepein mee.

Beantwoorden
gerda jacobs 2020-11-09 23:08:18

dit is het juiste recept dat ik wilde bedankt

Beantwoorden
GE
Hap 2020-11-13 19:33:21

Nu heb ik begrepen dat de verhouding voor Amandelspijs 50/50 is. Én voor marsepeinen 1/3. Ik zie dit niet in jouw recept terug. Waarom?

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-11-16 08:38:33

Marsepein is er in veel verschillende verhoudingen. Van 1:1 tot 1:5. Bij die laatste eet je dus vooral suiker. De versie van half amandelen/half suiker vind ik het lekkerst. Die is puur van smaak en niet te zoet. Natuurlijk kun je ook twee delen poedersuiker op 1 deel amandelen gebruiken als je dat liever wilt.

Beantwoorden
Sanneke 2020-11-29 19:37:53

Wil graag frambozen marsepein maken. Basis recept 1 op 1 maar wat voeg ik toe ?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-11-30 08:11:47

Ik ben bang dat als je gepureerde frambozen toevoegt de marsepein te zacht wordt. Dan is het nog wel te gebruiken als bijvoorbeeld bonbonvulling, maar niet om figuurtjes mee te maken of een taart mee te bekleden. Anders zou je met smaakstof/extract moeten gaan werken, maar dat is eigenlijk zonde van het mooie product.

Beantwoorden
Dante 2020-12-13 13:27:53

Zou je ook niet het water vervangen door gepureerde frambozen?

Beantwoorden
DA
Sas 2020-11-29 19:38:58

En frambozen smaak ?

Beantwoorden
SA
Margreet Anceaux 2020-12-16 20:47:58

Ha Rutger, als ik bij de banketbakker zo’n vierkant gebakje koop, dat helemaal is bedekt met marsepein - dan is dat mooi geplooid, en dus blijkbaar soepel. Is er iets te zeggen over de verhoudingen in zulke marsepein?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-20 09:13:06

Dat zal per banketbakker verschillen, daar kan ik niets over zeggen.

Beantwoorden
Brigitte 2021-05-25 11:34:10

Hallo Rutger,

Ik wil een taart maken met een logo van marsepein. Ik heb nu je bovenstaande recept gebruikt. Ik heb er 3 ballen van gemaakt, maar naar mijn idee is de marsepein erg droog. Of komt dat goed na het 24 uur laten rusten?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-05-31 10:35:03

Al het te droog is kun je een paar druppels marsepein toevoegen. Het zal altijd iets anders voelen dan marsepein uit de winkel, omdat daar extra hulpstoffen aan toegevoegd zijn.

Beantwoorden
Liduin Mesken 2021-11-20 18:08:14

Paar druppels marsepein toevoegen?!?

Beantwoorden
LI
Ingrid 2021-12-03 12:49:24

Ik doe er 2 koffielepels orangebloesem water bij op 500gr

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-11-25 14:43:45

Oeps, een paar druppels water bedoel ik :)

Beantwoorden
Sandra 2021-08-25 09:31:56

Hoi, welke amandelen gebruik je? Raw? Of moet ik die nog even in de oven zetten?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-09-13 09:21:44

je gebruikt gepelde en ongebrande amandelen. Deze hoeven niet eerst geroosterd te worden.

Beantwoorden
wendelien Romers 2021-11-13 11:02:23

Zou je hiervoor ook amandelmeel kunnen gebruiken?

Beantwoorden
WE
Rutger 2021-11-16 13:02:55

Het kan wel, maar de structuur wordt net iets zachter/lekkerder als je hele amandelen gebruikt.

Beantwoorden
Jacco 2021-11-19 18:15:08

Kan je marsepein ook kleuren?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-11-25 14:51:41

Zeker! Met (natuurlijke) kleurstoffen of bijvoorbeeld met cacaopoeder.

Beantwoorden
Miranda 2021-12-04 11:58:06

Ik heb nu net weer net als vorig jaar deze marsepein gemaakt.
Ik had geen blanke amandelen, dus heb ik bruine gebruikt je ziet de velletjes maar dat vind ik geen probleem.
Wel heb ik maar 100 gram amandelen en 100 gram Greensweet Stevia poedersuiker gebruikt.
Daar heb ik 2 stukken van gemaakt en door 1 cacao poeder doorheen gedaan.
Dankjewel voor het recept!

Beantwoorden
MI
Marijke 2021-12-15 09:42:26

Ik heb alleen een kleine, opzet, hakmolen op mijn keukenmachine. Daar kan ik niet amandelen en suiker tegelijk indoen. Kun je het ook in een kom door elkaar roeren? Of heb je een betere suggestie?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 08:34:48

Maar je kunt ook ook in kleien porties hierin doen toch? De helft van de amandelen en de helft van de suiker bijvoorbeeld?

Beantwoorden
Gussie 2022-01-16 18:46:41

Ik heb ipv water een beetje cointreau bijgevoegd hmmmmmmm lekker

Beantwoorden
GU
Florine 2022-04-14 20:39:28

Vraag: waarom moet de marsepein 24 uur rusten? Ik wil morgenochtend een chipolatataart maken. De marsepein is nu klaar, avond ervoor, en ligt op het aanrecht te rusten.
Flo

Beantwoorden
FL
Rutger 2022-04-21 10:14:04

De smaak en structuur worden er wat lekkerder van. Maar je kunt het ook eerder gebruiken als je haast hebt.

Beantwoorden
Charlotte 2022-04-27 10:21:04

Hallo Rutger,
mijn wijlen ouders(hadden vroeger banketbakkerij) maakten bij de geboorte van onze broers en zussen en later de kleinkinderen kleine marsepijnen beschuiten met muisjes. Enig en héérlijk!
Omdat ik het hen niet meer kan vragen, leg ik jou de vraag voor:
Waarmee kan ik de marsepijnen 'beschuit' de juiste kleu geven?

Hartelijke groet,
Charlotte

Ps: de bakker in het dorp zegt dat de marsepijn, mits goed in plastic verpakt, minstens 2-3 maanden goed blijft. Zie jij dat ook zo?

Alvast bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-05-02 08:31:29

Hoi. Voor roze zou je wat bieten- of bessensap kunnen gebruiken. Voor blauw weet ik geen andere oplossing dan eetbare kleurstof. Marsepein blijft zeker lang goed, al wordt deze zelfgemaakte marsepein op den duur wel iets droger.

Beantwoorden
Ingrid Storm 2022-05-02 10:37:17

Hoi Rutger, ik heb het net met amandelmeel gemaakt 50/50, maar het is nogal olieïg. Ik vind het er ook niet heel glad uitzien. Komt dat goed met het rusten, of doe ik er nog wat poedersuiker bij misschien?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-05-08 19:52:59

Heb je het te lang gemixt? Dan kan er (te) veel olie vrijkomen.

Beantwoorden
Ingrid Storm 2022-05-03 09:57:22

Ik heb net nieuw marsepein gemaakt. Gewoon amandelmeel en evenveel poedersuiker door elkaar geroerd in een kom. Daarna 2 el water en een tl amandelaroma erbij en geroerd tot het klonterig was, daarna nog even met mn handen gekneed en voilá, deze is perfect gelukt! Zonder keukenmachine en in nog geen 10 minuten klaar.

Beantwoorden
IN
Stephanie 2022-06-09 21:37:48

Heb hem zojuist gemaakt omdat ik dit mijn vader cadeau wil doen die gek is op marsepein vooral de marsepein broden met chocolade eroverheen. Ik hou normaal Helemaal niet van marsepein zelfs niet van de bakker maar deze vind ik heel erg lekker. Ik heb er een klein scheutje vanille aroma doorheen gedaan.
Heel erg bedankt voor dit recept!

Beantwoorden
ST
Mireille 2022-06-11 05:38:18

Goedendag Is marsepein van ongebrande amandelen gemaakt of gebrande? Of kan het met beide? Bvd

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-06-14 14:19:29

Van ongebrande.

Beantwoorden
Balto 2022-11-15 11:38:32

Hoi Rutger
Zou je deze marsepein ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld in een kerststol te doen? Of heb je daar echt amandelspijs voor nodig?
vriendelijke groet

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-11-19 08:42:47

De structuur is wel anders dan amandelspijs, maar je kunt het prima in een stol doen. Het is iets vaster/steviger dan amandelspijs.

Beantwoorden
Bert 2022-11-27 17:10:19

Vroeger had ik een amandelmolentje. Dat was de enige "machine" die ik gebruikte. Verder was alles handwerk Voor de smaak voegde ik wat kirsch toe.

Beantwoorden
BE

U kunt niet meer reageren.