- Voor de botercrème
- 400 ml melk
- 80 suiker
- 40 maïzena
- ½ vanillestokje
- 250 boter, op kamertemperatuur
- 300 witte chocolade, gesmolten
Met dit recept kun je een heerlijke witte chocolade botercrème maken, perfect om bijvoorbeeld een (stapel)taart of cupcakes mee af te werken. Dit witte chocolade botercrème recept is op basis van banketbakkersroom. Omdat ik de crème graag licht van kleur wil houden, heb ik de banketbakkersroom zonder eidooiers gemaakt, dus met enkel maïzena. Zo blijft de botercrème mooi licht van kleur. Met deze witte chocolade crème kun je een prachtige witte chocoladetaart maken!
Witte chocolade botercrème recept
Begin met het maken van de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg er uit en doet dit samen met het leeggeschraapte vanillestokje en 350 milliliter van de melk in een pan. Breng de melk aan de kook.
Doe de suiker en de maïzena in een kom en roer deze door elkaar. Voeg de overige 50 milliliter melk toe roer dit tot een glad papje. Giet als de melk kookt al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken. Giet de room in een platte schaal, dek de room af met plasticfolie en laat het afkoelen op kamertemperatuur.
De witte chocolade botercrème maken
Zorg dat de banketbakkersroom en de boter beide op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom. Klop de boter luchtig op met een (hand)mixer met garde(s). Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal. Check voor meer informatie dit artikel met botercrème problemen. Voeg tot slot al kloppend de gesmolten witte chocolade toe en klop de crème door tot het glad en romig is.
Foto: Erik Spronk







