Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 250 gr bloem
  • 2½ tl bakpoeder*
  • 2 eidooiers
  • 30 gr suiker (eventueel meer, naar smaak)
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl zout
  • 250 ml karnemelk (eventueel kun je tot 125 ml extra karnemelk toevoegen, het beslag wordt dan dunner en de wafels daardoor wat zachter)
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 2 eiwitten
  • Verder nodig
  • boter of bakspray, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Zelf wafels maken

Wil je zelf wafels bakken, maar heb je geen zin om het wafelbeslag te laten rijzen? Dit is mijn basisrecept voor wafels met bakpoeder. In dit wafel recept zit geen gist, dus ook geen rijstijd. Zo kun je in kortere tijd zelf wafels maken. Het bakpoeder en de opgeklopte eiwitten zorgen voor een lekkere, luchtige wafel. Versgebakken zijn ze natuurlijk het allerlekkerst!

Tip: je kunt de wafels van tevoren maken en voor het serveren even opwarmen in de oven. De wafels invriezen is ook mogelijk.

*Update 15-01-2021: Na meerdere vragen en zelf nog enkele keren proefbakken heb ik de hoeveelheid bakpoeder in dit wafel recept aangepast van 1½ eetlepel naar 2½ theelepel. De wafels bakken nog steeds heel luchtig, alleen komt deze vermindering de smaak van de wafels ten goede.

Vijf wafel toppings

Recept wafels bakken

Doe de bloem, het bakpoeder, de eidooiers, suiker, het vanille-extract, zout en de karnemelk in een kom. Klop dit door tot een glad beslag. Voeg de gesmolten boter toe en meng dit door het beslag.

Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten tot zachte pieken. Klop de eiwitten niet te ver door. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten door het beslag. Doe dit voorzichtig, zodat het beslag luchtig blijft. Als alles goed gemengd is, voeg je de rest van de eiwitten toe. Spatel deze ook door het wafelbeslag.

Verwarm een wafelijzer voor op middelmatige warmte. Vet het wafelijzer in met wat boter of bakspray. Schep het wafelbeslag in het ijzer, dit kun je het beste doen met een ijslepel. Bak de wafels in 4 tot 6 minuten goudbruin en knapperig.

Tip: Met dit wafel recept maak je naturel wafels, die heerlijk zijn met een topping. Wat dacht je van wafels met chocolade, wafels met slagroom of wafels met vers fruit? Hier vind je mijn vijf favoriete toppingen voor op deze wafels! Wat is jouw favoriete wafeltopping?

Foto’s Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (47)
Monika 2021-03-05 09:10:18

Super lekker wafels!!! net op voor ontbijt met blauwe bessen, frambozen en Mapple syrup. Bedankt voor het recept!!!

Beantwoorden
MO
Merel 2021-02-19 18:07:58

Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

Beantwoorden
ME
Wafel 2021-02-14 08:04:29

Zet de de benodigde heden boven aan in plaats van niet pls😊

Beantwoorden
WA
Rachelle 2021-02-12 12:13:29

Super goed gelukt! Ik heb er 6 wafels uit gehaald. Dank voor het recept!

Beantwoorden
RA
Grac Cyrus 2021-02-08 15:06:52

Moet het perse karnemelk of kan het ook vervangen worden?

Beantwoorden
GR
Rutger 2021-02-15 14:06:38

Je kunt ook gewone melk gebruiken, maar voeg dan ook iets citroensap toe.

Beantwoorden
Diane 2021-02-06 15:25:56

Vandaag gemaakt, supermakkelijk.
Was alleen afwachten hoeveel wafels ervan gemaakt konden worden. Bij mij ruim 5 stuks.

Beantwoorden
DI
Rachel 2021-02-05 14:49:38

Ik wil de wafel beslag vast maken omdat ik karnemelk over heb. Kan ik de beslag invriezen totdat ik ze wil gaan bakken?

Beantwoorden
RA
Rutger 2021-02-08 11:56:50

Dat lijkt mij niet heel goed werken. Ik zou dan de gebakken wafels invriezen.

Beantwoorden
Kakapipi 2021-02-01 11:16:42

Ik vind dit niet kunnen wafel zijn geen dieren die mogen gemarteld worden #savewafellives

Beantwoorden
KA
Jessica 2021-01-31 11:30:36

Heel naturel van smaak. Topping is echt nodig!
Derde wafels waren vrij hard (krokant)
Geen idee, maar je zou er iemand mee kunnen verwonden. Ligt niet aan het recept, maar druk het ijzer niet aan.

Beantwoorden
JE
Anna 2021-01-28 15:02:51

Voor hoeveel wafels is dit recept?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-01 11:35:14

Tijdens het bakken heb ik ze helaas niet geteld, dat antwoord moet ik je schuldig blijven. Het hangt ook af van de grootte van je wafelijzer.

Beantwoorden
fred 2021-01-28 14:11:20

vraagje ik heb een ijzer met warmte standen van 1 tm 5 op welke stand moet ik het ijzer zetten voor wafels en er zeker van zijn dat ze gaar zijn

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-02-01 11:35:30

Dat is een kwestie van proberen. Ik zou 3-4 doen.

Beantwoorden
Miek 2021-01-23 16:01:48

Mijn wafe, eender welk recept zijn hard. Zou dit aan de boter kunnen liggen? Ik gebruik om te bakken altijd ongezouten boter

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-01-25 08:41:58

Het zou niet aan de ongezouten boter kunnen liggen. Eerder aan de temperatuur van het wafelijzer of hoe lang je ze laat bakken.

Beantwoorden
M 2021-01-19 15:01:47

Bedoel je met de aanpassing niet van 2 1/2 naar 1 1/2 nu staat het precies andersom

Beantwoorden
M
J 2021-01-23 13:06:28

Er staat van 1,5 EETlepel naar 2,5 THEELepel 😉

Beantwoorden
J
Rutger 2021-01-25 09:08:33

Hoi. Het ging van 1 1/2 eetlepel naar 2 1/2 theelepel.

Beantwoorden
Petra 2021-01-19 13:34:23

Ik heb de wafels gebakken, ze zijn heerlijk, wat ik alleen jammer vind is dat na een tijdje het heerlijke krokante laagje aan de buitenkant ook zacht wordt, hoe kan je dat voorkomen??

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-01-25 09:09:05

Dat is helaas niet te voorkomen. De enige oplossing is ze zo snel mogelijk op te eten :)

Beantwoorden
ria 2021-02-03 19:03:32

ik doe de wafels voordat ik ze eet even in de broodrooster. dan zijn ze weer heerlijk krokant

Beantwoorden
RI
Minette 2020-12-30 15:16:55

Klopt die 1,5 eetlepel bakpoeder? Moet het geen 1,5 theelepel zijn?

Beantwoorden
MI
Joyce 2021-01-04 12:49:11

Vraag ik me ook af. Die van mij waren echt smerig

Beantwoorden
JO
Mieke 2021-01-08 12:44:21

Ik heb ze nu met 1,5 theelepel bakpoeder gebakken, nadat de vorige lading de niet te eten was. Ze rijzen nog steeds prima en de smaak is een stuk aangenamer!

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-01-11 11:42:58

Die klopt echt, geeft heerlijke luchtige wafels.

Beantwoorden
Daphne 2020-12-28 16:53:34

Het recept uitgeprobeerd maar de wafels zijn hartstikke hard.
Waar ligt dit aan.

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-12-30 09:37:03

Waarschijnlijk heb je ze dan te lang of te heet gebakken.

Beantwoorden
Jessy den Haan 2020-12-28 14:42:28

Hii, als ik geschaafde amandelen door het beslag heen wilt doen, moet ik dan nog iets veranderen aan het recept??

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-12-30 09:39:03

Die kun je er gewoon aan toevoegen.

Beantwoorden
Lilian van der Loo 2020-12-22 00:35:23

Hoi, dit recept ga ik ook eens proberen. Ik lees goeie reacties. Groetjes lilian.

Beantwoorden
LI
Carina 2020-12-20 09:28:57

Fijn recept. Ik ben een luie kok en heb de eieren er in hun geheel ingedaan. Werkt perfect. Wafels opwarmen werkt ook uitstekend in de broodrooster

Beantwoorden
CA
Alie 2020-12-08 14:28:16

Heb je ook een filmpje Rutger met aardbeien dropping? Voor wafels?

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-12-13 13:41:06

Helaas niet.

Beantwoorden
Max 2020-11-27 14:16:43

Hallo Rutger,
Ben suikerwafeltje (nieuwjaarswafeltje) aan het bakken en mijn wafelijzer blijven aan het ijzer plakken.
Heb een oud ijzer voor op het gas stel.
Ingrediënten,
250 gr boter
225 gr kristal suiker
225 gr witte basterdsuiker 1 ei
500 gr bloem
2 zk vanillesuiker
Waar zou dit aan kunnen liggen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-30 08:30:52

Hoi. Heb je het ijzer goed ingevet? En goed heet laten worden? Kijk anders ook is naar dit recept: https://rutgerbakt.nl/oud-en-nieuw-recepten/nieuwjaarsrolletjes-met-anijsslagroom-kniepertjes/

Beantwoorden
Saar 2020-08-10 14:40:00

Super recept! Wat adviseer je om als topping te gebruiken? En kan je ook chocolade wafels maken, dus met stukjes chocolade erin?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-08-17 09:12:15

Hier vind je een aantal van mijn favoriete toppings: https://rutgerbakt.nl/tussendoor-recepten/vijf-keer-wafel-toppings-variatierecepten/
Stukjes chocolade door het beslag kan zeker!

Beantwoorden
Char 2021-01-22 11:50:02

Ook lekker met een gebakken eitje erbij, frambozen, stroop en beetje slagroom. (Als je niet op de calorieen wilt letten)

Beantwoorden
CH
Rôchelle 2020-06-27 15:02:38

Hi,

Kan ik voor dit recept ook roomboter gebruiken in plaats van normale boter?

Beantwoorden
Rutger 2020-06-30 14:17:15

Roomboter is de enige normale boter, dat kun je dus zeker gebruiken!

Beantwoorden
Esma 2020-04-25 19:02:17

Hoi ik ben esma ik ben nog een kind en ik heb dit recept gemaakt en het is een super recept!
Ik het echt vaker maken met broer en met moeder vader vinden het ook geweldig 😁

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-04-29 10:47:38

Hoi Esma! Heel erg leuk om te horen! Dank voor je berichtje!

Beantwoorden
Bas 2020-04-20 05:39:22

Wat als ik een extra droog bestanddeel, cacaopoeder bijvoorbeeld, wil toevoegen?

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-04-20 15:23:19

Dan zou ik iets minder bloem gebruiken. Dus bijvoorbeeld 20 gram bloem vervangen door 20 gram cacaopoeder.

Beantwoorden
Sjobo 2020-04-06 10:48:58

Super recept en heerlijke wafels! Het beslag is lekker dik en zo kan je het prima in de vorm scheppen.
Ze zijn voor herhaling vatbaar!

Beantwoorden
SJ
Linde 2020-04-01 15:14:43

Het is super leker

Beantwoorden
LI
lies 2020-03-10 14:28:43

superwafels!

Beantwoorden
LI
Ida 2019-07-13 16:01:55

Hoi Rutger,
Kan dit beslag ook on een vorm in de oven gebakken worden? Als dat kan dan graag erbij vermelden hoeveel graden en hoelang.bij voorbaat dank Ida

Beantwoorden
ID
Rutger 2019-07-16 12:47:04

Hoi Ida, daar heb ik heen ervaring mee, dus dat kan ik je niet zeggen helaas.

Beantwoorden
Marjan van aarle 2019-05-29 21:22:32

Hoi, kan ik de karnemelk ook vervangen door soya melk of iets anders koemelk vrij?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-06-02 20:39:51

Dat kan prima!

Beantwoorden
Osina Soumete 2019-02-22 01:01:40

Hi Rutger! Misschien een domme vraag, maar moeten de ingrediënten (eieren, melk) op kamertemperatuur zijn?

Beantwoorden
OS
Rutger 2019-02-24 13:19:41

Voor dit recept is dat niet nodig, maar het kan geen kwaad.

Beantwoorden
Marjes 2019-01-14 10:33:01

Hallo
Mag je ook melk gebruiken ipv karnemelk in dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-01-15 10:39:22

Dat kan, alleen met karnemelk worden de wafels iets luchtiger en je proeft niks meer van de karnemelk terug.

Beantwoorden
Hester 2018-12-12 20:35:22

Zin om dit te proberen! Kun je het beslag even van te voren maken en zo ja hoe lang?

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-12-17 08:53:28

Een paar uur van tevoren kan volgens mij wel, maar heel veel langer zou ik niet doen.

Beantwoorden
anna 2018-10-22 11:27:46

lekker met oma gemaakt

Beantwoorden
AN
Ruth 2018-04-17 00:30:25

Klinkt verrukkelijk .ga ze snel maken! Hoe bewaar ik ze het best? Wij zijn met 2 personen en jij schrijft dat het recept voor 6-12 pers. is. En hoe lang kan je ze bewaren?

Beantwoorden
RU
Rutger 2018-04-25 17:50:02

Het lekkerste zijn ze als je ze na het bakken invriest, dan blijven ze het meest vers. Voor het opeten kun je ze dan nog even oppiepen in de oven of in het wafelijzer.

Beantwoorden
Maartje 2017-12-08 17:08:04

Het deeg is vrij vast, er in gieten gaat niet echt handig. Klopt dat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 11:45:14

Klopt, het gaat makkelijker om het er met een ijslepel in te scheppen. Als je wilt kun je iets meer karnemelk toevoegen aan het recept, het beslag wordt dan wat dunner en de wafels worden wat zachter.

Beantwoorden
Cath 2017-10-28 00:12:45

Hoeveel wafels krijg je met dit recep. Dit wordt traktatie op school?

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-10-30 12:33:03

Dat ligt helemaal aan de grootte van je wafelijzer, ergens tussen de 6 en 12.

Beantwoorden
marie 2017-10-24 15:00:11

Hoi Rutger mijn beslag is heel erg dik!!
Heb wat meer karnemelk toe gevoegd dus de dikte was goed maar de wafels bleven dun na t bakken en smakeloos!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-30 12:54:11

Het beslag hoort redelijk dik te zijn. Waarschijnlijk dat de smaak door de extra karnemelk niet zo goed was.

Beantwoorden
Mickey 2017-10-18 14:32:18

Kan ik i.p.v. karnemelk ook gewone melk gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-10-23 09:23:48

Dat kan, alleen vind ik zelf de smaak met karnemelk lekkerder.

Beantwoorden
Ingrid 2017-10-15 14:30:24

Hoi Rutger, ik heb geen wafelijzer maar een wafelstok waarvan je de aangeschroefde vorm van ijzer half in de frituur doopt en dan laat de wafel los (je hebt ze in allerlei vormen, ik heb de ster). Iets van vroeger denk ik. Is jouw beslag daarvoor ook geschikt?

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-10-16 10:50:31

Hoi Ingrid. Voor zover ik weet is dat een ander recept, ik denk niet dat die met dit beslag gaan lukken.

Beantwoorden
Willem 2020-12-29 14:13:54

Dat ijzer is niet voor wafels maar voor oliekoeken. Gaat goed met bv pannekoeken beslag of iets dergelijks

Beantwoorden
WI
José 2017-10-08 20:15:56

Rutger, ik heb 'n vraagje voor al jouw recepten...
Hoeveel gram is bij jou 1 tl. en 1/2 tl. en 1 el?
Ik heb nl. zo'n setje maatlepels waarbij 1 theelepel 5 ml. is.....

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-10-11 12:00:04

Hoi! Ik gebruik ook die maatlepels. De grammen verschillen per ingrediënt, zout is zwaarder dan kaneel, en bakpoeder is weer lichter. Al je de maten met de maatlepels afmeet zit je helemaal goed!

Beantwoorden
Truus de Mier 2017-10-08 10:25:16

Nouja zeg, hoe wist jij dat wij vandaag wafels als ontbijt wilden gaan maken!

Beantwoorden
TR
Rutger 2017-10-11 12:01:53

Dat voorgevoel had ik al!

Beantwoorden
Annelies 2017-10-07 15:16:40

Hmmm, heerlijk! Ik begin al te watertanden als ik denk aan een wafel met warme kersen en wat amandelschaafsel.

Beantwoorden
AN
Mieke Schepens 2017-10-07 09:54:39

Mjammie! Allebei moet kunnen, het is tenslotte zaterdag.
Dank voor het recept.
Warme groet.

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-10-11 12:05:53

Inderdaad! Waarom kiezen als het allebei kan! Geniet er van!

Beantwoorden
Jenneke van Maurik 2017-10-07 09:28:44

Dank je wel voor het recept, heerlijk met aardbeien ♥♥ en slagroom :-)

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-10-11 12:06:19

Klassieke combinatie, maar zo lekker!

Beantwoorden
Mariette Steenhuis 2017-10-07 09:01:02

Bedankt voor het recept. Ik ga ze snel maken. Heerlijk met aardbeien met slagroom. Of gewoon met roomboter en poedersuiker....mmmmm

Beantwoorden
MA
Michelle 2017-10-07 07:23:30

Oooh lekker. Bedankt voor het recept. Als topping ga ik voor aardbeien met slagroom. Of als toetje met een bolletje ijs en kersen.

Beantwoorden
MI