Stoofpeertjes zijn heerlijk en horen voor mij echt bij koude dagen. Vroeger aten we vooral in december bijna ieder weekend wel stoofpeertjes. Tegenwoordig eet ik ze ook nog wel bij het avondeten, maar gebruik ik ze eigenlijk vaker in andere recepten. Zo verwerk ik zelfgemaakte stoofpeer bijvoorbeeld in deze stoofperen slof, mijn pavlova met stoofperen of dit stoofpeertjes ijs.

stoofperen

Stoofpeertjes maken: variëren met basisrecept

In dit basisrecept beschrijf ik hoe ik de stoofperen het liefst klaarmaak, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met verschillende smaken. In dit stoofperen recept gebruik ik kaneel en steranijs, maar andere smaakmakers die erg lekker zijn om te gebruiken voor stoofpeertjes zijn vanille, kardemom en sinaasappelschil. 

Ik kies ervoor om de peertjes heel te laten tijdens het klaarmaken, omdat dit er heel mooi uitziet, maar je kunt ze natuurlijk ook halveren of in kwarten stoven. Verwijder in dat geval het klokhuis voordat je de peertjes gaat stoven.

Stoofperen – basis recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de stoofperen
  • 10-15 stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
  • 750 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Recept stoofperen bereiden

Schil de peertjes met een dunschiller van onder tot boven. Laat het steeltje aan de peertjes zitten. Was de stoofperen onder stromend water en doe ze in een pan.

Stoofperen koken

Giet de wijn en/of port bij de stoofpeertjes tot ze net onder het vocht staan. Eventueel kun je het nog aanvullen met wat water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. 

Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de stoofperen afkoelen in het vocht.

5 tips voor de lekkerste stoofpeertjes

  • Stoofperen kun je ook heel goed in de slow cooker maken. Maar hoelang moet je stoofperen koken in de slow cooker? Gaar ze in dat geval 4-5 uur op de stand low.
  • Wil je alcoholvrije stoofpeertjes maken? Vervang de wijn dan door 200 ml bessensap en leng dit aan met water.
  • Haal de peertjes voor het serveren uit het stoofvocht en bind dit vocht met ½ – 1 theelepel aardappelzetmeel. Zo wordt het iets dikker en blijf het mooi om de peertjes heen ‘hangen’.
  • Stoofpeertjes bewaren? In de koelkast kun je stoofperen 3-5 dagen bewaren. Stoofpeer invriezen kan ook (en is vele malen simpeler dan inmaken of wecken). Ingevroren blijven de gestoofde peren 2-3 maanden goed.
  • Ook lekker en nóg makkelijker: je kunt destoofperen met glühwein maken. Aan glühwein zijn vaak al allerlei smaakmakers toegevoegd en je hoeft de stoofpeertjes hierdoor niet meer zelf op smaak te brengen.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (54)
Trees kappen 2018-12-20 09:50:51

Ook heerlijke stoofperen maken maar geen wijn of port in huis?
Zet de peren onder de gluwijn! Echt een aanrader! Evt nog een schil van citroen en of sinaasappel toevoegen.

Beantwoorden
TR
Marlies 2021-10-27 13:29:22

Doe ik ook is erg lekker met de glüwein 99 eurocent bij de Dirk 🙃

Beantwoorden
MA
Elisa Somer 2018-12-20 17:36:48

Als ik stoofpeertjes maak voor ons en de kinderen gebruik ik rode druivensap. Suiker is dan niet meer nodig😃

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-12-21 13:10:52

Goede tip!

Beantwoorden
Netty 2018-12-20 22:47:07

Lekker makkelijk recept ze staan te pruttelen.

Beantwoorden
NE
Rutger 2018-12-21 13:10:30

Heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
edo de waard 2018-12-21 11:50:12

Nog lekkerder is met bessenjenever van Viermaster (6-7 euro liter).

Beantwoorden
ED
Karin 2021-12-23 21:14:16

Een fles goedkope glühwein volstaat ook prima, heb beide geprobeerd en is nagenoeg hetzelfde omdat 98% van de alcohol vervliegt

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-12-21 13:09:23

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
JanneV. 2020-10-17 14:21:51

Heb veel van jouw recepten gemaakt...altijd een succes! Nu wil ik de stoofpeertjes maken maar ik heb een vraag.
Ik heb alleen gemalen steranijs dus hoeveel komt overeen met de 2 steranijs in het recept?
Alvast bedankt...Janne

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-10-19 09:45:31

Hoi! Ik zou max een halve theelepel gebruiken. Gemalen kan steranijs best wel snel overheersen.

Beantwoorden
fenger 2020-10-23 16:01:44

Beste,
wat zijn 2 stukjes steranijs. 2 van die bloemetjes of 2 pitten, 2 blaadjes met pit ?
Heb er maar wat ingegooid
zal wel zien
Grtz
Richard

Beantwoorden
FE
Rutger 2020-10-26 13:07:57

Hoi, dat zijn 2 van die 'bloemetjes'. Dus echt de hele sterretjes.

Beantwoorden
Gwen 2020-10-24 19:42:39

hoe lang kan je de stoofperen bewaren in de koelkast?
De 1ste keer waren ze zo op, maar ik vroeg het mij toch af.

Beantwoorden
GW
Rutger 2020-10-26 13:05:40

Zo'n 3-4 dagen kan prima!

Beantwoorden
Sam 2020-10-28 12:38:49

Als je je peertjes pas in december eet, hoe houd je ze goed tot die tijd?

Beantwoorden
SA
Jolanda 2022-09-21 21:28:32

Ik maak grote pan stoofpeertjes en ze bewaren in hak potjes.
Potjes in koken water verwarmen, schep de peertjes met kookvocht warm in de potjes. Draai de strak dicht en 5 min op zijn kop zetten. Deksel zuigt vacuüm en zeker een jaar houdbaar.

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-11-02 09:23:33

Je kunt de bereide peertjes ook heel goed invriezen met vocht en al. Het binden van het vocht zou ik dan wel pas in december doen.

Beantwoorden
kim 2020-11-07 14:52:46

Ik heb dit recept nu 2 jaar achtereen voor de kerstdiners bij de (schoon)families gemaakt. Elke keer een groot succes en denk dat er een nieuwe traditie is gestart. Ze staan nu ook op het vuur dus ik hoop maar dat ze in november net zo goed smaken 😉

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-11-09 10:48:47

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Mieke 2020-12-07 09:57:49

Maakt het uit wat voor een soort rodewijn?

Beantwoorden
MI
Peter 2020-12-25 18:56:53

hmmm, nee hoor, eigenlijk niet maar voor de smaak zou ik een volle rode wijn nemen. Tip: doe er een scheut likeur 43 bij.

Beantwoorden
PE
Robert C. 2020-12-21 14:47:28

Absoluut. De lekkerste stoofpeertjes krijg je met Tawny port. Koop een fles in de aanbieding (goed merk rond 7 euro).
Voor 15 stoofpeertjes gebruik ik 3/4 fles port. Niet te zuinig dus.

Mijn peertjes zijn altijd veel lekkerder dan andermans peertjes, dus het maakt zeker uit.

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-12-13 13:48:18

Dat maakt niet heel veel uit.

Beantwoorden
Helma 2020-12-14 22:06:47

Stoofpeertjes met roompate:
Stoofpeertjes maken.
Bakje roompate scheutje slagroom en klein scheutje cognac mengen.
Van de peertjes de bovenkant afhalen(en bewaren).
Kommetje maken in het onderste deel.
Peertje vullen met roompate (opspuiten ziet er leuk uit) en bovenkantje er weer op.
Ingedikte saus erover en klaar voor kerst.
Eet smakelijk. 😘

Beantwoorden
HE
Ellen 2020-12-19 15:19:40

Als ik ze heb gekookt en afgekoeld en ze in de koelkast doe kan ik ze dan tot aan de kerst bewaren

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-12-20 08:45:09

Een week bewaren in de koelkast is wel erg lang.

Beantwoorden
Alie 2020-12-21 12:27:36

Geweldig recept! En het smaakte heerlijk!

Beantwoorden
AL
Gerlanda 2020-12-21 12:56:25

Als de saus gebonden is kun je ze dan na 2 dagen weer opwarmen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-12-22 10:12:51

Zeker, dat kan prima!

Beantwoorden
Jan Molenkamp 2020-12-23 10:42:39

Heerlijk recept

Beantwoorden
JA
Giovanni 2020-12-23 14:56:43

Wanneer ik ze een paar dagen goed wil houden is dan het beste om met of zonder vocht te doen?

Beantwoorden
GI
Rutger 2020-12-30 10:29:32

Je kunt ze dan in het vocht bewaren.

Beantwoorden
Maarten 2020-12-23 15:15:39

We hebben altijd veel plezier van je bak bijbel zo proberen we nu de stoofpeertjes, we hebben ze met port gemaakt maar heeft een bittere/wrange nasmaak is daar nog iets voor te doen?

Beantwoorden
MA
Margriet 2021-12-25 12:48:18

Kies goede wijn zoals Merlot

Beantwoorden
MA
Youri 2020-12-26 15:01:25

Heb dit ook een keer gehad, en ik verdenk het kaneelstokje daar van. Wijn/Port die voor een wrange smaak zorgt heb ik niet eerder gehad. Of de wijn moet toevallig kurk hebben gehad?

Beantwoorden
YO
Angelique 2020-12-23 17:47:02

Heerlijk recept! Geeft mooie jeugdherinneringen!

Beantwoorden
AN
Frederique 2020-12-24 10:14:10

Nu peertjes aan het schillen, ik wil ze straks met vanille en kardemom maken; 1 opengesneden stok vanille denk ik? En groene kardemom? Of zwarte? En hoeveel pods? Hoeveel sinaasappelschil?

Beantwoorden
FR
Frederique 2020-12-24 11:43:56

Heb maar gekozen voor 3 geplette kardemoms, 1 zachte opengesneden vanille stok en een eetlepel sinaasappelschil. Benieuwd! :)

Beantwoorden
FR
Ronald 2020-12-24 11:34:36

Mijn peertjes zijn de lekkerste

1,2kg stoofpeertjes
1 fles rode port
4 kruidnagels
5x sinaasappel schillen (met dunschiller doen)
flinke scheut suiker
flink wat kaneel
In soep pan aanvullen met water totdat peertjes onder staan

Beantwoorden
RO
Lilly 2020-12-24 15:10:09

Ze staan te pruttelen. Ik heb vruchtenwijn gebruikt en ben benieuwd naar het resultaat.
Dank voor het recept.

Beantwoorden
LI
loes 2020-12-24 17:21:26

ik heb geen aardappenmeel in huis kan ik iets anders gebruiken om het vogt te binden

Beantwoorden
LO
Rutger 2020-12-30 10:03:16

je kunt het ook inkoken tot het dikker wordt.

Beantwoorden
Peter 2020-12-25 18:52:19

touwtjes

Beantwoorden
PE
Danielle 2020-12-24 19:36:13

Je kunt ook de peertjes uit de pan halen en het vocht nog even door laten koken, dan dikt het vanzelf in!

Beantwoorden
DA
Judith 2020-12-25 12:09:46

stoofperen staan niet rechtop in de pan dus de steeltjes komen ook in het vocht kan dat kwaad?

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-12-30 10:01:18

Dat is helemaal niet erg, kan prima.

Beantwoorden
Patricia 2020-12-27 12:13:04

Nee kan geen kwaad

Beantwoorden
PA
Peter 2020-12-25 18:54:09

De onderzijde even kort afsnijden. Het kan geen kwaad als de steeltjes onder het vocht staan

Beantwoorden
PE
Emmy 2020-12-25 23:27:25

Superlekker, beetje eigen finishing touch aan gegeven en het was een succes!

Beantwoorden
EM
Corrie 2020-12-31 10:31:49

Kan ik ze ook I wekken?

Beantwoorden
CO
Rutger 2021-01-11 11:36:15

Dat kan volgens mij prima.

Beantwoorden
Suus 2021-04-01 07:43:03

Kan ik kruidnagel gebruiken ipv steranijs?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-04-05 11:09:50

Tuurlijk! Met de specerijen kun je naar wens en smaak variëren.

Beantwoorden
Paula 2021-10-03 17:47:28

Kun je ook inplaats wijn port ook bessesap gebruiken

Beantwoorden
PA
Ria van Leeuwen 2021-10-20 11:08:27

Hallo Rutger, voor de eerste keer stoofpeertjes gemaakt vokgens het basisrecept. Ze zijn goed gelukt maar ik mis iets, ze zijn wat vlak( kan geen ander woord). Zou ik dit met een vanillestokje kunnen verbeterer?

Beantwoorden
RI
Robert 2022-02-06 16:29:52

Misschien mis je een zuurtje. Ik doe er op smaak een scheutje balsamicoazijn bij op het eind.

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-10-24 12:52:41

Hoi. Dat kan zeker. Dit is de basis, daar kun je naar wens nog extra specerijen aan toevoegen.

Beantwoorden
Jutta Holthaus 2021-10-24 13:49:55

Das Rezept ist einfach umzusetzen und gut erklärt.
Kann ich die Birnen auch in Gläser füllen z. B. um sie zu verschenken und wie lange sind sie dann haltbar?

Beantwoorden
JU
Jutta Holthaus 2021-10-24 14:00:24

Hallo Rütger,
in meinem Kommentar sind plötzlich andere Wörter aufgetaucht, als ich geschrieben habe.
Deshalb versuche ich es noch einmal.
Ich finde, dass Rezept ist sehr gut erklärt. Vielen Dank Rütger.
Ich würde die Stoofpeeren gern verschenken und dazu in heiß Gläser abfüllen. Diese dann zur Schaffung eines Vakuums für 10 Minuten auf den Kopf stellen - ähnlich wie beim Einmachen von Marmelade. Geht das und Wie lange halten sie sich dann?
Herzlichen Dank
Jutta

Beantwoorden
JU
Andrea 2021-11-30 10:16:25

Het was heerlijk!!! Ik heb er nog wel een zakje vanillesuiker aan toegevoegd en wat extra suiker aangezien het hier allemaal zoetekauwen zijn ;-)
We hebben gesmuld!

Beantwoorden
AN
Carolien Borghart 2021-12-02 19:20:15

JE KUNT HET VOCHT OOK BINDEN MET ALLESBINDER.

Beantwoorden
CA
Corrie Creuwels-Fijten 2021-12-03 17:05:35

Mijn man kan geen alcohol verdragen i.v.m. een medisch probleem. Jammer genoeg ook niet in sausen. Waardoor kan ik de wijn vervangen in het recept van de stoofperen?

Beantwoorden
CO
Chris 2021-12-26 12:42:17

Je kunt de wijn vervangen door bessensap en aanlenge met water.

Beantwoorden
CH
Beatrix 2021-12-25 12:43:26

Bessensap

Beantwoorden
BE
Monique 2021-12-19 09:32:54

Rode druivensap of bessensap (flesje staat bij badproducten in de supermarkt)

Beantwoorden
MO
Corrie Creuwels-Fijten 2021-12-03 17:07:36

Sorry. Zie nu in het recept dat bessensap als vervanger gebruikt kan worden

Beantwoorden
CO
Anita 2021-12-07 17:48:26

Heerlijk, vanmiddag gemaakt.
Ik maak altijd een grote hoeveelheid.
De stoofperen gaan mee uit Nederland naar Spanje.
Ik heb ze hier nog niet gezien in de winkel.

Beantwoorden
AN
M.Michels 2021-12-10 15:25:31

Ik laat ze veel korter koken (worden te zacht vind ik )maar ik krijg ze ook niet zo rood !

Beantwoorden
M.
s 2022-11-03 23:09:39

je kan evt nog peren rood suiker eraan toe voegen
dit pakt samen met de wijn de kleur ook beter op.
al is 1.5 koken/sudderen wel minimaal nodig naar mijn mening
liefst 2 a 3

Beantwoorden
S
Rutger 2021-12-14 08:46:51

Hoe langer je ze kookt, hoe intenser de kleur wordt (maar ook hoe zachter inderdaad).

Beantwoorden
Ilse 2021-12-19 12:00:07

Ik zie hier nergens de vraag welke rode wijn het beste gebruikt kan worden. Of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
IL
Karin 2021-12-23 20:56:53

Ik zelf neem altijd een fles glühwein, zo worden ze mooi rood én lekker zoet...

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-12-21 07:59:49

Het kan eigenlijk met elke rode wijn.

Beantwoorden
Astrid 2021-12-19 14:56:34

Ik gebruik zelf altijd Custart poeder om te binden. Recept nog van mijn moeder.

Beantwoorden
AS
Marloes 2021-12-22 18:36:29

Welke bessensap wordt aangeraden. Zwarte bessensap of rode bessensap?

Beantwoorden
MA
Esther 2021-12-23 15:33:43

Wij namen ivm (kleine) kinderen altijd druivensap. Werkt ook prima !

Beantwoorden
ES
Karin 2021-12-23 20:58:51

Je kunt gerust ook wijn nemen (ik neem zelf altijd glühwein) omdat de alcohol verdampt, dus voor kinderen niet schadelijk

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-12-23 08:14:47

Ik zou rode bessensap doen.

Beantwoorden
Debby Oudakker 2021-12-24 13:59:29

Beste recept ever!!!
Iedereen vreet zijn vingers erbij op!! Stoofperen van tante Deb nu ipv oma. Heb mooi mijn moeder van haar kroon gestoten🤪

Beantwoorden
DE
Juliana 2021-12-25 12:41:23

Troon bedoel je ;-)

Beantwoorden
JU
John 2021-12-23 15:16:09

Jakkeren met rode port en stevige rode wijn

Beantwoorden
JO
Elise 2021-12-24 12:46:40

Dit is niet waar, niet alle alcohol verdampt, weliswaar een groot deel maar niet alles.

Beantwoorden
EL
Lia Hinne 2021-12-25 12:09:44

Waarom zo moeilijk, haal een fles glűhwein en laat daar de peren in stoven, eventueel met ëën kaneelstokje en een schil van sinasappel odf mandarijn (laatste hen ik deze tijd in huis en stoven maar. In flühwein zit al veel winter kruiden.

Beantwoorden
LI
Irene 2021-12-25 12:53:48

Tip: konttje afsnijden en klokhuis uitsnijden met scherp mesje.

Beantwoorden
IR
Arianne 2021-12-25 15:07:58

Super lekker recept . Ik heb iets meer suiker gebruikt . Lekker zoet
Ze zijn ook heel mooi rood .

Beantwoorden
AR
Marianne 2021-12-25 21:21:00

Echt nog nooit zo lekker gehad

Beantwoorden
MA
Eleanor 2022-04-26 13:11:45

Can I get recipe in English, it looks amazing!

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-05-02 08:34:33

Hi. You can use google translate.

Beantwoorden
Anita 2022-09-22 18:59:45

Heerlijk! vandaag gemaakt. Heb je tips wat je met het kookvocht wat over is kan doen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-28 16:18:41

Het is erg lekker met vla en yoghurt als toetje.

Beantwoorden
Samuel 2022-10-05 23:46:08

Als horecaman moet ik dit toch even corrigeren😄. Het is desert😆

Beantwoorden
SA
Lotte 2022-10-27 20:24:07

Ik weet niet in welk restaurant jij een vlaflip een dessert noemt 😂

Beantwoorden
LO
Joost 2022-10-06 14:33:47

Samuel als je zeurt doe/schrijf het dan goed. met 2x s

Beantwoorden
JO
Wendy 2022-10-14 09:37:29

Kun je de stoofpeertjes in het kookvocht inmaken voor later gebruik?

Beantwoorden
WE
Ron 2022-10-23 14:00:51

Hoi Wendy, dat kan prima. Doe ik al jaren in weckpotten. Groeten en succes.

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-10-17 08:26:42

Volgens mij wel ja, al heb ik daar zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
DOLLY 2022-10-15 22:51:48

Koken met water waarin bruine suiker komt, kardemon of vanillestokje.vocht aanmaken met aardappelmeel (bjijft helder)

Beantwoorden
DO
Edwina 2022-10-16 11:57:25

Bedankt voor het recept. Ik ga het proberen met rode wijn en rodebessensap. Rietsuiker, kruidnagel, sinasappelschillen,kaneel en
citroenschillen. Binden met maïzena. Ik ben zelf benieuwd hoe het zal smaken. De andere recepten hier ga ik ook proberen. Zoals Gluwein, Tawnyport en Bessenjenever.

Beantwoorden
ED
Rutger 2022-10-17 08:12:30

Dat klinkt heerlijk allemaal!

Beantwoorden
Marja 2022-10-21 15:53:56

Ik heb veel peertjes. Hoelang kun je ze goedhouden als ze eenmaal klaar zijn?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-26 15:42:58

In de koelkast een kleine week, maar ze zijn ook goed in te vriezen.

Beantwoorden
Reina 2022-10-27 13:09:55

Mijn moeder zwoer bij echt bosbessensap, vroeger in een klein flesje met papier eromheen, nu een superfood zie ik. In de tropen waren er met Kerst soms wel stoofperen, ik heb het daar wel met ribena syrup gemaakt en dus met minder suiker. Werkte ook prima.

Beantwoorden
RE
Benedetta 2022-11-04 15:38:40

After boiling, do they need to simmer with or without a lid? Thanks (:

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-11-19 09:41:32

I use a lid.

Beantwoorden
Jody 2022-11-12 09:08:12

I kept a lid on.
If the lid is off you're going to lose liquid (and it might possibly thicken a little like when you reduce a liquid). And maybe you don't mind that.
I haven't tried it yet without the lid, but I think this would be an interesting experiment.

Beantwoorden
JO
arie de b 2022-11-21 16:26:46

Erg lekker. Thanks.
arie

Beantwoorden
AR
Marian 2022-11-27 20:05:58

Echt helemaal niet lekker. Veel te veel wijn, te weinig suiker en daardoor geen siroop na het inkoken, maar ingekookte wijn. Hele wrange smaak. Jammer, meestal vind ik de recepten van Rutger echt wel goed, maar deze is een misser.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-12-01 15:16:37

Jammer om te horen. Ik denk dat er toch ergens iets mis is gegaan, ik herken het totaal niet. Heb je de siroop te ver laten inkoken? Dat is niet de bedoeling.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.