- Voor de praliné pasta
- 200 gr hazelnoten
- 200 gr suiker
- 50 ml water
Deze hazelnoot praliné pasta is echt superlekker en kan je voor veel verschillende bereidingen gebruiken. Meng hem door een crème of slagroom, gebruik hem als vulling in een taart of tussen koekjes, gebruik hem als basis voor een bonbonvulling of smeer hem gewoon zo op een versgebakken broodje. Als deze pasta een tijdje stil staat kom er een laagje olie op te staan. Dat is normaal! Roer de pasta dan even kort door voordat je hem gaat gebruiken. Voor deze pralinépasta kun je ook (een gedeelte) van de hazelnoten door amandelen vervangen.
Bereiding: Hazelnoot praliné pasta
Verwarm de oven voor op 175 °C. Spreid de hazelnoten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de noten in 8 tot 10 minuten goudbruin.
Doe het water en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Roer niet in de pan. Een beetje bewegen met de pan kan wel. Voeg de nog warme hazelnoten toe aan de hete karamel en roer deze erdoorheen. Stort de warme massa op bakpapier en laat afkoelen.
Breek de karamel met hazelnoten in stukken en doe deze in een keukenmachine. Maal de karamelbrokken tot de olie uit de noten vrijkomt en er een smeuïge pasta ontstaat. Zelf vind ik het lekker om de pasta lang te malen, dan is hij heerlijk zacht. Doe de pralinépasta in brandschone potjes, zo kun je hem lang bewaren.
Foto: Erik Spronk

























