Ingrediëntenlijst
  • Voor de praliné pasta
  • 200 gr hazelnoten
  • 200 gr suiker
  • 50 ml water

Deze hazelnoot praliné pasta is echt superlekker en kan je voor veel verschillende bereidingen gebruiken. Meng hem door een crème of slagroom, gebruik hem als vulling in een taart of tussen koekjes, gebruik hem als basis voor een bonbonvulling of smeer hem gewoon zo op een versgebakken broodje. Als deze pasta een tijdje stil staat kom er een laagje olie op te staan. Dat is normaal! Roer de pasta dan even kort door voordat je hem gaat gebruiken. Voor deze pralinépasta kun je ook (een gedeelte) van de hazelnoten door amandelen vervangen.

pralinépasta

Bereiding: Hazelnoot praliné pasta

Verwarm de oven voor op 150 °C. Spreid de hazelnoten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de noten in 8 tot 10 minuten goudbruin.

Doe het water en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Roer niet in de pan. Een beetje bewegen met de pan kan wel. Voeg de nog warme hazelnoten toe aan de hete karamel en roer deze erdoorheen. Stort de warme massa op bakpapier en laat afkoelen.

Breek de karamel met hazelnoten in stukken en doe deze in een keukenmachine. Maal de karamelbrokken tot de olie uit de noten vrijkomt en er een smeuïge pasta ontstaat. Zelf vind ik het lekker om de pasta lang te malen, dan is hij heerlijk zacht. Doe de pralinépasta in brandschone potjes, zo kun je hem lang bewaren.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Annika 2018-10-19 10:38:20

Ik wou graag bonbons maken, er staat bij dat je dit recept moet maken/nodig hebt. Is dit dan al de juiste hoeveelheid?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-22 10:59:18

In dit recept lees je hoe je er bonbons mee maakt: https://www.rutgerbakt.nl/recept-bonbons-pralinevulling/

Beantwoorden
Lindsey 2017-10-31 15:54:27

Hoi Rutger! Ik heb de hazelnoten vervangen voor witte amandelen, echter bij het malen wordt mijn pasta niet vloeibaar maar erg korrelig!

Moet ik nog langer malen dan er wellicht voor staat, of is er wellicht een andere oorzaak?

Groetjes,

Lindsey

Ps: een voordeel; het huis ruikt heerlijk naar gebrande noten en karamel :-P

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-11-02 12:10:23

Je moet wel behoorlijk lang malen, dan pas komen de vetten uit de noten goed vrij.

Beantwoorden
Nancy 2017-10-07 16:28:56

Gebruik je gepelde of ongepelde hazelnoten voor je pasta ?

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-10-11 12:02:52

Met gepelde hazelnoten wordt de pasta het lekkerst.

Beantwoorden
Nancy 2017-10-11 12:07:20

Ok bedankt . de zoektocht naar gepelde hazelnoten kan beginnen ?

Beantwoorden
NA
Charlene 2017-06-20 09:21:11

Hoi Rutger,

Afgelopen weekend heb ik met groot succes het pistache ijs naar jouw recept gemaakt. De complimenten vlogen me om de oren :D Kun je deze pralinepasta ook gebruiken als vervanging van de pistachepasta voor hazelnootroomijs? En blijven de andere ingrediënten dan gelijk aan die van het pistache ijs recept?

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-06-26 13:27:46

Hoi! Wat leuk om te horen! Dat kan zeker en ik denk dat het heel lekker is. Zelf nog nooit geprobeerd. Ik zou de rest van de hoeveelheden gelijk houden. Als je het hebt gemaakt hoor ik graag hoe het was!

Beantwoorden
Charlene 2017-07-02 14:03:10

Dankjewel voor je reactie, ik heb het ijs inmiddels gemaakt en kan je vertellen dat het een waar feest is! Ik heb de helft van het recept van de pralinepasta gebruikt en in het roomijs recept 50 gram suiker ipv 100 gram gebruikt. Mischien zou het zelfs met nog iets minder suiker kunnen. De smaak is echt fantastisch, als de vulling van een kinder bueno. Deze komt hier op het favorieten lijstje ?

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-07-03 07:57:24

Hoi! Superleuk om te horen! Je hebt mij overtuigd! ik ga het ook maken binnenkort!

Beantwoorden
Cora 2016-11-26 12:03:42

Klopt het dat pasta vloeibaar is? En als ik er klein hapje van neem is het nog wel korrelig. Of is dat kwestie van langer in de keukenmachine?

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-11-27 22:04:15

Het klopt zeker dat de pasta vloeibaar is. Een beetje korrelig blijft hij, de keukenmachines thuis zijn niet zo sterk als de wrijfmachines die in fabrieken worden gebruikt. Hoe langer je hem maalt, hoe minder korrelig het wordt.

Beantwoorden
Simone 2016-11-23 15:34:21

Oh dit goddelijke recept komt als geroepen! Was nog op zoek naar een vulling voor mijn taart, maar nu ben ik er uit!

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-11-25 18:02:48

Het is ook erg lekker als je het door een botercrème mengt!

Beantwoorden
Nadiya 2016-11-23 15:31:23

Owh rutger!.......je maakt van mij een echte thuisbakker met recepten die altijd lukken.

Ik wou graag weten of ik de hazelnoten kan vervangen door amandelen

Groetjes!!

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-11-25 18:03:28

Wat leuk om te horen! Je kan ze heel goed vervangen door amandelen, of half om half met hazelnoten.

Beantwoorden