Bijna iedereen kent lemoncurd wel, maar wist je dat je van bijna alle vruchten curd kan maken! Deze mango-passievruchtcurd smaakt helemaal naar de zomer en kan je voor veel verschillende recepten gebruiken. Natuurlijk kan je hem gewoon op een croissantje of op brood eten, maar hij is ook heerlijk als taartvulling, door een dessert, als topping op een pavlova, door een botercrème en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Van welke vruchten zouden jullie nog meer een curd willen maken?

mango-passievruchtcurd
Ingrediëntenlijst
  • Voor de curd
  • 100 gr rijpe mango, schoongemaakt en in stukjes
  • 75 gr passievruchtpulp (van ongeveer 4 passievruchten)
  • 125 gr suiker
  • 100 gr boter, in stukjes en op kamertemperatuur
  • 5 eidooiers, losgeklopt
Broodbakbol banner desktop

Bereiding: Mango-passievruchtcurd

Pureer de mangostukjes met de staafmixer. Doe de mangopuree, passievruchtpulp, de suiker en de boter in een hittebestendige kom en roer alles door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eidooiers toe en roer het mengsel goed door. Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eidooiers zorgen dan voor een binding waardoor de curd dikker wordt. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet. Haal de curd van het vuur als deze dik genoeg is. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast.

Tip: Als je de curd wat steviger wilt, zodat je deze bijvoorbeeld als taartvulling kunt gebruiken, roer er dan als de pan van het vuur komt 1-2 geweekte gelatineblaadjes door.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (19)
Simone 2016-07-25 20:11:56

O wat klinkt dit heerlijk zeg! Krijg gelijk zin om een zomerse taart te maken met deze curd!

Beantwoorden
SI
Simone 2016-07-25 20:41:54

Hoe lang zal het trouwens ongeveer houdbaar zijn?

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-07-25 21:37:49

Een weekje in de koeling lukt zeker en de curd is ook goed in te vriezen!

Beantwoorden
Loes 2016-08-14 01:25:24

Welke maat eieren gebruik je?

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-08-14 11:28:13

Ik gebruik altijd maat M eieren in al mijn recepten, tenzij er uitdrukkelijk groot of klein bij staat.

Beantwoorden
Loes 2016-08-14 11:47:22

Hartelijk dank voor de snelle reactie. Ik ga de curd zo maken.

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-08-14 21:25:32

Lekker! Geniet er van!

Beantwoorden
Mandy 2017-05-20 16:26:16

Heerlijk.. Is dit recept genoeg om 1 taart te vullen..?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-05-26 10:58:46

Dat moet prima lukken.

Beantwoorden
Kyra 2018-01-16 18:37:09

Klinkt erg goed! Ik wil graag 8 mini pavlova’s versieren + iets door het eiwitmengsel mengen. zal de hoeveelheid voldoende zijn, of toch het dubbele maken? Alvast bedankt!

Beantwoorden
KY
Rutger 2018-01-22 01:03:26

Ik denk dat je hier een heel eind mee komt.

Beantwoorden
Michelle 2018-04-29 12:43:19

Beste Rutger,

Laat de je pitjes van de passievrucht heel of is het lekkerder om die ook te pureren?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-04-29 17:10:54

Die zou ik mee pureren.

Beantwoorden
Michelle 2018-04-30 09:14:57

Super, dank je wel voor reactie.

Beantwoorden
MI
Gesa 2018-05-30 20:22:50

Wat een super lekker recept. Ook echt niet moeilijk om te maken. Ik heb de passievrucht niet fijn gemaakt. De pitjes werden knapperig, heel erg lekker. Hij komt in de bruidstaart!

Beantwoorden
GE
Anna 2019-02-14 19:33:10

Hi Rutger.

Ik wil graag deze curd in mijn tartallets vullen, ik wil er 8 stuks maken. Zal deze hoeveelheid curd voldoende zijn?

Dankje.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-02-17 19:37:33

Dat denk ik wel.

Beantwoorden
Melanie 2019-04-03 07:35:35

Ik wil eclairs vullen is dit daar een goed receptuur voor? Enzoja kan ik dan beter met geletine of zonder?

Beantwoorden
ME
Rutger 2019-04-08 07:21:48

Als je eclairs helemaal met deze curd vult wordt het wel heel machtige denk ik. Ik zou het dan in combinatie met bijvoorbeeld banketbakkersroom gebruiken. En een klein beetje gelatine toevoegen is wel handig, dan blijft de vulling stevig genoeg.

Beantwoorden
Leo 2019-09-13 19:32:08

Is deze curd dan ook zwangerschapsproof? Ivm de eieren?

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-09-15 10:09:38

In principe worden de eieren voldoende verhit, waardoor de curd zwangerschapsproef is.

Beantwoorden
Martijn 2021-01-26 22:47:34

hee Rutger,

waarom gebruik je in dit recept 5 eidooiers i.p.v. 2 eieren + 1 eidooier voor je lemon curd recept? Is dit belangrijk of kan ik voor dit recept ook gewoon 2 eieren en een eidooier gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-01 11:42:44

Eidooiers geven meer binding, een vollere smaak en meer kleur aan de curd. Het is dus wel een bewuste keuze. Waarschijnlijk lukt het ook wel met jouw suggestie, maar de curd zal minder stevig worden.

Beantwoorden
Najet 2021-02-02 11:34:48

Deze ga ik uit proberen. Bedankt voor al je recepten!!

Beantwoorden
NA
Kirsten 2021-07-25 10:45:05

Kun je de curd ook invriezen een weekje?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-07-28 08:55:20

Dat kan prima!

Beantwoorden
Emmy 2021-12-21 15:49:03

Ik wil de curd als taartvulling gebruiken, kan ik er een scheutje mandarin liqueur aan toevoegen of gaat het dan schiften?

Beantwoorden
EM
Rutger 2021-12-22 07:22:53

Dat kan prima.

Beantwoorden
Lisa 2022-04-05 21:30:18

Hoi Rutger,
Dankjewel voor je heerlijke recepten!
Heb je ook een recept voor alleen passievruchtencurd?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-04-10 11:14:05

Dat heb ik (nog) niet online staan.

Beantwoorden
Willeke 2022-04-13 09:44:50

Kan ik het ook maken met ontdooid diepvries fruit ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-04-13 14:16:59

Dat kan prima!

Beantwoorden
Willeke 2022-04-13 20:00:44

Bedankt voor je snelle reactie !

Beantwoorden
WI
Anne 2022-06-26 12:02:25

Hi Rutger! Ik wil heel graag een mangocurd maken, kan ik dan gewoon de passievrucht in het recept vervangen door mango of moet ik dan ook andere dingen aanpassen (minder suiker bijv)?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-06-27 13:31:48

Hi. Ik zou inderdaad iets minder suiker gebruiken, maar verder kun je inderdaad dezelfde hoeveelheden aanhouden.

Beantwoorden
Malu 2022-08-18 15:39:42

Hoi Rutger,

Mijn dochter wil een mango-passievrucht taart voor haar verjaardag maken en vroeg zich af of je een mango-passievrucht botercréme kan maken. Kan je dit toevoegen aan de botercréme, waarmee je de melk halveert en de andere helft de curd toevoegt?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-14 21:05:14

Hoi. Je kunt een gedeelte van de banketbakkersroom weglaten en die vervangen door de curd.

Beantwoorden
Wendy 2022-11-12 21:52:37

Hallo Rutger,

Kun je i.p.v. verse mango ook diepvries mango gebruiken? Of word dan de curd veel dunner? Ik wil voor het eerst mini pavlova's maken met deze curd erop.

Beantwoorden
WE
Rutger 2022-11-19 08:53:33

Dat kan prima!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.