Er gaat maar weinig boven een versgebakken quiche, gemaakt van zelfgemaakt quichedeeg. Gelukkig is quichedeeg helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Met dit basis quichedeeg recept en de stap-voor-stap uitleg bak je binnen no-time zelf de lekkerste quiches. Dit recept komt uit Het hartige bakboek, dat helemaal vol staat met alleen maar hartige bakrecepten.

quichedeeg

Dit quichedeeg is perfect als basis voor een zelfgebakken quiche. Op zoek naar inspiratie voor lekkere quiches? Dit is een aantal van mijn favoriete recepten met dit quichedeeg:

quichdeeg

Wat is quiche deeg?

Quichedeeg is een korstdeeg, het wordt gebruikt om een harde korst van deeg te maken waar vervolgens een zachtere vulling in wordt verwerkt. In tegenstelling tot een hartig taartdeeg gebruik je bij een quichedeeg geen gist of ander rijsmiddel en het deeg rijst dus bijna niet. 

Dit quichedeeg wordt ook wel kruimeldeeg genoemd, omdat het (je raadt het al) deeg knapperig en relatief snel verkruimelt. In het Frans heet dit deeg pâte brisée. Hoe je dit deeg ook noemt, het is de perfecte basis voor quiches. 

5 tips voor het lekkerste quiche deeg

  • Door snel en koud te werken, blijven er kleine ‘kruimels’ boter in het deeg zitten. Deze geven tijdens het bakken een mooie, knapperige structuur aan het deeg. 
  • Je kunt het deeg met de hand maken, zoals ik in dit recept doe, of in een keukenmachine met messen. De keukenmachine mengt de boter en de bloem snel tot een kruimelig geheel en voorkomt dat de boter tijdens het mengen te warm wordt. Vervolgens doe je het ei en het ijswater erbij en laat je de keukenmachine kort draaien.
  • Ga je het deeg verwerken? Bekijk dan ook mijn artikel over deeg uitrollen.
  • Zeker weten dat je quiche bodem gaar is? Lees dit artikel over blindbakken voor handige tips. 
  • Wil je het quichedeeg bewaren? Doe dit ongebakken. In de koelkast kun je dit quichedeeg 2-3 dagen bewaren, in de vriezer 2-3 maanden.
Ingrediëntenlijst
  • Voor het quichedeeg
  • 250 gr bloem
  • ¾ tl zout
  • 125 gr boter, koud
  • 1 ei
  • 3 el water, ijskoud
Broodbakbol banner mobiel

Zelf quiche deeg maken – Stap voor stap

Stap 1

Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.

Quichedeeg zelf maken – stap-voor-stap recept

Stap 2

Voeg het ei en het water toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang!

Quichedeeg zelf maken – stap-voor-stap recept

Stap 3

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.

Quichedeeg zelf maken – stap-voor-stap recept

Nieuwsgierig geworden naar Het hartige bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Foto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Elsbeth 2018-04-26 18:51:34

Beste Rutger, bedankt voor het recept! Kan je het deeg ook invriezen en daarna gebruiken? Groeten, Elsbeth

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-04-29 17:31:58

Dat kan heel goed! Het is dus ook handig om, als je toch een quiche gaat bakken, gelijk 2 x het deeg te maken en de helft voor een latere keer te bewaren.

Beantwoorden
HannaH 2018-04-29 14:21:32

Goed recept! Voor welke maat vorm is deze hoeveelheid deeg?

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-04-29 17:09:12

Het is ruim genoeg voor een lage quichevorm van zo'n 28 centimeter. Doordat ik het deeg tijdens het bindbakken iets laat overhangen zou je er ook nog een iets grotere vorm mee kunnen bekleden.

Beantwoorden
Francis 2020-02-29 18:18:38

Er staat dat ik het in plasticfolie móet verpakken, dan 30 min. in de koelkast, alvorens ik het verder ga verwerken. Maar hoe verwerk ik dit verder?

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-03-03 10:41:23

Je kunt het recept voor verschillende quicherecepten gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/hartig-taart-recepten/quiche-met-gegrilde-groenten-recept/

Beantwoorden
Gerard 2020-07-03 23:26:35

Is blindbakken een must?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-07-06 16:43:39

De bodem wordt daardoor wel het lekkerste. Het hoeft niet, maar dan is de kans groot dat de bodem niet helemaal gaar is.

Beantwoorden
Iemant 2020-10-18 16:20:13

Hoe lang moet het in de oven

Beantwoorden
IE
Rutger 2020-10-19 09:40:01

Dat ligt aan het recept waarvoor je het gebruikt, zoals bijvoorbeeld deze quiche met gegrilde groenten: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/hartig-taart-recepten/quiche-met-gegrilde-groenten-recept/

Beantwoorden
Nina 2021-09-10 20:06:20

Ik gebruik geen ander deeg meer voor quiche dan deze. Gewoon super lekker!

Beantwoorden
NI
jacob 2021-10-02 15:37:26

Rutger wat flauw om niet het hele recept te geven !!!!

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-03 17:27:18

Welk deel mis je Jacob? Dit is echt het hele recept voor quichedeeg en verder op mijn blog staan verschillende quicherecepten waarin ik het deeg gebruik.

Beantwoorden
Femke 2022-01-09 16:39:55

Hi Rutger,

Zalig, dit recept! Ik gebruik het regelmatig, thanks!

Gisteren wilde ik quiche eten. Ik heb dus overdag dit deeg gemaakt, maar het niet gebakken. De dag liep anders en we aten toch geen quiche, haha.
Vandaag wilde ik het alsnog maken, maar het deeg was niet meer te verwerken (het was wel keurig ingepakt in folie en bewaard in de koelkast). Het was niet goed uitrolbaar.

Heb jij enig idee hoe dit kan? Met taart- of koekjesdeeg is dit geen probleem.

Bedankt voor je reactie alvast en groet,
Femke

Beantwoorden
FE
Rutger 2022-01-11 09:17:00

Hoi. Als je het deeg even goed en stevig doorkneed kun je het weer prima uitrollen.

Beantwoorden
Anouk 2022-01-26 20:59:39

Hi, Ik wil dit recept graag gebruiken, maar ik mis voor mijn gevoel het halve recept? Hoelang moet het in de oven?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-31 19:39:01

Dit deeg is enkel de basis. In mijn quicherecepten lees je hoe lang het moet bakken: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/hartig-taart-recepten/

Beantwoorden
Ellen 2022-05-09 21:44:08

Hallo Rutger, heel fijn alle recepten en jouw kennis. Vraagje: ik wil in dit deeg bieten verwerken. Kan ik daarmee bv een deel van de boter vervangen? Groet, Ellen

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-05-16 14:38:18

Hi. Daar heb ik geen ervaring mee, dus dat zou je zelf moeten proberen.

Beantwoorden
Gonny 2022-07-30 21:28:22

Dag Rutger, vandaag de quiche met prei, erwtjes en oude kaas gemaakt. De bodem gemaakt volgens jouw recept. Hij was heerlijk! Alleen, ik vond de bodem wat droog. Hoort dat of het ik bijvoorbeeld wat water moeten toevoegen?

Groet, Gonny

Beantwoorden
GO
Rutger 2022-08-01 10:28:22

Hi. Droog is een lastige term, ik kan heel moeilijk zeggen of dat zo hoort of niet. Het hoor knapperig en gaar te zijn, maar dan kun je ook als droog ervaren.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.