Ingrediëntenlijst
  • Voor het paneermeel
  • (oud) witbrood, in sneetjes

Zelfgemaakt paneermeel geeft een veel lekkerder resultaat dan gekocht paneermeel, mede doordat je zelf de grootte van de kruimels kunt bepalen. En zelf paneermeel maken is echt niet moeilijk! Voor het krokettenrecept in mijn laatste boek, Het hartige bakboek, heb ik hulp gehad van de Amsterdamse patissier Cees Holtkamp. Wat mij betreft dé krokettenman van Nederland. Van hem leerde ik dat een belangrijk onderdeel voor een geslaagde kroket het paneermeel is. Dat kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen, zowel fijn als grof (panko), maar met zelfgemaakt paneermeel krijg je de lekkerste en knapperigste kroketten en bitterballen! Door de vulling eerst in fijn paneermeel te rollen en vervolgens in grof paneermeel krijg je echt een heel krokant en knapperig eindresultaat. Daarnaast is dit zelfgemaakte paneermeel ook de perfecte manier om overgebleven witbrood te verwerken. Luchtdicht verpakt kun je zelfgemaakt paneermeel heel lang bewaren.

Zelf paneermeel maken

Bereiding: Paneermeel – fijn en grof

Verwarm de oven voor op 125 °C.

Leg het brood op een ovenrooster en droog het 1 tot 1 ½ uur in de oven. Laat het vervolgens afkoelen.

Er zijn 2 manieren om het brood fijn te krijgen. Het kan in een hakmolentje of keukenmachine met messen, maar het gevaar bestaat dat je te lang hakt en een te fijn paneermeel krijgt. Probeer dus niet te lang te hakken en de kruimels grof te houden. Zeef het vervolgens en scheid zo het fijne van het grove paneermeel.

Een andere manier is om de gedroogde sneden brood met een deegroller fijn te rollen op het werkblad. Deze manier is iets bewerkelijker dan de vorige, maar geeft minder kans op een te fijn paneelmeel. Ook bij deze methode doe je alles aan het eind in een zeef om het fijne te scheiden van het grovere kruim

Nieuwsgierig geworden naar Het hartige bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Carina 2018-05-07 13:15:34

Dank je wel voor je antwoord ?

Beantwoorden
CA
Carina 2018-04-30 08:07:14

Ik heb leffe bierbrood van Robért van beckhoven
Kan je er ook parneermeel mee maken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-05-07 12:00:36

Tuurlijk! Dat kan eigenlijk van ieder brood.

Beantwoorden
Melinda 2018-04-23 07:32:22

Beste Rutger, kun je ook volkorenbrood daarvoor gebruiken?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-04-25 17:42:56

Jazeker, dan krijg je uiteraard ook volkoren paneermeel.

Beantwoorden