Zelf karamelsaus maken is heel gemakkelijk en onwijs lekker! De mogelijkheden om zelfgemaakte karamelsaus te gebruiken zijn eindeloos: schenk het over vanille-ijs, panna cotta, over een taart of cheesecake, gebruik het als onderdeel van een grand dessert of roer gewoon een lepeltje van de saus door de vanillevla. Echt alles (nou ja, bijna alles) wordt nog lekkerder met deze zelfgemaakte karamelsaus! 

Karamelsaus recept

In dit artikel deel ik niet 1, maar 2 karamelsaus recepten. Naast het gewone karamelsaus recept geef ik je ook mijn recept voor ahorn-karamelsaus. Dit is een lekkere variatie op de normale karamelsaus, op smaak gebracht met maple syrup (ahornsiroop) wat de saus een extra rijke smaak geeft.

Met dit recept kun je ongeveer 350 milliliter karamelsaus maken. 

Karamelsaus recept

4 tips voor de lekkerste karamelsaus

  • Tijdens het afkoelen wordt de karamelsaus dikker. Zeker als je de saus uit de koelkast haalt is het handig om deze iets op te warmen, zodat de karamelsaus mooi schenkbaar wordt. 
  • Het is ook erg lekker om het merg van ½ vanillestokje aan de slagroom toe te voegen. Of meng als de saus van het vuur is, een scheutje (rokerige) whisky of sinaasappellikeur door de karamelsaus. 
  • Wil je een salted caramel saus maken? Door meer (zee)zout toe te voegen, kun je eenvoudig je eigen gezouten karamelsaus maken. 
  • Ook andere lekkere dingen maken met karamel? Bekijk mijn basis karamel recept of maak mijn salted caramel recept.
Karamelsaus recept
Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de gewone karamelsaus
  • 35 ml water
  • 200 gr suiker
  • 200 ml slagroom
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • snuf (zee)zout
  • Voor de ahorn-karamelsaus
  • 30 ml water
  • 160 gr suiker
  • 150 ml slagroom
  • 80 ml ahornsiroop
  • 25 gr boter
  • snuf (zee)zout
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Recept voor gewone karamelsaus

Doe het water en de suiker in een hoge pan en breng aan de kook. Laat het koken tot een goudbruine karamel ontstaat, zonder het daarbij door te roeren. Verwarm intussen de slagroom met de boter en het zout in een steelpan tot tegen het kookpunt. 

Voeg als de karamel goudbruin is het roommengsel toe en roer goed door elkaar. Let op, dit gaat spetteren! Laat de karamelsaus al roerend 1-2 minuten doorkoken op laag vuur. Serveer de saus (lauw)warm of koud.

Recept voor ahorn-karamelsaus

Doe het water en de suiker in een pan en laat tot goudbruin karamelliseren. Verwarm intussen de slagroom, de ahornsiroop, de boter en het zout in een steelpan tot tegen het kookpunt. Voeg als de karamel goudbruin is het roommengsel toe en roer goed door elkaar. Let op, dit gaat spetteren! Laat de karamelsaus al roerend 1-2 minuten doorkoken op laag vuur. Serveer de saus (lauw)warm of koud.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (27)
Evelyn van Zijl 2017-11-02 17:29:26

Beste Rutger,
Oohhh, wat ben ik blij met dit recept!!!
Ik ben gek op karamelsaus.
Al je andere recepten zijn ook lekker en makkelijk te volgen.
Vraagje, hoe lang kun je deze saus bewaren?
Bedankt voor het delen van al je heerlijke recepten.
Ik ben fan!

Beantwoorden
EV
Rutger 2017-11-06 12:03:00

Je kunt de saus een kleine week in de koelkast bewaren. Daarnaast is hij ook heel goed in te vriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm, zodat je altijd wat karamelsaus achte de hand hebt!

Beantwoorden
Marja 2017-11-02 17:37:49

Hoi Ruger,
Ik ben erg blij met dit recept. Ik ben helemaal gek van salted karamel(saus), maar heb het nog nooit durven maken. Maar omdat jouw recepten zo goed kloppen en duidelijk uitgelegd zijn, ga ik nu de stap wagen. Voor bij die heerlijke appeltaart die ik morgen ga bakken! Ik verheug me nu al.
Super bedankt voor dit recept.
Vriendelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Nicky 2017-11-04 12:03:24

Ik heb met het maken van karamelsaus altijd het probleem dat hij tijdens het afkoelen uitdroogt. Hij wordt dan niet hard, maar hij wordt halfdroog en onsamenhangend. Hoe kan ik dit voorkomen?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-11-06 11:55:33

Door tijdens het afkoelen regelmatig de saus door te roeren wordt dit probleem al minder. Als je het echt wilt voorkomen kun je wat glucosestroop meekoken met de karamel, dat voorkomt kristalisatie van de suikers tijdens het afkoelen.

Beantwoorden
J helming 2017-12-22 17:25:59

Hoe warm ik de saus dan weer op? Gewoon langzaam
Verwarmen in hetzelfde pannetje?

Beantwoorden
J
Marja 2017-12-24 14:29:57

Hoi Rutger,
Ik heb de saus net weer gemaakt voor jouw recept van Ijstaart met chocolade en karamel. Wat zijn jouw gerechten fijn om te maken zeg! Alles klopt precies en lukt ook iedere keer weer. Ik snap niet dat ik nooit karamel of karamelsaus heb durven maken! Het is zo simpel, je moet alleen wel opletten en erbij blijven, maar dat is een fluitje van een cent. En wat is die karamelsaus lekker zeg! Die zal nog heel vaak gemaakt worden hier want ik ben helemaal stapel op karamel! Nogmaals bedankt voor je heerlijke recepten en hele fijne Kerstdagen en een fantastisch Nieuwjaar.
Hartelijke (kerst)groetjes,
Marja.

Beantwoorden
MA
Michelle 2018-02-17 12:06:37

Hoi Rutger, wordt de karamelsaus ook steviger als hij afkoelt? Ga namelijk ijskoffie maken maar is de saus daar wel vloeibaar genoeg voor?

Beantwoorden
MI
Michelle 2018-02-17 13:29:09

Ik heb het gewoon geprobeerd, en toen het nog een beetje lauw was heb ik er een klein beetje melk bij gedaan, waardoor het mooi vloeibaar werd. Het is super goed gelukt, de smaak is perfect! bedankt! :)

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-02-20 10:45:18

Wat goed om te horen! Lekker idee om hem voor ijskoffie te gebruiken!

Beantwoorden
Petra 2018-12-07 18:48:44

Wat een heerlijke karamelsaus... en zo makkelijk om te maken :-)

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-12-11 11:41:25

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Heideline 2018-12-26 14:56:56

Heerlijke caramelsaus, mjam!

Beantwoorden
HE
Esther den Engelsman 2019-03-06 12:46:15

Ik zocht karamelsaus voor mijn koffie. Goed gelukt en heerlijke saus

Beantwoorden
ES
Sevilay 2020-01-12 00:05:53

Dag Rutger, zou ik deze saus ook kunnen gebruiken in een caramelslof. Ik wil graag vlieibare caramel als je de slof in stukken snijdt. Alvast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
SE
Rutger 2020-01-14 09:15:59

Daar is deze saus misschien net iets te dun voor, ik zou dan wat minder slagroom gebruiken zodat de saus iets dikker wordt.

Beantwoorden
Bricks 2020-09-26 14:42:32

top recept dit.. moest voor 400man saus maken deze karamel blijf lekker in de koeling staat word niet hard blijf op de juiste dikte top

Beantwoorden
BR
J. Meijer 2020-12-13 13:34:53

Hallo Rutger,

Is het ook mogelijk om ipv suiker erythritol te gebruiken?

Beantwoorden
J.
H Caspers 2020-12-25 09:27:43

Top recept lekker tijdens de kerstdagen.

Beantwoorden
H
Inge 2021-12-14 11:57:12

Kan je de karamel van tevoren maken en makkelijk bewaren?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-12-21 08:42:49

Dat kan prima! Gewoon in de koelkast bewaren en eventueel voor het serveren nog iets opwarmen.

Beantwoorden
Hilke 2021-12-29 15:25:39

Wat is deze saus lekker zeg! Nooit gedacht dat ik zo makkelijk karamelsaus kon maken. Ook heerlijk bij de bastogne parfait (ook al zo makkelijk een lekker!)

Beantwoorden
HI
Corrie 2022-01-09 16:24:20

Heerlijke sausjes Rutger, dankjewel en nu eens zonder die vervelende cookies.

Beantwoorden
CO
Jonne 2022-01-19 11:53:32

Kun je deze saus op dezelfde manier in een pot maken zoals jam? Dus heet verpakken, even op zijn kop zetten en dan omkeren? Zodat het langer houdbaar wordt

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-22 12:35:19

Daar heb ik geen ervaring mee. Vanwege de zuivel die daarin gaat durf ik daar niets over te zeggen. Je kunt de saus wel goed invriezen.

Beantwoorden
Math 2022-01-25 22:44:43

Variatie: voeg wat grof zeezout toe (als die klaar is) en een snuifje kaneel. En nu is het Salted Caramel!

Beantwoorden
MA
Annelies 2022-02-07 20:21:08

kan ik deze saus ook gebruiken voor een omgekeerde appelcake/taart?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-02-15 08:59:12

Je kunt 'm er zeker bij sereveren.

Beantwoorden
Melissa 2022-02-17 20:46:39

Kan je deze saus dikker maken?
Van smaak is deze super lekker, maar wel dub

Beantwoorden
ME
Rutger 2022-02-22 09:49:16

Je kunt de saus langer laten inkoken. Tijdens het afkoelen wordt de saus ook dikker.

Beantwoorden
Stephanie 2022-05-24 10:09:09

Hoi Rutger,
Ik gebruik dit recept altijd om een laag karamel op mijn cheesecake te maken, ik pas dan de hoeveelheid slagroom aan naar 125 ml. Normaal gaat dit altijd goed maar nu is het niet goed gestolt. De karamel is dik maar beweegt als ik de taart schuin hou , waar kan dit aan liggen? Ik heb de saus niet echt laten afkoelen voordat ik het op de taart goot omdat ik het al dik genoeg vond kan dat het probleem zijn? :(

Beantwoorden
ST
Rutger 2022-05-29 21:15:32

Hi. Het is lastig om precies te zeggen wat er mis is gegaan. De volgende keer zou ik de saus weer wat meer laten afkoelen.

Beantwoorden
Stephanie 2022-05-25 16:07:08

Ik heb de taart ook gelijk in de koelkast gezet nadat ik de warme karamel erover gegoten heb

Beantwoorden
ST
Teun 2022-06-02 13:47:47

Ha!

Na het afkoelen blijkt de saus te dik te zijn (vorige keer niet)
Heb je een tip wat ik kan doen?

Groetjes!

Beantwoorden
TE
Rutger 2022-06-06 09:25:16

Je kunt de saus weer iets opwarmen voor het serveren. Of de volgende keer iets meer room gebruiken.

Beantwoorden
Aron 2022-06-24 15:07:02

bedankt voor je recepten, ze zijn super makkelijk en ze lukken altijd!
Ook iedereen vindt ze lekker!

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-06-27 13:37:41

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Jans Veenendaal 2022-07-18 21:22:39

Hallo Rutger,
Karamelsaus heet hier snoepsaus, mijn jongste zoon is meervoudig beperkt en een echte smulpaap, ik heb de saus gemaakt volgens jouw recept, maar wel met Alpro kookroom, mijn jongste heeft koemelk eiwitallergie............ en ik had glunderende gezichten
aan tafel.
Vanavond heb ik de saus weer gemaakt met 25 ml. water en 100 gram suiker en 200 ml SOJA
op te kloppen van AH....plus de 20 gram boter en snuf zeezout.
Mijn oudste zoon is autistisch en Hoog Senstitief........hij is altijd mijn testpiloot.
Rutger........deze saus is perfect bevonden en VEGAN........test het uit en doe er wat mee, samen met het Vegan ijs van Hertog kun je hier toetjes mee toveren....ook getest met stukjes perzik en dat is nog maar het begin.........en de helft minder calorieen.

Dankjewel voor je recept en ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Lieve Groet...Jans

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-07-25 15:34:59

Wat leuk om te lezen! Dank voor het delen!

Beantwoorden
Eleonora 2022-11-22 18:12:29

Hi Rutger, de smaak van de karamelsaus is top! Ik vind alleen wel veel kristallen terug in de saus.. Waar kan dit aan liggen? Te lang / te kort op het vuur laten staan misschien? Of te vroeg of te laat de slagroom toegevoegd? Ik hoor het graaf :)

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-12-01 15:47:48

Hoi. Je kunt de saus met de slagroom nog heel kort laten doorkoken.

Beantwoorden
Else 2022-11-27 21:00:24

Wauw top recept, direct gelukt! Werd wel snel dik en hard maar kon het nog heerlijk over een cheesecake droppen:)

Beantwoorden
EL

U kunt niet meer reageren.