Kaneelsaus is heerlijk bij onder andere appeltaart, appelbollen, broodpudding en nog vele andere desserts. Met dit kaneelsaus recept maak je een superlekkere saus, die je zowel warm als koud kunt serveren. Houdt er rekening mee dat de saus tijdens het afkoelen wat dikker wordt.

Kaneelsaus maken – recept

Om de kaneel saus zijn smaak te geven gebruik ik kaneelstokjes en deze laat ik trekken in de room. Hierdoor krijgt de saus wel een heerlijke kaneelsmaak, maar proef je geen fijngemalen kaneelpoeder in de saus.

zelf kaneelsaus maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor de kaneelsaus
  • 250 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 3-4 kaneelstokjes
  • 4 eidooiers
  • 70 gr donkerbruine basterdsuiker
Broodbakbol banner desktop

Zelf kaneelsaus maken

Doe de slagroom en de melk in een steelpannetje en breng deze aan de kook. Haal de pan van het vuur. Plet de kaneelstokjes zodat deze uit elkaar vallen en meng deze door het roommengsel. Dek het pannetje af met plasticfolie en laat de room een uur infuseren.

Zeef het roommengsel, zodat de stukjes kaneelstok achterblijven in de zeef. Meng in een kom een klein scheutje van het afgekoelde roommengsel met de eidooiers en de suiker. Breng de rest van het roommengsel weer aan de kook. Giet al roerend de kokende room bij het eidooiermengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de kaneelsaus dikker wordt.

Om te controleren of de saus klaar is doop je een spatel in de saus en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de kaneelsaus niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 82 ᵒC zijn. Let er op dat je de saus dus niet laat koken! Haal de pan van het vuur en giet deze door een fijne zeef om eventuele klontjes eruit te halen. Serveer de dessertsaus (lauw)warm of afgekoeld.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
doortje 2020-03-04 15:01:07

lekker!

Beantwoorden
DO
Astrid 2020-03-05 14:12:08

Lijkt me heerlijk! Maakt het nog uit welke melk je gebruikt? Halfvolle of volle melk?

Beantwoorden
AS
Rutger 2020-03-10 11:15:26

Volle melk geeft de rijkste smaak, maar met halfvolle melk kan het ook prima.

Beantwoorden
Fraukje 2020-03-06 15:35:23

Oh lekker! Er zitten wel veel eieren in. Is dat echt nodig? Kan ik er geen 1 in doen?

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-03-10 11:14:07

De eidooiers zorgen voor de binding en de romige rijke smaak van de saus. Met 1 ei gaat dat niet lukken.

Beantwoorden
Jacq 2020-03-21 21:26:08

Erg goed gelukt voor de eerste keer! Ook zelf de bladerdeeg gemaakt en de appelkanjers met deze heerlijke kaneelsaus, alleen was de kleur bij mij echt bruin als satesaus ;-) ? Kan het ook met witte basterdsuiker?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-03-23 10:33:01

Hoi, dat kan zeker. Het hangt een beetje af van welke soort kaneel je gebruikt. Sommige geven meer kleur af dan anderen. Met witte basterdsuiker kan het ook prima.

Beantwoorden
Jacq 2020-03-24 08:30:23

Ga ik dat volgende keer doen dank je!

Beantwoorden
JA
Melek 2022-03-03 15:25:21

Echt heerlijk, kunnen we deze saus in de diepvriezer bewaren?

Beantwoorden
ME
Rutger 2022-03-07 15:20:42

Ik weet niet zeker of dat goed gaat, dat zou je een keer moeten proberen.

Beantwoorden
Wouter Spaans 2022-04-13 09:41:47

Mooi recept. Kun je ook heerlijk kaneelijs van draaien.

Beantwoorden
WO

U kunt niet meer reageren.