- Voor de nougatine
- 150 gr blanke hazelnoten
- 40 ml water
- 125 gr suiker
Met behulp van deze how-to maak je zelf heerlijke nougatine. Deze kan je gebruiken om taarten mee te decoreren (bijvoorbeeld deze hazelnoot schuimtaart), om over je ijs te strooien of om bijvoorbeeld door koekjesdeeg te kneden. Voor mij is deze nougatine ook onmisbaar bij de klassieke hazelnootschuimtaart. Het recept daarvoor plaats ik binnenkort. In plaats van hazelnoten kun je trouwens elke nootsoort gebruiken die je wilt. Het is ook erg lekker met blanke amandelen, pistachenootjes of walnoten. Aan de slag!
Stap 1
Verwarm de oven voor op 150 °C. Spreid de noten uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de noten in 8 tot 10 minuten goudbruin.
Stap 2
Doe het water en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
Stap 3
Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Roer niet in de pan. Een beetje bewegen met de pan kan wel. Karamel maken is een nauwkeurig klusje en vergt de nodige aandacht en oefening. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten klaar hebt staan en dat je erbij kunt blijven, want voor je het weet is de karamel te ver en onbruikbaar.
Stap 4
Voeg de nog warme hazelnoten toe aan de hete karamel en roer deze erdoorheen.
Stap 5
Stort de warme massa op bakpapier of op een siliconenmatje en laat de nougatine afkoelen.
Stap 6
Breek de gekaramel liseerde noten in stukken en maal of hak deze in de keukenmachine, met het hakmolentje van een staafmixer of gewoon met een mes tot nougatine. Hoe grof of fijn is aan jou.
Foto’s: Michiel Wichman




