Ben je ook zo’n fan van hartige taarten? Je kunt hartig taartdeeg kant-en-klaar kopen in de winkel, maar het is veel leuker én lekkerder om het deeg zelf te maken. Met dit hartige taartdeeg recept op basis van gist bak je de lekkerste hartige taarten vanaf nu helemaal zelf. 

Dit hartige taartdeeg is de basis van veel lekkere recepten en je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Een aantal van mijn favoriete hartige taarten met dit gistdeeg? Deze hartige taart met broccoli, deze hartige taart met gehakt of deze hartige taart met kip, courgette en paprika. Voor nog meer inspiratie bekijk je dit overzicht van al mijn hartige taart recepten.

Hartige taartdeeg op basis van gist

Wat is hartig taartdeeg?

Hartig taartdeeg is deeg op basis van gist. Een verschil met quichedeeg is dat hartig taartdeeg minder boter bevat en zachter blijft. Dit hartige taartdeeg zou je kunnen vergelijken met een vlaaideeg, maar dan de hartige versie. Een voordeel hiervan is dat het minder gevoelig is voor het vocht uit de vulling van de taart.

Het voordeel van dit hartige taartdeeg is dat de bodem van de hartige taart makkelijker gaar wordt, waardoor je dit deeg niet eerst hoeft blind te bakken. Dat is bij het gebruik van quichedeeg wel aan te raden. 

Hartige taart met kippendij, courgette & paprika

Hartig taartdeeg bewaren

Omdat er gist in hartig taartdeeg zit, kun je het niet heel lang bewaren. Het is het beste om het direct te verwerken nadat je het hebt laten rijzen. 

Wil je het deeg niet direct verwerken nadat je het hebt gemaakt? Je kunt het deeg ook in de koelkast laten rijzen, in plaats van op kamertemperatuur. Door de kou zal het deeg langzamer rijzen. Het deeg kun je op deze manier maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.

Hartige taartdeeg op basis van gist
Ingrediëntenlijst
  • Voor het hartige taartdeeg
  • 250 gr bloem
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • 4 gr gedroogde gist
  • 5 gr zout
  • 125 ml water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Hartige taartdeeg maken

Doe alle ingrediënten voor het taartdeeg in een kom en meng ze met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 4 millimeter dik. Bekleed een spring- of quichevorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af. Schep de vulling in de vorm. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 °C, net onder het midden van de oven, in 40-50 minuten gaar.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Bep 2019-10-01 22:27:47

Wat een lekkere recepten
Fantastisch dank jullie wel allemaal
Hier voor groetjes van Bep

Beantwoorden
BE
Willem 2020-08-01 15:32:00

Kun je dit deeg in de koelkast of vriezer bewaren?

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-08-02 10:02:35

Dat kan prima. Wil je het langer dan 1-2 dagen bewaren, dan zou ik het inderdaad invriezen.

Beantwoorden
Linda 2021-07-27 19:22:12

Wat een fijn en lekker recept dit! Beetje oregano toegevoegd voor nog meer smaak. Mooi gaar geworden, eindelijk geen zompige bodem zonder blindbakken. Een blijvertje!

Beantwoorden
LI
IG 2021-09-23 13:10:52

Heel goed deegrecept. Ik heb dit recept gebruikt voor lunchhapjes. Ik maakte rondjes van het deeg waarmee ik de bakjes in een muffin-vorm (12st) bekleedde. Daarna een mix van kleine stukjes geblancheerde groenten, ui, stukjes spek, ei, geraspte kaas en wat kruiden erin. Even in de oven en de meiden hebben heerlijke gezonde taartjes mee naar school. Gaat prima in de vriezer, en opwarmen in de air fryer. Het deeg heeft uitstekend gehouden.

Beantwoorden
IG
Liese Metselaar 2021-09-28 10:27:55

Kan ik het voorbereiden van en de volgende dag afbakken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-10-03 17:55:36

Je kunt het deeg wel laten rusten in de koelkast. Het uitrollen en vullen van de vorm zou ik pas de volgende dag doen.

Beantwoorden
Tamara 2021-10-26 09:27:35

Kan je het deeg ook bakken zonder vulling erin? En op hoeveel graden moet deze dan en hoe lang?

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-11-01 09:41:58

Dat heb ik bij dit deeg nog nooit gedaan.

Beantwoorden
Aniek 2022-05-02 12:26:03

Hoi, wat is de maat van de quichevorm die je hierbij gebruikt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-05-08 19:51:37

Zo'n 25 centimeter doorsnede.

Beantwoorden
Janneke van Eeuwijk 2022-11-19 16:01:02

Het recept van het basis deeg vraagt om 7,5 gr zout
Kan je ook minder gebruiken?
Verder be ik heel blij met dit recept en hebben we deze week nog weer een perfecte broccoli taart gegeten

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-12-01 15:55:10

Je kunt naar wens zeker minder gebruiken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.