Botercrème kun je natuurlijk heel veel verschillende smaken geven. Framboos is daarbij echt één van mijn favorieten. Het maakt de botercrème heerlijk fris en licht van smaak. Daar komt bij dat het een smaak is die heel veel mensen lekker vinden, dus je zit eigenlijk altijd goed met deze frambozencrème. Heb je liever een aardbeien botercrème? Gebruik dan 150 gram (diepvries)aardbeien in plaats van de frambozen en verwerk die op dezelfde manier.

Gebruik deze frambozencrème bijvoorbeeld als vulling van een stapeltaart, om cupcakes mee op te spuiten of om een opgerolde cake mee te vullen. Voor dit recept kun je zowel botercrème op basis van banketbakkersroom of botercrème op basis van Italiaanse meringue gebruiken. Beide kun je gewoon met vanille maken, die smaak past heel goed bij de framboos. Zelf vind ik de crème op basis van de Italiaanse meringue het lekkerste, die is niet zo zwaar en heerlijk fluffy van structuur. Beide soorten kun je ook goed invriezen, om later nog te gebruiken.

Frambozen botercrème
Ingrediëntenlijst
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Frambozen botercrème maken

Doe de frambozen met een eetlepel suiker en het citroensap in een steelpannetje en breng deze al roerend aan de kook. Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken en roer het daarbij regelmatig door. Druk het mengsel vervolgens door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat de frambozenpulp afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak de botercrème volgens 1 van de twee recepten en klop op het eind de frambozenpulp erdoor. Let erop dat die niet te koud of te warm is, anders kan de crème gaan schiften of juist te slap worden. Mocht dit gebeuren, check dan deze bakhulp voor uitleg hoe je dat kunt oplossen.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (30)
Bianca van Baar 2018-05-14 21:20:00

Zou ik de frambozen ook kunnen vervangen voor blauwe bessen? Ik ben opzoek naar een vulling voor een taart die blauw is. Daarom dacht ik aan blauwe bessen.

Beantwoorden
BI
Rutger 2018-05-21 17:02:51

Dat kan, alleen hebben blauwe bessen een minder uitgesproken smaak. En omdat je het door de crème gaat doen ben ik bang dat er vrij weinig smaak overblijft. Ook zal de crème niet heel erg blauwe worden van de bessen denk ik.

Beantwoorden
Ans Riechelmann 2018-09-04 10:09:13

Deze botercrème voor het eerst gemaakt. Een aanrader, zal deze variant zeker vaker maken. Niet te zoet, lekker fris en de basis van een banketbakkersroom gemaakt van maizena en echte vanille lukte in een keer in tegenstelling tot mijn eerdere poging met bloem.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-09-16 13:27:00

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Irene 2018-11-12 17:23:45

Beste Rutger,
Hoeveel van het recept heb ik nodig voor het vullen en afsmeren van een drie-lagen taart?
Groetjes Irene

Beantwoorden
IR
Rutger 2018-11-19 14:47:38

Aan 1 recept zou je voldoende moeten hebben. Als afwisseling kun je ook 1 laag vullen met frambozenjam, daar wordt de taart ook wat frisser van.

Beantwoorden
Bianca 2019-04-08 11:29:15

Ik wil de frambozen creme ook gaan maken. kan ik de frambozen al voorbereiden en dan na een aantal dagen aan de botecreme toevoegen?
Kan ik dit een aantal dagen bewaren?

Beantwoorden
BI
Rutger 2019-04-16 18:27:52

Dat kan prima! En je kunt dat mengsel ook altijd nog invriezen.

Beantwoorden
Lisette 2019-04-30 22:41:43

Hallo kan ik dit op me cheesecake spuiten en wordt het dan hard?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-05-07 14:14:45

Je kunt het op een cheesecake gebruiken, maar persoonlijk lijkt mij crème op een cheesecake minder geschikt. Het wordt niet helemaal hard.

Beantwoorden
Wendy Slagman 2019-06-21 14:21:48

Kan ik de schuim ook tot 30 graden laten draaien en dam verder af laten koelen in de koelkast en dan later al draaiende de boter toevoegen? (Als het 25 graden is) Als ik het laat draaien word de temperatuur niet lager.

Beantwoorden
WE
Rutger 2019-06-24 16:41:41

Dat kan prima. Ook kun je als het schuim 30 graden is de boter iets kouder toevoegen. Op die manier daalt de temperatuur ook.

Beantwoorden
Berber 2019-08-01 15:21:46

Hoeveel cupcakes zou ik met de botercrème kunnen opspuiten?

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-08-05 14:13:55

Zo'n 24.

Beantwoorden
Marianne van Heijningen 2019-10-09 14:37:03

Kan ik deze meringue botercreme gebruiken om bloemen te spuiten dus echt de hoogte in zeg maar? Marianne

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-10-14 17:53:26

Dan zou ik een iets minder luchtige versie nemen, ik weet niet of de bloemen echt mooi strak worden met deze crème.

Beantwoorden
Wendy 2019-11-03 23:13:33

Kan ik deze frambozen-botercrème ook gebruiken om een biscuittaart af te smeren - om daarna te bedekken met suikerpasta/fondant?

Beantwoorden
WE
Rutger 2019-11-04 09:03:09

Dat kan heel goed!!

Beantwoorden
Larissa 2020-04-14 22:30:29

Ik heb deze botercrème vandaag gemaakt voor de verjaardagstaart van mijn zoontje en hij is heerlijk!
Ik ga het recept zeker vaker gebruiken.

Beantwoorden
LA
Evelien 2020-04-28 21:24:19

In dit recept gebruik je een hele portie (basis) botercreme. In de bakbijbel staat het recept vanillecupcakes met aardbeientopping (met als tip frambozen gebruiken), daarin moet een halve portie (basis) botercreme worden gebruikt ipv een hele, maar de hoeveelheid van de andere ingrediënten (fruit, suiker, citroen) zijn gelijk. Ik twijfel nu wat de juiste verhouding is. Kan ik wel 150 gram fruit gebruiken met een halve portie botercreme, zoals in het boek staat, of moet ik het fruit ook halveren bij een halve portie botercreme? Alvast bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-04-29 10:41:40

Aardbeien zijn minder sterk van smaak dan frambozen, vandaar dat ik in bakbijbel inderdaad meer aardbeien gebruik. Voor deze frambozencrème vond ik 150 gr frambozen genoeg, de smaak is dan al heerlijk. Vandaar dat de hoeveelheden hetzelfde lijken.

Beantwoorden
Elisa 2020-05-10 16:51:11

Deze creme gemaakt als topping voor mijn limoncello cupcakes, love it😍

Beantwoorden
EL
Marjon 2020-06-27 19:25:07

Kan ik ook verse limoensap toevoegen zonder dat het in de schift gaat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-06-30 14:05:18

Die kun je dan het beste met de frambozen meekoken.

Beantwoorden
Mandy 2020-07-08 13:10:26

Kan ik deze botercreme gebruiken voor een regenboog (6 laagjes) taart, voor tussen de laagjes en afsmeren? Of kan ik beter afwisselen met jam oid?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-07-13 11:48:39

Dat kan prima! Of je beter jam kunt gebruiken is persoonlijk en hangt af van welke smaak je wilt. Een tussenlaag van deze crème is wel steviger dan jam.

Beantwoorden
Odile 2020-11-20 14:31:21

Hoi! Kan je deze frambozenbotercrème ook als vulling voor macarons gebruiken?

Beantwoorden
OD
Rutger 2020-11-22 09:40:17

Zeker!

Beantwoorden
Whitney 2020-12-04 23:27:38

Welke alternatieve boter kan ik gebruiken in dit recept ter vervanging van roomboter ivm een koemelkallergie?

Beantwoorden
WH
Rutger 2020-12-07 07:07:20

Je kunt het proberen met een plantaardige margarine, maar de smaak wordt wel heel anders daardoor.

Beantwoorden
Eva de Boer 2021-01-25 15:34:29

Hallo Rutger, ik heb geen suikerthermometer, kan ik ook het recept voor franse merengue gebruiken om de frambozencreme te maken?

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-02-01 11:51:48

Dat is helaas niet mogelijk. Dan kun je beter botercrème op basis van banketbakkersroom gebruiken. https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/botercreme-op-basis-banketbakkersroom-recept/

Beantwoorden
Kyra Engels 2021-01-26 15:45:37

Hoelang kan ik deze frambozen botercreme bewaren in de koelkast?

Beantwoorden
KY
Rutger 2021-02-01 11:43:54

Zo'n 2-3 dagen. In de diepvries veel langer!

Beantwoorden
B.v.O. 2021-05-15 22:01:32

Kan ik ook een passievruchten-botercreme maken op deze wijze?

Beantwoorden
B.
Rutger 2021-05-17 09:19:54

Zeker!

Beantwoorden
Sandra 2021-06-02 11:42:20

Hoi Rutger,
Kan ik witte chocolade toevoegen aan de botercreme, om deze steviger te krijgen?
Groetjes Sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-06-06 13:19:40

Dat kun je proberen, maar met dit recept heb ik daar geen ervaring mee. Wel heb ik een witte chocolade botercrème: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/witte-chocolade-botercreme/

Beantwoorden
Linda 2021-08-26 15:54:54

Hoi Rutger,
Ik zou graag deze botercrème willen maken op basis van citroen. Hoe moet ik het recept dan aanpassen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-09-13 09:00:34

Je kunt lemon curd door mijn basisrecept botercrème mixen, eventueel nog met wat extra citroenrasp.

Beantwoorden
Laura 2021-09-16 13:57:48

Dit is echt een van de lekkerste botercremes die ik ooit op heb. Bedankt voor het delen van het recept!

Beantwoorden
LA
Els 2021-09-16 20:58:58

Hoi Rutger, denk je dat het lekker is een laagjestaart aan de buitenkant af te smeren met frambozen botercreme (op basis van banketbakkersroom) en aan de binnenkant 1 laag frambozenjam en 1 laag banketbakkersroom? En eventueel nog een dripping op basis van witte chocolade? Ik ben een beginnende bakker dus vind het zo lastig inschatten ;) Alvast bedankt!

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-09-20 07:39:48

Hoi! Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Wendy 2021-10-04 12:57:43

Hoi Rutger, welke van de 2 botercrèmes smaakt niet naar boter?
Groetjes Wendy

Beantwoorden
WE
Rutger 2021-10-13 11:13:51

Hoi! Die met frambozen is veel frisser, dus smaakt minder naar boter. Maar het blijft wel botercrème natuurlijk.

Beantwoorden
K 2021-10-30 21:44:17

Hoii
Kan ik dit ook gebruiken voor het afsmeren van een taart?

Beantwoorden
K
Rutger 2021-11-01 09:06:19

Zeker, daar is het perfect voor!

Beantwoorden
Dinah 2022-01-21 12:00:25

Beste Rutger,
Graag wil ik voor de verjaardag van mijn dochter deze crème gebruiken om een 3 laagjes chocolade-biscuit te vullen en af te smeren voor ik hem met fondant bekleed. Uit de reacties begrijp ik dat 1 recept voldoende is voor een 15 cm taart. Begrijp ik het ook goed, dat ik hem al van tevoren kan maken en dan in kan vriezen? Alvast bedankt voor je reactie

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-01-22 12:23:12

Hoi. Dat kan prima.

Beantwoorden
Ik 2022-04-21 18:39:32

Hallo ik had even een vraagje, in deze botercremé zit wel rauwe eieren, is dat heel erg?

Beantwoorden
IK
Rutger 2022-04-25 09:52:28

Hoi. De eiwitten zijn gegaard door de hete suikersiroop, dus deze zijn niet meer rauw. Als je twijfelt kun je er altijd voor kiezen om gepasteuriseerd eiwit te gebruiken.

Beantwoorden
Loes 2022-04-29 19:48:36

Hoi kan ik deze creme maken met SMBC ipv de italiaanse versie?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-05-02 08:21:36

Dat kan prima.

Beantwoorden
RUTTEN FREDDY 2022-05-26 17:22:06

ik vond dit zo heerlijk dat ik al koppel keren gemaakt hebt met verschillende fruit en suiker

Beantwoorden
RU
Laura 2022-09-20 06:19:37

Hoi rutger,

Ik wil graag de frambozenbotercreme proberen te maken. Alleen twijfel ik of ik het goed begrijp. Moet ik eerst de spullen voor de frambozentopping maken, dan de basis botercreme voor banketbakkersroom en dan de banketbakkersroom en dan alle 3 bij elkaar doen? Dit staat zo aangegeven, je wordt steeds doorvewezen naar een ander recept vandaar dat ik mij afvraag of ik het wel goed snap?

Beantwoorden
LA
Rutger 2022-09-28 16:25:03

Ik zou beginnen met de banketbakkersroom, die moet eerst afkoelen voordat je verder kunt. Tijdens het afkoelen kun je alvast het frambozenmengsel maken, zodat die ook kan afkoelen. En daarna kan alles samengevoegd worden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.