Eiersalade is ontzettend lekker en je kunt er alle kanten mee op. Dit beleg is heerlijk op verse broodjes, maar ook een aanrader om te serveren op toastjes of als sandwiches bij de high tea. Ook lekker: eiersalade op bagels, zelfgebakken stokbrood of geroosterd wit brood.

Maar hoe maak je eiersalade? Zelf eiersalade maken is erg simpel en het kost weinig tijd. Met dit eiersalade recept verwen je jezelf en je gasten in een handomdraai met dit smaakvolle beleg. Ik serveer deze zelfgemaakte eiersalade graag met verse sla, of met uitgebakken bacon eronder. Zo lekker!
3 tips voor de lekkerste eiersalade
- Je kunt ervoor kiezen om de eieren na het koken in twee richtingen met de eiersnijder te snijden, dan krijg je hele keurige blokjes ei. Maar zelf vind ik het lekker om de eieren met een vork te prakken, de stukjes ei worden dan iets ongelijkmatiger wat ik erg fijn vind eten. Af en toe een wat grotere chunk ei erin is een heerlijke verrassing.
- Wil je de zelfgemaakte eiersalade bewaren? Je kunt deze eiersalade het beste bewaren in een afgesloten (luchtdicht) bakje, in de koelkast. Zo blijft de salade 2-3 dagen goed.
- Dit eiersalade recept is mijn ultieme basisrecept. Het leuke eraan is dat je eindeloos kunt variëren en uitproberen wat je het lekkerst vindt. Meng bijvoorbeeld stukjes uitgebakken ontbijtspek of bacon door de salade, of voeg stukjes gerookte zalm en verse dille toe voor een luxe twist. Geef de salade extra pit met wat cayennepeper of (gerookt) paprikapoeder. Voor een frisse touch kun je wat stukjes augurk of gehakte kappertjes toevoegen.

Waarom wordt zelfgemaakte eiersalade waterig?
Heb je zelf eiersalade gemaakt en wordt deze na een tijdje waterig? Zeker na 2-3 dagen kan zelfgemaakte eiersalade wat dunner worden. Dit komt doordat het vocht uit de eieren en yoghurt vrijkomt. Dit is niet erg; als je de salade in de koelkast hebt bewaard, kun je hem gewoon eten. In gekochte eiersalade zitten vaak extra emulgatoren en bindmiddelen, die je in zelfgemaakte eiersalade niet hebt.
Als je alleen mayonaise gebruikt (bijvoorbeeld 4 eetlepels mayonaise in plaats van 2 el mayonaise en 2 el Griekse yoghurt), zal de salade minder snel dun worden. Hoe meer vochtige ingrediënten je toevoegt, hoe sneller de eiersalade waterig wordt.
- Voor de eiersalade
- 5 eieren
- 2 el mayonaise, zelfgemaakt of gekocht
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 tl fijne mosterd
- 2 el verse bieslook, fijngehakt
- ½ tl kerriepoeder
- zout en peper
- Verder nodig
- fijngehakte bieslook, om te garneren
Zelf eiersalade maken
Prik in elk ei een gaatje om te voorkomen dat ze openbarsten. Doe dit aan de onderkant, de platte kant van het ei, met een speciale eierprikker of punaise.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Doe de eieren in de pan wanneer het water kookt en kook ze in zo’n 8 minuten hard. Schep de eieren uit het kokende water en spoel ze af onder de koude kraan. Laat de eieren in koud water staan tot ze afgekoeld zijn.
Prak de eieren met een vork, tot het kleine stukjes zijn (of gebruik de eiersnijder om de eieren in twee richtingen te snijden tot blokjes). Prak de eieren niet te fijn. Doe de mayonaise, yoghurt, mosterd, gehakte bieslook en het kerriepoeder in een kom en meng ze door elkaar. Voeg de stukjes ei toe en roer die erdoor. Breng de eiersalade op smaak met peper en zout.
Garneer de eiersalade voor het serveren met fijngehakte bieslook.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Doet me terugdenken dat mijn dochter met haar vriendinnen een picknick organiseerde en ik bacon and eggbroodjes maakte. Ik gebruikte geen hardgekookte maar roereieren met een beetje room ipv melk. Groot succes! Met Pasen maak ik het steeds weer.
Beantwoorden
