Dit is mijn favoriete recept om zelf cranberry compote te maken. Het is een heel makkelijk en snel recept. Gebruik de cranberry compote om een taart of cake mee af te maken, als onderdeel van een dessert, bij een kaasplankje of als saus bij vlees. Wil je zo lang mogelijk genieten van je cranberry compote? Bewaar de compote dan in een brandschone pot in de koelkast.

Cranberry compote recept

Hoe gebruik je cranberry compote?

Cranberry compote is op ontzettend veel verschillende manieren te gebruiken, zowel zoet als hartig. Deze compote is bijvoorbeeld heerlijk bij een stukje varkensvlees of in combinatie met (geiten)kaas. Maar het is heel lekker als topping op een slof of op een cheesecake. Zoals bij deze no-bake cheesecake met cranberry. Ook als onderdeel van andere desserts is cranberry compote een hele goede en lekkere keuze. Doe bijvoorbeeld een beetje compote door de kwark, yoghurt of hangop voor een lekkere toevoeging aan je toetje.

Zoete of zure cranberry compote?

Smaken verschillen en dus kan de verhouding tussen suiker en cranberry’s voor de lekkerste cranberry compote verschillen. Sommigen willen ‘m redelijk zoet, voor anderen mag de compote juist nog lekker zuur zijn. Ook maakt het uit of je het voor een zoet of hartig recept gebruikt. In dit cranberry compote recept begin ik met 100 gram suiker. Tegen het einde van de kooktijd proef je het mengsel en kun je altijd nog extra suiker toevoegen.

cheesecake met cranberry’s

Variëren met de cranberry compote

Om de cranberry compote extra smaak te geven kun je verschillende smaakmakers toevoegen. Je kunt deze ingrediënten laten meekoken en ze verwijderen voor je de compote serveert. Lekkere smaakmakers zijn bijvoorbeeld: een stukje gember (of rasp het, dan hoef je het er niet meer uit te halen), een kaneelstokje, steranijs, kruidnagel, jeneverbes of vanille. 

Het is ook lekker om samen met de sinaasappelrasp (of in plaats van) wat citroenrasp toe te voegen. Een andere lekkere variatietip: vervang een gedeelte van het water door rode port.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de cranberry compote
  • 300 gr cranberry’s, vers of uit de diepvries
  • sap van 1 sinaasappel
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 125 ml water
  • 100 - 150 gr suiker
Broodbakbol banner mobiel

Zelf cranberry compote maken

Doe de cranberry’s samen met de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap, het water en 100 gram suiker in een pan en breng dit op middelhoog vuur aan de kook. Roer het mengsel af en toe door. Laat alles op laag vuur 10-15 minuten koken, tot de cranberry’s geknapt zijn. Hoe meer je roert en hoe langer je de compote laat koken, hoe fijner van structuur de cranberrycompote zal worden. Proef de compote tegen het einde en voeg eventueel wat extra suiker toe.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Marieke Cools 2020-12-02 13:11:43

Hoeveel potjes zijn dat en hoelang is t houdbaar Rutger.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-07 07:22:33

Dat ligt er maar net aan hoe groot je pootjes zijn :) Deze compote is in de koelkast enkele weken houdbaar. Hoe meer suiker je gebruikt, des te langer de compote houdbaar wordt.

Beantwoorden
Hanny 2020-12-02 22:00:56

In plaats van water gebruik ik altijd versgeperst sinaasappelsap. Heb ook al acht potjes cranberry jam gemaakt, zo lekker.

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-12-07 07:19:14

Heerlijk!

Beantwoorden
Rianne 2020-12-03 10:48:27

Ha Rutger,

2 vraagjes:
Kan ik dit ook met gedroogde cranberry's maken?
Kun jij aangeven of je een nieuw recept post hier of dat het recept al in één van je boeken staat?
De meeste van je boeken heb ik namelijk, en dan hoef ik niet te printen...
Tot nu toe zoek ik eerst in je boeken of ik het recept kan vinden maar dat is aardig wat werk, terwijl jij het waarschijnlijk zo kunt zeggen?
Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes,
Rianne

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-12-07 07:18:01

Hoi! Met gedroogde cranberry's wordt deze compote denk ik minder lekker. Ik zou er echt verse of diepvries cranberry's voor gebruiken. Dit recept staat niet in mijn boeken. Helaas gaat het niet lukken om dat per recept erbij te vermelden.

Beantwoorden
Linda 2020-12-20 09:22:25

Hoi Rutger,

Ik zie bij verschillende compote recepten dat je bevroren fruit kunt gebruiken. Ik wil compote maken van blauwe bessen, maar moet ik deze eerst ontdooien of kan ik ze bevroren gebruiken?

Alvast bedankt (ook voor de heerlijke recepten)!

Beantwoorden
LI
Petra 2020-12-24 10:30:07

Erg lekker, vooral met Port en kaneelstokje erbij!

Beantwoorden
PE
Irene 2020-12-24 11:48:30

Heerlijk

Beantwoorden
IR
Nanny 2020-12-26 23:54:54

Vanavond de compote gemaakt voor bij kipsalade, het was heerlijk! Dankjewel voor het recept van een fan

Beantwoorden
NA
leny 2021-11-17 22:56:18

Wat kan ik gebruiken om de suikers te vervangen

Beantwoorden
LE
Caroline 2021-12-31 10:20:39

Je kunt intensieve zoetstoffen gebruiken, zoals candarel. De beste zijn dan die je 1 op 1 kunt gebruiken (1 schepje zoetstof is 1 schepje suiker) Je kunt er ook zoeter fruit doorheen doen en er een soort fruitcompote van maken. Let wel op dat het soort fruit dat je gebruikt erbij past. Kakifruit dat erg zacht is geworden kan prima.

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-11-25 15:08:00

Ik weet daar geen alternatief voor.

Beantwoorden
Zilla 2021-11-29 12:53:03

Vanavond ga ik het proberen

Beantwoorden
ZI
Ans 2021-12-02 13:43:55

Kan je de compote ook invriezen? Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:40:21

Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, dus dat zul je uit moeten proberen. Volgens mij kan het wel, maar de structuur kan wel iets veranderen.

Beantwoorden
Carolien 2022-10-21 11:34:17

Ja hoor, kan. Je kunt de compote invriezen in een afgesloten bakje. Lekker bewaren om bij de feestdagen op vlees te serveren en nu voor een heerlijke taart!

Beantwoorden
CA
Brigitte 2021-12-22 23:27:38

Makkelijk te maken de cranberrie compote. Smaakt heerlijk. Ik heb wel een kaneelstokje gebruikt.

Beantwoorden
BR

U kunt niet meer reageren.