Citroenrasp is een hele fijne smaakmaker in baksels en ik heb er dan ook altijd een potje van in de koelkast staan. Geen gekochte rasp met rare toevoegingen, maar pure zelfgemaakte gesuikerde citroenrasp. Het is supermakkelijk om te maken en geeft echt een heerlijke smaak aan je gebak of koekjes. Ik gebruik het bijvoorbeeld als smaakmaker voor mijn cakerecept, in mijn favoriete boterkoek of door het deeg van zandkoekjes. Dit recept kun je ook maken met andere citrusvruchten zoals limoen, sinaasappel of mandarijn. Als je een keer alleen maar sap nodig hebt voor een bepaald recept, dan is het zonde om niks met de schil te doen. Rasp de citrusvrucht dan voordat je hem gaat uitpersen en bewaar de rasp volgens onderstaand recept. Dat gaat zeker nog een keer van pas komen bij een ander recept.

Citroenrasp maken en bewaren

En het citroensap? Dat gooi je natuurlijk niet weg. Je kunt het invriezen in een ijsklontjesvorm of een zakje voor ijsklontjes. Zo kun je het makkelijk in porties uit de vriezer halen als je het nodig hebt. Of gebruik het citroensap gelijk om bijvoorbeeld citroenlimonade van te maken.

citroenrasp
Ingrediëntenlijst
  • Voor de citroenrasp
  • 3 citroenen
  • 50 gr fijne suiker
Broodbakbol banner mobiel

Citroenrasp bewaren

Voor citroenrasp kun je het beste biologische citroenen gebruiken, deze hebben geen waslaagje aan de buitenkant. Kun je die niet vinden, gebruik dan gewone citroenen en was die geruime tijd onder warm water. Natuurlijk was je de biologische citroenen ook voor gebruik. Droog de citroenen na het wassen goed af met een theedoek of keukenpapier.

Rasp met een fijne rasp de gele schil van de citroenen en vang dit op in een kom. Zorg ervoor dat je alleen het gele van de schil gebruikt, het witte is bitterder en veel minder smaakvol. Meng de citroenrasp met de suiker en doe alles in een afsluitbaar bakje of een schone lege jampot. Druk de citroenrasp iets aan.

De gesuikerde citroenrasp is nu klaar om te gebruiken en te bewaren. In de koelkast kun je de citroenrasp een lange tijd bewaren.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
Gonny 2019-02-13 07:30:46

Goedemorgen,
Wat is een lange tijd? Is dat een week? 2 weken? En je een indicatie?

Groetjes
Gonny

Beantwoorden
GO
Rutger 2019-02-17 19:42:04

Ruim een maand, tot wel twee maanden gaat prima!

Beantwoorden
Monique 2019-02-13 11:30:58

Goedemorgen, hoeveel suiker gebruik je? En is de suiker nodig voor het invriezen?

Beantwoorden
MO
Rutger 2019-02-17 19:41:41

De suiker voor de rasp staat bij de ingredienten. De rasp vries ik niet in, die kan met de suiker prima in de koelkast bewaard worden. Het sap vries ik wel in, maar zonder extra suiker.

Beantwoorden
coby bock 2019-02-13 11:34:52

Dit is heel handig.
want je gooit wel wat weg anders

Beantwoorden
CO
Irene 2019-02-13 17:13:05

Waarom moet er suiker bij ?.
Dat staat niet bij de recepten in de koekjes bijbel!

Beantwoorden
IR
Rutger 2019-02-17 19:39:58

Om de citroenrasp te conserveren is suiker nodig. Zo kun je het weken bewaren in de koelkast.

Beantwoorden
Aat 2019-02-13 21:43:17

Om te conserveren

Beantwoorden
AA
Miranda 2019-02-13 19:34:16

Dit vroeg ik me ook af ... veranderd de smaak nu niet als je dit gebruikt ipv vers geraspte rasp?

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-02-17 19:39:22

De smaak verandert niet.

Beantwoorden
Gerda Versluis 2019-02-14 00:20:58

Ik doe dit al jaren.Gewoon als de biologische citroenen niet te duur zijn raspen en persen en in de freezer. Heel erg handig. En ik doe het zonder suiker.

Beantwoorden
GE
Christien 2019-02-14 12:27:11

Tip om fruit en groenten zo schoon mogelijk te maken: los alluminiumvrije backing soda op
in (eerder koel als)lauw water op en was het daarin goed.

Beantwoorden
CH
Iris 2020-06-10 17:14:29

Wat is het verschil tussen gekonfijte Citroën en Citroën rasp?

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-06-20 12:10:34

Gekonfijte citroen wordt een langere tijd gekookt/geweekt in suikersiroop, waardoor het gekonfijt wordt. Bij enkel citroenrasp is dat niet het geval.

Beantwoorden
Mieke 2021-12-08 09:31:19

Kan je hetzelfde doen met sinaasappelschil? Of moet die anders bewaard worden?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-08 22:06:26

Dat kan op dezelfde manier.

Beantwoorden
Kimberley 2022-02-28 21:47:28

Hi Rutger!
Als je citroenrasp nodig hebt voor een recept dan kun je dus deze bewaarde rasp gebruiken en hoef je er (ondanks er nu suiker bij zit) niets aan te veranderen?

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-03-01 08:56:26

Dat klopt. Je kunt in het recept een klein beetje minder suiker toevoegen, omdat je natuurlijk samen met de citroenrasp wat extra suiker toevoegt.

Beantwoorden
Resa 2022-07-19 09:31:39

Ik heb rasp ingevroren. Is dat geen goed idee? Verliest het zo smaak?

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-07-25 15:34:32

Volgens mij kan dat prima ook.

Beantwoorden
Gerda 2022-07-27 10:07:21

Hoe lang kan je suikerdraden (decoratie) bewaren

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-08-01 10:38:49

Doordat suiker vocht aantrekt worden deze heel snel slap. Ik zou ze zo last minute mogelijk maken.

Beantwoorden
Sylvia Kruijer 2022-10-17 14:11:15

Hoeveel (thee)lepels gebruik ik dan van dit suiker/citroenrasp mengsel als het recept bijvoorbeeld rasp van een halve citroen voorschrijft?

Beantwoorden
SY
Rutger 2022-10-26 16:00:43

Zo'n 20 gram suiker per citroen, dus 10 gram voor een halve. Dat zijn ruim 2 theelepels.

Beantwoorden
Hilma 2022-10-17 18:10:53

Fijn, idd, de gekochte smaakt toch anders, al is het puur van de’molen’

Beantwoorden
HI

U kunt niet meer reageren.