Ingrediëntenlijst
  • Voor de citroenrasp
  • 3 citroenen
  • 50 gr fijne suiker

Citroenrasp is een hele fijne smaakmaker in baksels en ik heb er dan ook altijd een potje van in de koelkast staan. Geen gekochte rasp met rare toevoegingen, maar pure zelfgemaakte gesuikerde citroenrasp. Het is supermakkelijk om te maken en geeft echt een heerlijke smaak aan je gebak of koekjes. Ik gebruik het bijvoorbeeld als smaakmaker voor mijn cakerecept, in mijn favoriete boterkoek of door het deeg van zandkoekjes. Dit recept kun je ook maken met andere citrusvruchten zoals limoen, sinaasappel of mandarijn. Als je een keer alleen maar sap nodig hebt voor een bepaald recept, dan is het zonde om niks met de schil te doen. Rasp de citrusvrucht dan voordat je hem gaat uitpersen en bewaar de rasp volgens onderstaand recept. Dat gaat zeker nog een keer van pas komen bij een ander recept.

En het citroensap? Dat gooi je natuurlijk niet weg. Je kunt het invriezen in een ijsklontjesvorm of een zakje voor ijsklontjes. Zo kun je het makkelijk in porties uit de vriezer halen als je het nodig hebt. Of gebruik het citroensap gelijk om bijvoorbeeld citroenlimonade van te maken.

citroenrasp

Bereiding: Citroenrasp om te bewaren

Voor citroenrasp kun je het beste biologische citroenen gebruiken, deze hebben geen waslaagje aan de buitenkant. Kun je die niet vinden, gebruik dan gewone citroenen en was die geruime tijd onder warm water. Natuurlijk was je de biologische citroenen ook voor gebruik. Droog de citroenen na het wassen goed af met een theedoek of keukenpapier.

Rasp met een fijne rasp de gele schil van de citroenen en vang dit op in een kom. Zorg ervoor dat je alleen het gele van de schil gebruikt, het witte is bitterder en veel minder smaakvol. Meng de citroenrasp met de suiker en doe alles in een afsluitbaar bakje of een schone lege jampot. Druk de citroenrasp iets aan.

De gesuikerde citroenrasp is nu klaar om te gebruiken en te bewaren. In de koelkast kun je de citroenrasp een lange tijd bewaren.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Christien 2019-02-14 12:27:11

Tip om fruit en groenten zo schoon mogelijk te maken: los alluminiumvrije backing soda op
in (eerder koel als)lauw water op en was het daarin goed.

Beantwoorden
CH
Gerda Versluis 2019-02-14 00:20:58

Ik doe dit al jaren.Gewoon als de biologische citroenen niet te duur zijn raspen en persen en in de freezer. Heel erg handig. En ik doe het zonder suiker.

Beantwoorden
GE
Irene 2019-02-13 17:13:05

Waarom moet er suiker bij ?.
Dat staat niet bij de recepten in de koekjes bijbel!

Beantwoorden
IR
Miranda 2019-02-13 19:34:16

Dit vroeg ik me ook af ... veranderd de smaak nu niet als je dit gebruikt ipv vers geraspte rasp?

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-02-17 19:39:22

De smaak verandert niet.

Beantwoorden
Aat 2019-02-13 21:43:17

Om te conserveren

Beantwoorden
AA
Rutger 2019-02-17 19:39:58

Om de citroenrasp te conserveren is suiker nodig. Zo kun je het weken bewaren in de koelkast.

Beantwoorden
coby bock 2019-02-13 11:34:52

Dit is heel handig.
want je gooit wel wat weg anders

Beantwoorden
CO
Monique 2019-02-13 11:30:58

Goedemorgen, hoeveel suiker gebruik je? En is de suiker nodig voor het invriezen?

Beantwoorden
MO
Rutger 2019-02-17 19:41:41

De suiker voor de rasp staat bij de ingredienten. De rasp vries ik niet in, die kan met de suiker prima in de koelkast bewaard worden. Het sap vries ik wel in, maar zonder extra suiker.

Beantwoorden
Gonny 2019-02-13 07:30:46

Goedemorgen,
Wat is een lange tijd? Is dat een week? 2 weken? En je een indicatie?

Groetjes
Gonny

Beantwoorden
GO
Rutger 2019-02-17 19:42:04

Ruim een maand, tot wel twee maanden gaat prima!

Beantwoorden