- Voor de citroenrasp
- 3 citroenen
- 50 gr fijne suiker
Citroenrasp is een hele fijne smaakmaker in baksels en ik heb er dan ook altijd een potje van in de koelkast staan. Geen gekochte rasp met rare toevoegingen, maar pure zelfgemaakte gesuikerde citroenrasp. Het is supermakkelijk om te maken en geeft echt een heerlijke smaak aan je gebak of koekjes. Ik gebruik het bijvoorbeeld als smaakmaker voor mijn cakerecept, in mijn favoriete boterkoek of door het deeg van zandkoekjes. Dit recept kun je ook maken met andere citrusvruchten zoals limoen, sinaasappel of mandarijn. Als je een keer alleen maar sap nodig hebt voor een bepaald recept, dan is het zonde om niks met de schil te doen. Rasp de citrusvrucht dan voordat je hem gaat uitpersen en bewaar de rasp volgens onderstaand recept. Dat gaat zeker nog een keer van pas komen bij een ander recept.
En het citroensap? Dat gooi je natuurlijk niet weg. Je kunt het invriezen in een ijsklontjesvorm of een zakje voor ijsklontjes. Zo kun je het makkelijk in porties uit de vriezer halen als je het nodig hebt. Of gebruik het citroensap gelijk om bijvoorbeeld citroenlimonade van te maken.

Bereiding: Citroenrasp om te bewaren
Voor citroenrasp kun je het beste biologische citroenen gebruiken, deze hebben geen waslaagje aan de buitenkant. Kun je die niet vinden, gebruik dan gewone citroenen en was die geruime tijd onder warm water. Natuurlijk was je de biologische citroenen ook voor gebruik. Droog de citroenen na het wassen goed af met een theedoek of keukenpapier.
Rasp met een fijne rasp de gele schil van de citroenen en vang dit op in een kom. Zorg ervoor dat je alleen het gele van de schil gebruikt, het witte is bitterder en veel minder smaakvol. Meng de citroenrasp met de suiker en doe alles in een afsluitbaar bakje of een schone lege jampot. Druk de citroenrasp iets aan.
De gesuikerde citroenrasp is nu klaar om te gebruiken en te bewaren. In de koelkast kun je de citroenrasp een lange tijd bewaren.
Foto: Erik Spronk






