- Voor het chocolade biscuitbeslag
- 5 eieren
- 150 gr suiker
- ¼ tl zout
- 125 gr bloem
- 25 gr cacaopoeder
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Met zelfgemaakt chocolade biscuit kan je veel kanten op. Dit chocolade biscuit recept is de perfecte basis voor diverse taarten, zoals een schwarzwälder kirschtorte of een heerlijke chocoladetaart met rood fruit.
Je kunt eenvoudig zelf chocolade biscuit maken met dit recept. Chocolade biscuit maken kan, net als naturel biscuit, op 2 manieren. De eerste manier: klop de eieren au bain marie (zoals in mijn basisrecept biscuit). In dit chocolade biscuit recept gebruik ik de tweede manier: scheid de eieren en klop de dooiers en eiwitten apart op. Zo krijg je een mooie en luchtige basis voor je taart.

Met dit recept bak je een rond chocolade biscuit van 24 centimeter. Wil je een andere bakvorm gebruiken, kijk dan in deze bakvorm omrekentabel. Wil je het chocolade biscuit als dunne plak bakken? Strijk het beslag dan uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het in een voorverwarmde oven van 230 °C in 7-11 minuten gaar.
Tip: Dit is een basisrecept voor chocolade biscuit, maar ben je op zoek naar naturel biscuit? Gebruik dan mijn naturel biscuit recept of vervang de cacaopoeder in dit recept door een gelijke hoeveelheid bloem. Voeg naar wens citroenrasp op vanille-extract toe.

Zelf chocolade biscuit maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.
Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het chocolade biscuit 20-25 minuten.
Tip: wil je het chocolade biscuit lekker zacht en extra smaakvol maken? Dan kan je het chocolade biscuit na het bakken en doorsnijden temperen. Gebruik hiervoor zelfgemaakte trempeersiroop.
Chocolade biscuit bewaren
Ga je het chocolade biscuit op korte termijn gebruiken? Verpak het gebakken (ongevulde) chocolade biscuit luchtdicht op kamertemperatuur. Zo blijft het 2-3 dagen goed. Wil je het langer bewaren? Dan kan je het chocoladebiscuit invriezen en zo enkele maanden bewaren.
Heb je een gevulde chocolade biscuit taart? Dan bewaar je hem in de koelkast.
Foto’s: Erik Spronk


























