- Voor de opgeklopte slagroom
- 250 ml slagroom
- 30 gr suiker
- 1 zakje slagroomversteviger (optioneel)
Opgeklopte slagroom kun je op ontzettend veel verschillende manieren gebruiken. Op koffie of warme chocolademelk, verwerkt in een mousse of ander dessert of als onderdeel van gebak: de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt natuurlijk kant-en-klare slagroom kopen in een spuitbus, maar zelfgemaakte slagroom is zoveel lekkerder.
Zelf slagroom kloppen kan een koud kunstje zijn, als je weet waar je op moet letten. Probeer mijn recept voor opgeklopte slagroom en maak gebruik van de tips die ik in dit artikel noem. Zo klop je in het vervolg altijd je slagroom op met een goed resultaat.
4 veelgestelde vragen over opgeklopte slagroom maken
Welke room gebruik ik voor een perfecte, stevige slagroom?
Voor de beste zelfgemaakte slagroom is een goede voorbereiding cruciaal. Zorg dat je een slagroom gebruikt met een hoog vetpercentage. Het beste is slagroom met een hoog vetpercentage (35-40%). In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%. Maar geen zorgen, je kan ook heel goed stevige slagroom maken met de room uit de supermarkt.
Moet ik slagroom koud kloppen of op kamertemperatuur?
Als je slagroom gaat opkloppen, wil je dat de room koud is. Slagroom kloppen op kamertemperatuur is geen succes. Dit komt omdat het vet in de slagroom dan te zacht is. Heb je de slagroom net gekocht? Leg de room dan eerst even in de koelkast, tot het koud genoeg is om stijf te kloppen.
Tip: gebruik niet alleen koude room, maar zorg ook dat de kom en garde(s) goed koud zijn.
Kan je opgeklopte slagroom maken met een smaakje?
Wil je smaakmakers toevoegen aan de slagroom? Voeg deze dan toe als de slagroom bijna klaar is. Denk daarbij aan vanille-extract (of vanillemerg), specerijen als kaneel of anijs, siropen, jam en wat je nog meer lekker lijkt.
Hoeveel suiker of poedersuiker gebruik ik op 250 ml slagroom?
In dit recept gebruik ik 30 gram suiker op 250 ml slagroom. Gebruik je liever poedersuiker in plaats van suiker? De verhouding suiker-room blijft dan hetzelfde (30 gram poedersuiker op 250 ml slagroom).
Bereiding: slagroom kloppen
Doe de slagroom, suiker en eventueel de slagroomversteviger in de kom en klop deze op. Begin rustig, vooral als je met een elektrische mixer klopt. Als je de mixer gelijk al hoger zet, wordt de slagroom minder luchtig. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt.
Tip: klop niet te lang door. Als je namelijk te lang doorklopt, ben je geen slagroom meer aan het maken maar (zoete) boter!
Lobbige slagroom maken voor mousse
Voor een mousse klop je de slagroom niet helemaal stijf, maar tot yoghurtdikte. Dit wordt lobbige slagroom genoemd. De slagroom is op heel luchtig en kan makkelijk gemengd worden met de andere onderdelen van de mousse.
Slagroom steviger maken
Wil je de slagroom op een taart of in een soes spuiten? Dan wil je dat de slagroom lang stevig blijft en niet inzakt na verloop van tijd. Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt. Een slagroomversteviger gebruiken is vooral handig als je slagroom niet direct wilt gebruiken.
Foto: Erik Spronk























