- Voor de dulce de leche
- 1 (of meer) blikje(s) gecondenseerde volle melk met suiker (397 gr)
Dulce de leche is een zijdezachte karamelpasta die je in veel verschillende recepten kan gebruiken. Wat dacht je van brownies met een karameltopping, millionaire’s shortbread, cheesecake met dulce de leche of smeer het gewoon op je boterham of pannenkoek. Heerlijk! Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse lekkernij is eigenlijk heel makkelijk te maken, je moet alleen even geduld hebben. Zelf maak ik altijd een voorraadje, als je de blikjes namelijk dicht laat na het koken zijn ze goed te bewaren voor enkele maanden (maar meestal halen ze dat niet…). Zorg er tijdens het koken voor dat de blikjes goed onder water blijven staan, het verhaal gaat dat de blikjes anders kunnen ontploffen.
Dulce de leche maken
Doe het blikje (of meerdere) in een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin ongeveer 3 uur koken (let goed op dat het blikje helemaal onder water blijft! Vul het water indien nodig aan). Haal het blikje uit het water en laat het afkoelen voordat je het open maakt. Als je de dulce de leche minder stevig wilt kan je de blikjes ook wat korter koken, zo’n 2 tot 2,5 uur.
Foto’s: Erik Spronk



















