Hoe gebruik je gelatine? Die vraag krijg ik zeer regelmatig binnen, vooral van mensen die het erg spannend vinden om voor het eerst met gelatine te werken. Met deze stap-voor-stap uitleg wil ik je laten zien dat het echt niet zo moeilijk is om gelatine te verwerken. Er zijn een paar belangrijke dingen waar je op moet letten, maar als je die eenmaal weet is er verder niks aan.

Tips voor het gebruiken van gelatine

  • Zorg dat het water waarin je de gelatineblaadjes weekt koud is. In warm water zouden de blaadjes al gedeeltelijk oplossen.
  • Voeg de geweekte gelatine nooit direct toe aan een ijskoude massa of vloeistof. Dan gaat het gelijk geleren en krijg je klontjes. Beter is om de geweekte blaadjes eerst in een klein beetje warmgemaakte massa op te lossen en die vervolgens met de (koude) rest te mengen.
  • Mengsels met gelatine kunnen weer vloeibaarder gemaakt worden door deze licht te verwarmen, bijvoorbeeld bij afdekgelei. Laat het in geen geval meer koken.
  • In mijn recepten ga ik altijd uit van de gelatineblaadjes van 1,66 gram (12 blaadjes in een pakje van 20 gram). Je kunt ook een gelijk gewicht aan gelatinepoeder gebruiken. Deze laat je ook weken, maar dan wel in een afgepaste hoeveelheid water. Gebruik 5 keer het gewicht van het gelatinepoeder aan water. Dus 2 gram poedergelatine week je in 10 gram water.
  • Let op met zuren in combinatie met gelatine, die kunnen de werking verminderen. Onder andere ananas en kiwi zijn geen goede combinatie.

Stap 1

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Het is belangrijk dat het water koud is, anders lost de gelatine al op.

Werken met gelatine

Stap 2

Na zo’n 10 minuten zijn de gelatineblaadjes zacht geworden.

Werken met gelatine

Stap 3

Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit.

Werken met gelatine

Stap 4

Meng de gelatineblaadjes met een warme vloeistof en laat deze niet meer koken! Zorg dat de gelatineblaadjes helemaal opgelost zijn en het mengsel dus glad is.

Werken met gelatine

Stap 5

Meng het gelatinemengsel door de rest van de massa. Verwerk dit hierna snel, omdat het mengsel anders te stevig wordt om mee te werken.

Werken met gelatine

Foto’s: Michiel Wichman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (13)
Wendy 2018-01-17 07:15:31

Ik wil gelatine gebruiken als middel om slagroom goed stevig te houden. Mijn ervaringen met slagroom versteviger zijn niet zo geweldig. Heb je hier advies over? Het moet stevig genoeg zijn om goed op te spuiten zonder hard te zijn.

Beantwoorden
WE
Talitha 2021-07-04 20:58:46

Ik heb goede ervaring met mascarpone door de slagroom mengen om het geheel steviger te maken

Beantwoorden
TA
Rutger 2018-01-22 01:02:43

Dat durf ik je niet precies te zeggen, zelf heb ik dat nog nooit gedaan op die manier.

Beantwoorden
Anneke C 2018-01-17 09:01:23

Dank je wel!

Beantwoorden
AN
Marian van Velzen 2018-01-17 14:50:03

Ik wil graag iets aanvullen. Als je meerdere blaadjes gelatine verwerkt, leg ze dan om de beurt in het water. Niet als stapeltje er in één keer in doen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 00:57:27

Goede tip! Dan weet je zeker dat ze allemaal goed in contact komen met het water. Dankjewel!

Beantwoorden
mary 2018-01-17 19:15:46

Beste rutger heb je misschien een tip om gekleurde gelatine zelf te maken

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 00:56:41

Waar wil je dat voor gebruiken? Je kunt natuurlijk altijd kleurstof toevoegen.

Beantwoorden
Luc 2019-11-28 19:08:27

Ik snap niet welk mengsel je bedoelt in stap 5... Zou je me kunnen helpen?

Beantwoorden
LU
Rutger 2019-12-08 12:00:40

De massa in stap 5 is die van het recept waarin je de gelatine gebruikt. Dat kan van alles zijn, afhankelijk van het recept.

Beantwoorden
Jannie munne 2020-02-03 13:44:58

Aarbeienmoes voor taartvulling is te dik kan ik het nog dikker krijgen Rutger dank je wel

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-02-03 17:41:44

Wat bedoel je precies?

Beantwoorden
Colle 2020-12-20 16:34:10

Hoe maak ik gelatinemassa en niet met blaadjes maar met poeder

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-12-22 10:35:28

Daar heb ik zelf nog weinig ervaring mee. Via google vind je daar vast meer over.

Beantwoorden
Rob 2021-08-01 11:35:39

Wat te doen als je teveel gelatine hebt gebruikt? M'n 'gel' is zo stijf als een hark...

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-08-03 14:57:24

Dat is heel spijtig, daar is helaas weinig aan te doen.

Beantwoorden
Elisa 2021-09-15 14:41:02

Heb helaas de uitgeknepen gelatine bij de yoghurt gedaan voor mijn no bake yoghurt taart.
Moet ik opnieuw beginnen???

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-09-20 07:47:38

In koude yoghurt zal de gelatine niet oplossen, dan kun je inderdaad beter opnieuw beginnen?

Beantwoorden
Camien 2021-12-13 15:17:03

Kan je ook het mengsel waar de gélatine al in is geweekt. De volgende dag terug opwarmen om dan de slagroom toe te voegen ? Of gaat deze bavarois dan niet meer binden ?

Beantwoorden
CA
Malfliet Christine 2021-12-29 20:15:52

Ik bak een rolcake met als vulling mascarpone gemengd met advocaat en
aan de buitenzijde bestrijk ik dat ook met dat mengsel maar dan is dat aan de slappe kant dus zou ik daar wat gelatine willen aan toevoegen maar ik heb geen warme massa of kan ik eventueel de advocaat opwarmen ???
Alvast bedankt voor je antwoord mvg

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-31 11:28:43

Hoi. Je kunt de advocaat licht opwarmen, maar niet waremer dan 50-60 graden.

Beantwoorden
Rutger 2021-12-14 08:03:05

Daar heb ik geen ervaring mee, maar ik zou het niet doen.

Beantwoorden
Camien 2021-12-13 15:18:23

Geweekt bedoel ik in gesmolten!

Beantwoorden
CA
Christiane Tripp 2022-01-16 14:16:57

Beste Rutger, ik heb (mispel)jam gemaakt en om het iets stijver te krijgen heb ik op het laatst 1 geweekt velletje gelatine toegevoegd. Helaas is mijn heldere jam toen ineens troebel geworden. Is er iets mis met het blaadje (te oud) of weet jij een andere reden?
Groetjes Chris

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-01-17 08:02:22

Hoi. Dat antwoord moet ik je schuldig blijven, ik weet niet waardoor dat komt.

Beantwoorden
Ilse 2022-04-14 22:09:21

Beste Rutger
Ik heb zelf een recept waarbij je de massa met de opgesteven gelatine weer moet loskloppen om rum toe te voegen.
Heb jij ervaring met je opnieuw opkloppen van opgesteven gelatine?
Het klinkt voor mij niet logisch maar je weet maar nooit….
Vast bedankt voor je reactie

Beantwoorden
IL
Rutger 2022-04-21 10:13:34

Hoi. Enkel opgesteven gelatine? Of een mengsel waar het in verwerkt is. Een mengsel waarin het verwerkt is kun je prima opkloppen na het opstijven.

Beantwoorden
Engels Nadine 2022-05-02 12:08:21

Beste Rutger,
Heeft u een idee welke gelatine u Gebruikt?
Ik gebruik altijd goudkwalteit met 200
Bloomsterkte.
Ik heb schrik dat mijn panna cotta te stevig wordt!

Beantwoorden
EN
Rutger 2022-05-08 19:52:06

Hoi. Ik gebruik altijd de gelatine uit de supermarkt, omdat deze voor iedereen goed verkrijgbaar is.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.