Voor mijn recepten gebruik ik veel verschillende maten bakvormen en ik begrijp dat je niet altijd iedere bakvorm in je kast hebt staan. Wat doe je als je de genoemde maat bakvorm voor een recept niet hebt? Of het baksel liever groter of kleiner maakt? Dan kun je het recept omrekenen naar de maat en bakvorm van jouw keuze. In dit artikel deel ik een omrekentabel waarmee je de hoeveelheden in een recept eenvoudig omrekent. Zo weet je precies hoe je de hoeveelheid van de  ingrediënten moet aanpassen om het recept in een grotere of kleinere vorm te kunnen bakken. 

Hoe bakvormen omrekenen?

Wil je een andere bakvorm gebruiken dan aangegeven in een recept, en moet je hierdoor het recept omrekenen? Dit doe je eenvoudig met de volgende omrekentabel:

omrekentabel bakvormen

*Hier is uitgegaan van het netto-oppervlak van de diepe bakplaat. 

  • Een formaat van 30×38 centimeter komt overeen met een diepe bakplaat in een oven van 60 centimeter breed. 
  • Een formaat van 30×57 centimeter komt overeen met een diepe bakplaat in een oven van 90 centimeter breed. 

Let op: dit kan per oven enkele centimeters verschillen.

Zo gebruik je de omrekentabel

  1. Bekijk welke maat bakvorm in het recept wordt genomen. Zoek aan de linkerkant van de tabel naar deze bakvorm.
  2. Bedenk welke maat bakvorm je wilt gebruiken. Ga vervolgens aan de bovenkant van de tabel op zoek naar de maat bakvorm waarin jij wilt gaan bakken. 
  3. Zoek de kruising tussen beide bakvormen. Het getal op de kruising van de twee bakvormen geeft de factor aan waarmee je alle ingrediënten van het recept moet vermenigvuldigen.

Voorbeeld 1: bakvorm omrekenen naar grotere springvorm

Stel: het recept vraagt om een ronde bakvorm van 20 centimeter doorsnede, maar jij wilt een springvorm van 24 centimeter doorsnede gebruiken. In het schema staat bij deze combinatie de factor 1,44. Dit betekent dat je de hoeveelheden uit het recept moet vermenigvuldigen met 1,44. Dan heb je de juiste hoeveelheden voor je gewenste bakvorm:

  • 200 gr suiker wordt 288 gr suiker
  • 275 gr bloem wordt 396 gr bloem
  • 5 eieren wordt 7,2 eieren 
  • 1 tl van een ingrediënt wordt 1,44 tl (afgerond 1,5 tl)

Voorbeeld 2: ronde bakvorm omrekenen naar vierkant

Stel: het recept vraagt om een ronde bakvorm van 20 centimeter doorsnede, maar jij wilt een vierkante bakvorm van 25×25 centimeter gebruiken. In het schema vind je bij deze combinatie de factor 1,99. Je moet de hoeveelheden van het recept dus vermenigvuldigen met 1,99. In dit geval kun je dat natuurlijk afronden naar 2. 

  • 200 gr suiker wordt 400 gr suiker
  • 275 gr bloem wordt 550 gr bloem
  • 5 eieren wordt 10 eieren 
  • 1 tl van een ingrediënt wordt 2 tl 

Afronden van nieuwe hoeveelheden afronden

Zoals je in de voorbeelden ziet, mag een beetje afronden zeker om het werkbaar te houden. Maar probeer het niet te veel te doen, want de verhoudingen binnen een recept zijn heel belangrijk voor het eindresultaat. Kom je bij de eieren niet op een mooi rond getal, klop dan het laatste ei eerst los en neem daar vervolgens het benodigde deel van.

Welke baktijd aanhouden na omrekenen hoeveelheden?

Niet alleen de hoeveelheden en het formaat van je baksel veranderen, ook de baktijd kan veranderen als je een grotere of kleinere bakvorm gebruikt. Het is moeilijk om hier een richtlijn voor te geven. Gebruik vooral je bakgevoel en de aanwijzingen die in het recept staan om te beoordelen wanneer het baksel goed gebakken is.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (46)
Marjon 2017-01-05 07:22:52

Super! Het omrekenen was eigenlijk een van de weinige redenen dat ik de kruisberekening had onthouden vanuit wiskunde destijds ;) .

Overigens hanteer je qua srandaardgewicht van een ei toch 50 gram? Aangezien onze dames intussen eieren van 65 gram leggen, moet ik ook daarbij op gewicht gaan letten.

Beantwoorden
MA
Olijke Poffer 2017-01-05 08:55:05

Ik vind het sowosie een beetje raar als er wordt gewerkt met aantal stuks als we het over ei hebben.
Naar mijn mening zou iedereen het gewicht moeten aan duiden. Ieder ei weegt weer anders. Even loskloppen en dan afwegen is een betere manier. Zeker in de patisserie waar het erg belangrijk is om nauwkeurig tevwerken..

Beantwoorden
OL
Rutger 2017-01-05 21:24:04

Dat ben ik zeker met je eens, alleen schrikt het mensen ook vaak af als er in recepten eieren in gewicht aangeduid staan. Het klinkt vaak moeilijker. Daarom ga ik wel uit van het aantal eieren in mijn recepten en niet van het gewicht. Overigens heb ik bij de F.A.Q. wel beschreven dat al mijn recepten op maat M eieren zijn gebaseerd.

Beantwoorden
Mathilde Kouwenhoven 2018-01-21 09:10:15

Waarom blijft m,n pudding vaak in de vorm zitten of komt hij er gehavend uit Heb al veel geprobeerd met water omspoelen, invetten ,met bakspry ,met eiwit Wat blijft er nu nog over .gebruik ook wel bakvormen ,de vlinder en een mooie tulband vorm maar helaas
Misschien heeft Rutger de slimste truck ik hoop. Het
Veel groetjes Mathilde,

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 00:42:39

Hou je de vorm voor het lossen ook kort in heet water? Dat werkt bij mij altijd heel goed.

Beantwoorden
Diana 2017-01-05 07:26:01

Fantastisch! Dit is handig!
Dank je wel.

Beantwoorden
DI
Wendy 2017-01-05 08:18:22

Super handig !!!!

Beantwoorden
WE
J.Robinson 2017-01-05 08:30:08

hartelijk dank Rutger

Beantwoorden
J.
Decock monique 2017-01-05 08:32:29

hartelijk dank ! een zeer leerrijke bijscholing!

Beantwoorden
DE
Cornelieke 2017-01-05 08:57:54

Dit is nog eens handig. Bedankt!!

Beantwoorden
CO
Mirjam van Doorn 2017-01-05 09:49:36

Wat zou ik moeten doen als het anders om is? Bijvoorbeeld van 24 naar 20 cm vorm. Gewoon delen door het getal?

Beantwoorden
MI
Lijsje Kooiker 2017-01-05 16:39:06

dan pak je dus de 24 van het recept en de 20 cm van jouw bakvorm en dan vind je dat het x0.69 is!

Beantwoorden
LI
Dorien 2017-01-05 16:38:47

vermenigvuldigen met 0,69
dan zoek je de grotere vorm op aan de linkerkant en jouw vorm bovenin en krijg je een getal onder de 1, waardoor je hoeveelheid altijd zal afnemen ;)

Beantwoorden
DO
Caroline Piek | Piek & Pie 2017-01-05 16:55:20

Super handig! Scheelt weer rekenen. ;)

Beantwoorden
CA
Carina 2017-01-05 20:40:13

dit zou nog wel van pas kunnen komen
thank you

Beantwoorden
CA
Petra 2017-01-06 00:17:27

Dankjewel, heel handig!

Beantwoorden
PE
coby 2017-01-06 11:08:49

Geweldig wat ben ik hier blij mee.
coby

Beantwoorden
CO
Maartje 2017-01-07 21:55:04

Dank, dank, dank, nu ben ik eindelijk van die vervelende sommetjes af om de hoeveelheden aan te passen!

Beantwoorden
MA
jeanette van 't geloof-van der heide 2017-01-09 07:31:17

Dank je wel, Rutger,

Hier heb ik echt heel veel aan.
Ik vind het altijd moeilijk om het goed te berekenen

Beantwoorden
JE
Jessica 2017-01-09 13:06:43

Super handig! Ik maak vaak taarten in kleinere vormen en zie dan wel wat ik overhoud, daar maak ik dan cupcakes van of nog een extra klein vormpje.

Beantwoorden
JE
Jana 2017-01-13 15:23:26

Hoi Rutger,

Hoe zit het met de nordic tulband vormen met inhoud 2,4 liter?Welke omreken vorm hou dan aan ten opzichte van een 'normale'cake?

Dank alvast :)

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-01-15 09:05:16

Hoi Jana,

Bij die vormen werkt deze omrekentabel helaas niet. Je kan het zelf uitrekenen als je de inhoud van de gewone cakevorm en de tulbandvorm weet.

Beantwoorden
Rianne 2020-07-14 12:28:42

Hoi Rutger,

Als een tulbandvorm nu een inhoud van 2,4 liter heeft en ik wil je marmercake recept (gaat uit van cakevorm 25 cm) omrekenen, hoe doe ik dat dan?

Gr. Rianne

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-07-20 10:40:38

Je kunt het recept dan x 1,5 doen. Dus het beslag maken op basis van 6 eieren.

Beantwoorden
Lud 2020-01-10 10:51:21

Je kunt de inhoud bepalen door er water in te doen! ;)

Beantwoorden
LU
Rutger 2020-01-14 09:21:13

Dat is inderdaad een hele handige tip! Dank!

Beantwoorden
Mook 2017-01-23 11:03:17

Hoi Rutger!

Ik zou graag de citroencheesecakjes willen maken, maar dan als 1 grote cheesecake (vorm van 24cm). Wat dien ik hiervoor aan te passen in het recept?

Ik hoor het graag, dan kan ik mn moeder en op haar verjaardag mee verblijden ?

Groetjes,

Marjoke

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-01-25 12:38:04

Hoi Marjoke,
Die zijn wat lastiger om te rekenen. Waarschijnlijk kom je met 1,5 keer het hele recept een heel eind, maar voor de zekerheid zou ik hem een keer van tevoren uitproberen.

Groetjes, Rutger

Beantwoorden
Mook 2017-01-26 10:53:50

Dankjewel! Ga ik dat proberen! Hoe lang zou je de bodem dan afbakken?

Beantwoorden
MO
José 2017-03-17 10:30:04

Weer wat wijzer geworden en ik ben heel blij met deze omreken tabel.

Thx José

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-03-17 10:48:19

Goed om te horen!

Beantwoorden
Ronie 2017-11-30 18:16:44

Hallo,
Heb net het boek " Cheesecakes van Berco" gekregen waarin alle recepten uitgaan van een springvorm van 26cm doorsnede.
Hoe kan ik dit omrekenen naar 20cm?
Alvast bedankt,
Ronie?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-12-12 12:30:06

Met het schema op onderstaande pagina kun je dat uitrekenen:

https://www.rutgerbakt.nl/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Ingrid 2018-01-07 16:32:15

Hoi Rutger,

Bestaat er misschien ook een omreken formule welke kan worden toegepast wanneer je van een cakevorm (=rechthoekig) naar een ronde springvorm wilt switchen? Want dit kan ik echt nergens vinden.....
Alvast bedankt,
Ingrid

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-01-09 08:25:24

Hallo Ingrid. Die heb ik niet gemaakt, maar wellicht bestaat die wel ergens. Je kunt altijd de oppervlaktes van de bodem uitrekenen en die dan met elkaar vergelijken.

Beantwoorden
Marja 2018-01-21 12:08:55

Hoi Rutger,
Super handig, ik ben hier echt blij mee! Bedankt!??????
Hartelijk groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Wilma Kraus 2019-11-18 12:05:00

Hallo Rutger

Ik heb een ronde bakvorm van 33 cm en ik wil raag een biscuittaart in bakken. Hoe kan ik uitrekenen hoeveel cake mix, eieren en water ik hiervoor nodig heb.

Alvast veel dank
Wilma Kraus

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-11-22 11:35:50

Als je uitgaat van een recept voor een springvorm van 24 cm, moet je alles met 1.88 vermenigvuldigen.

Beantwoorden
Diane 2019-12-06 18:41:08

Hoi Rutger,
Ik heb me een kerststronkbakvorm aangeschaft met volgende afmetingen: 35x8x5,5cm
Hoe kan ik omrekeningstabel gebruiken om een biscuitdeeg te maken?

Alvast bedankt

Beantwoorden
DI
Rutger 2019-12-08 11:45:30

Dat is erg lastig uit te rekenen. Ik zou een keer een proefbaksel maken en aan de hand van dat resultaat bekijken hoeveel je nodig hebt.

Beantwoorden
Amber 2020-08-01 16:54:40

Hallo Rutger,

Zeker handig zo'n tabel. Ik wil graag 2 kleine bakvormcakjes (12cm elk) maken. Nu heb ik een recept voor een bakvorm van 28 cm. Kan ik de omrekenfactor 0,73 gebruiken (2×12cm=24) en dan voor elk bakvormpje de helft gebruiken?
Ik begin nog maar net met bakken, dus ik moet nog heel veel info verzamelen. Dat lukt zeker op jouw sites!!! 👍
Alvast bedankt.
Groet, Amber

Beantwoorden
AM
Rutger 2020-08-02 10:02:09

Hoi. Het omrekenen werkt net iets anders. Je zou het recept x 0,4 kunnen doen en daar dan voor elk bakvormpje de helft van gebruiken.

Beantwoorden
Sander 2021-03-23 16:25:25

Beste Rutger,

Bossche Bollen schrijf je zó, met 2 s-en. Ik verheug me op de masterclass!

Vriendelijke groet,

Sander uit Schiedam.

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-03-29 19:56:27

Oe dank! Dat was erdoor heen geglipt! Ik ga het aanpassen!

Beantwoorden
Schelfhout 2021-04-03 14:22:31

Hoe hoog giet ik het beslag in de vorm

Beantwoorden
SC
Rutger 2021-04-05 11:03:52

Dat ligt er maar helemaal aan welke taart/cake je maakt.

Beantwoorden
Steffanie 2021-06-04 00:39:42

Hoi Rutger, ik heb een rechthoekige springvorm van 39x28. Kan ik hiervoor de vermenigvuldiging van 2,52 als het recept een ronde van 24cm gebruikt? Kom ik dan uit als ik hem in twee lagen wil snijden, of wordt hij dan te hoog?

Heb je misschien ook enig idee hoeveel gram sprinkles ik toe zou moeten voegen als ik een confetti taart wil maken?

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-06-06 13:11:05

Hoi! Ik kom uit op 2,42 x het recept. Maar voor het gemak zou ik inderdaad gewoon 2 1/2 doen. In dit recept heb ik eetbare confetti gebruikt, wellicht kun je vanuit daar omrekenen hoeveel je kunt gebruiken: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/verjaardagstaart/

Beantwoorden
Marjanne 2021-06-04 15:11:23

Fijn dat er gevraagd kan worden!

Als ik het aantal koekjes of scones wil halveren kan ik dan gewoon alle hoeveelheden halveren?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-06 13:08:12

Dat kan prima!

Beantwoorden
Erica 2021-06-09 11:30:36

Hallo Rutger ik heb een recept van 26 cm cheesecake hoe bereken ik dat naar 28 cm. Ik kom er niet uit via het omrekentabel.
Mvg Erica Gordijn

Beantwoorden
ER
Rutger 2021-06-14 09:03:19

Je kunt het recept keer 1.16 doen.

Beantwoorden
Karin Zijlstra 2021-12-25 11:27:26

Hoi Rutger,
Ik heb een bakvorm van 25 cm. Wat zijn de verhoudingen dan met de swartswalder taart.

Beantwoorden
KA
kristin 2022-02-18 20:14:50

bedankt! 10 euro uitgespaard door hier te zoeken

Beantwoorden
KR
Monique 2022-04-07 10:56:45

Hallo Rutger

Ik zie veel Amerikaanse recepten op FACEBOOK, hoeveel is een cup?

Alvast bedankt,
Monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-04-10 10:51:23

Hoi. dat verschilt per ingrediënt. Een cup suiker is bijvoorbeeld zwaarder dan een cup bloem. Via google kun je daar makkelijk achterkomen.

Beantwoorden
Karoline Dewallens 2022-04-07 13:16:38

Hallo Rutger,
Heb jij ook een omrekeningstabel voor engelse en amerikaanse cups en spoons en al die dingen?
Wil dan zo graag iets maken, maar dan zijn er omrekeningstabellen, en die verschillen dikwijls.
Groetjes, karol

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-04-10 10:45:15

Hi. Die heb ik helaas (nog) niet.

Beantwoorden
Maria 2022-04-23 12:25:03

Hallo Rutger,

Ik heb laatst een hartvormige bakvorm gekocht maar nu vind ik het wat lastig omrekenen. Hoe kan ik dat het beste doen? Er staan helaas geen maataanduidingen of liters onderop. De vorm is op het breedste punt van links naar rechts 23 cm en vanaf de inkeping bovenin naar de punt ook 23 cm. Maar ik kan natuurlijk niet 23x23 aanhouden omdat het hart in een punt loopt. Heb jij misschien een tip?

Beantwoorden
MA
Cakesbymarja 2022-10-03 18:58:38

Je kunt de vorm vullen met water en dan leeggieten in een maatkan. Je zoekt bij de hoeveelheid water een standaard vorm die evenveel water bevat.

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-04-25 09:45:33

Hoi. Die is inderdaad lastiger omrekenen, ik heb daar geen handige tips voor helaas.

Beantwoorden
Anuschka 2022-04-26 12:28:05

Hallo Rudger,
Is het een idee om eerst de vorm te vullen met evt. water om zo de inhoud te kunnen bepalen (aantal liters)?
Vriendelijke groeten, Anuschka

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-05-02 08:35:10

Dat kan zeker, alleen houdt je dan ook rekening met de hoogte. Dat maakt over het algemeen minder uit dan de diameter.

Beantwoorden
Maria 2022-04-23 12:34:22

Hallo Rutger,
Misschien nog een hele domme vraag, maar meet je de bakvorm vanaf de buitenrand of vanaf de binnenrand?
Bij mijn springvorm scheelt dat wel een centimeter.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-25 09:45:07

Ik meet vooral de binnenruimte, dus van binnenrand naar binnenrand.

Beantwoorden
mylene 2022-05-04 16:50:51

Beste Rutger, ik zou graag een bakvorm van 20CM (Recept stapeltaart) naar 18CM willen omrekenen. Is dit dan x0,83?

Ik hoor het graag!

Groetjes, Mylène

Beantwoorden
MY
Rutger 2022-05-08 19:41:52

Hi! Het is ongeveer x0,8 dan.

Beantwoorden
Marlies 2022-05-29 15:53:41

Hoi Rutger,
Ik wil bescuitdeeg maken in een springvorm van 40 cm, wat raad je aan als vermenigvuldigingsfactor?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-29 20:43:50

Past die wel in de oven? Vergeleken met een vorm van 24 cm moet je het recept x 2,77 doen.

Beantwoorden
MeMiek 2022-06-06 10:32:16

Hoi Rutger,
Superhandig, dankjewel 👍🏻😀
Ik bak vaak kleinere taartjes en dan is jouw omrekentabel echt heel handig

Beantwoorden
ME
Gerarda noorlander 2022-06-20 17:03:47

Ik heb een bakvorm van 30 cm doorsnee voor appeltaart ik weet niet hoe ik dit moet doen

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-06-27 14:02:47

Voor een appeltaart is deze tabel minder geschikt, omdat deze niet eenzelfde beslag/deeg bevat. Ik zou anderhalf keer het appeltaartrecept proberen.

Beantwoorden
joke 2022-07-16 15:03:02

hallo Rutger, ik zit altijd te vechten met de tulbandcakeblik grote.
Voor "n tulband van 1,9 liter inhoudt hoeveel beslag moet ik dan maken.

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-07-16 20:57:22

Hoi. Ga dan uit van een cakebeslag op basis van 6 eieren.

Beantwoorden
Eva 2022-08-02 09:14:25

Goedendag Rutger

als jij grote taart vorm gebruik
en ik kleine wil maken hoe kan dat het beste doen
bijvoorbeeld als taartvorm 20 cm is en ik moet zelf na 15 cm toe

moet ik recept dan ook x o,56 om reken ?
ik hoop iets te horen

groetjes Eva

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-08-08 13:49:52

Hoi. Ja dat klopt. De hoeveelheden zullen dan minder worden.

Beantwoorden
gabriella 2022-08-13 10:01:26

Hoi Rutger ,

Als ik van een 1,4 liter bakvorm naar een 2,4 wil met hoeveel moet ik dan de ingredienten vermenigvuldigen 🙈slecht in rekenen😅.
Groetjes Gabriella

Beantwoorden
GA
Rutger 2022-08-18 13:37:18

Je kunt het recept dan x 1,7 doen

Beantwoorden
Erna 2022-08-13 12:21:46

Hoi Rutger, als ik ipv een bakvorm van 24 cm er een van 20 cm gebruik is dat volgens de omrekentabel 0,69 (69%) van het recept. Moet dat niet 0,83. (83,33%) zijn? De rekensom is volgens mij 20/24*100? Maw klopt de tabel wel? Groet Erna

Beantwoorden
ER
Rutger 2022-08-18 13:36:46

Hoi. De tabel klopt zeker wel, jouw berekening helaas niet. Het gaat om de oppervlakte van de bakvorm, die je kunt berekenen met de formule straal x straal x pi. In dit geval 12 x 12 x 3,14. Als je dat ook doet met de vorm van 20 (10x10x3.14) en de verhouding dan berekent, kom je op 0,69.

Beantwoorden
Jayne Mackenzie 2022-08-16 19:29:38

Ik heb een bakvorm vierkant 30,5 lang en 20,5 breed, wat zijn dan de hoeveelheden voor bescuitdeeg

Beantwoorden
JA
Jenneke Vos 2022-10-14 13:50:37

Hoi Rutger, super handig deze tabel (al kom ik met wiskunde inderdaad ook een heel eind 😉).
Nu wil ik alleen van 24cm rond naar een cakeblik van 30 cm. Ik kom zelf rond x0,9 uit. Klopt dit? En wat kan ik het beste doen met baktijd? Want hij zal wel sneller gaat zijn omdat hij smaller is. Bedankt voor het meedenken!

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-10-17 08:25:52

Hi. Dat ligt ook aan de breedte van de cakevorm. En welk recept het is. Daar is niet echt een eenduidig antwoord op/

Beantwoorden
Jenneke 2022-10-27 17:52:15

Oeps ik had doorgeklikt vanuit het biscuitrecept en niet gerealiseerd dat de tabel universeel was 😬
Uiteindelijk heb ik hetzelfde recept en baktijd aangehouden en dat is goed gegaan.

Beantwoorden
JE
Aranka 2022-11-10 10:04:38

Help, ik heb een bakvorm van 35x10 cm het recept is voor 25x10. Hoe reken ik dit om?

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-11-19 09:08:54

Je kunt het recept x 1,4 doen

Beantwoorden
Maria 2022-11-10 11:39:23

Hoi Rutger, is er ook een manier om een recept om te rekenen van cakeblik naar tulband?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 09:06:28

Over het algemeen houdt ik voor cakes 4 eieren aan en voor een tulband 6 eieren. Je kunt een cakerecept dus x1,5 doen om er een tulband van te maken.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.