Hoe kan je een cake bewaren? Verse cake is natuurlijk het allerlekkerst, maar een hele cake gaat lang niet altijd op. Blijft er nog wat over of wil je een cake een dag of langer van tevoren maken? 

Ik beantwoord de meestgestelde vragen over het bewaren van een zelfgemaakte cake. Hoe bewaar je cake het beste? Kan je een cake invriezen of in de koelkast bewaren? En wat kan je doen als je cake toch droog is geworden? Lees snel verder en ontdek alles over cake bewaren!

Kokoscake met limoen en steranijs - Recept

Hoe cake bewaren?

Heb je zelf een cake gebakken en wil je deze versgebakken cake bewaren? Een cake zonder topping of decoraties kun je op de volgende manieren bewaren:

  • Cake luchtdicht verpakken op kamertemperatuur: voor korte tijd.
  • Cake invriezen: als je de cake langer wilt bewaren.

Cake bewaren op kamertemperatuur

Versgebakken is een cake natuurlijk het allerlekkerst. Wil je de cake bewaren voor een paar dagen, dan kun je de cake luchtdicht verpakken en een kleine week op kamertemperatuur bewaren. Let op: laat de cake afkoelen voordat je hem verpakt! Verpak de afgekoelde cake vervolgens in plasticfolie, aluminiumfolie, een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. 

Cake bewaren

Cake invriezen

Kan je cake invriezen? Ja, bepaalde soorten cake kan je heel goed invriezen. Het gaat ook hier vooral om cakes zonder garnering (zonder glazuur, room of andere toppings). Cake blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer. Een cake invriezen doe je als volgt: 

  • Laat de cake goed afkoelen.
  • Verpak de cake luchtdicht, bv in plasticfolie, een plastic zak of een afsluitbare bak en doe hem in de vriezer.
  • Heb je de cake nodig? Laat de cake ontdooien op het aanrecht (in ieder geval niet in de koelkast). Eenmaal ontdooid kun je de cake op dezelfde manier gebruiken als een verse cake. 

Plakjes cake invriezen

Een andere optie is de cake in plakjes invriezen. Snijd de verse, afgekoelde cake dan in plakjes en verpak elk plakje afzonderlijk. Zo kun je de plakjes versgebakken cake makkelijk ontdooien wanneer je er zin in hebt. 

Hoelang kun je cake bewaren?

Ik heb het al kort benoemd, maar hier nog een keer duidelijk op een rij:

  • Cake buiten de koelkast kun je luchtdicht verpakt een kleine week bewaren.
  • Cake in de vriezer kun je (luchtdicht verpakt) ongeveer 3 maanden bewaren.

Cake in de koelkast bewaren: hoe zit dat?

Je kunt cake beter niet in de koelkast bewaren. Als je een cake in de koelkast bewaart, droogt ie namelijk sneller uit. Let op: het gaat hier om cakes zonder afwerkingen. Sommige cakes zijn na afwerking juist niet lang te bewaren op kamertemperatuur, die moeten vanwege de topping juist in de koelkast bewaard worden.  

cake bewaren

Gegarneerde cake bewaren

Alle tips en tricks in dit artikel over cake bewaren, gaan over een cake zonder toppings en garneringen. Maar hoe kan je een cake met topping bewaren? Is de cake bijvoorbeeld afgewerkt met een garnering zoals slagroom, mascarpone of Italiaanse meringue? Dan moet je de cake koel bewaren. Dit geldt onder meer voor deze oreo cake of deze carrot cake. (Zoek je een cake met topping die je buiten de koelkast kan bewaren? Dan is deze yoghurt cake een aanrader.)

Houd er wel rekening mee dat een cake sneller droog wordt als je hem in de koelkast bewaart. Een afgewerkte cake hoort soms in de koelkast vanwege de topping of decoratie, maar de cake zelf wordt er niet lekkerder van. Ik decoreer cakes daarom het liefst zo kort mogelijk voor het serveren. Zo hoef je de cake niet in de koelkast te bewaren en is de cake als geheel het allerlekkerst!

Wat doen met droge cake?

Is je cake ondanks alle tips na een tijdje toch wat droog geworden? Je hoeft deze droge cake zeker niet weg te gooien, maar gebruik hem voor een lekker dessert! Maak bijvoorbeeld een trifle met aardbeien of een tiramisu. Besprenkel de plakjes cake voordat je ze verwerkt met wat likeur, vruchtensap of suikersiroop en geef de cake een tweede leven!

Inspiratie voor cake bakken en bewaren

Heb je na het lezen van dit artikel ook zo’n zin om een cake te bakken? Probeer dan eens een van deze 4 heerlijke cakes:

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (9)
Patty van den Berg 2021-05-26 12:20:08

Mijn moeder bakte altijd voor zondagmorgenbijt een cake vol met rozijnen. Op de plakken ging heel oude kaas. Iedere zondagmorgen, wij kinderen maakten koffie, naar de slaapkamer van mijn ouders en smullen maar. Mijn moeder maakte ook wat ze nu noemen "cupcakes". Onze jongste zoon overkwam een ernstig ongeluk in Ierland. Paaszondag waren we in Ierland, gingen voor ontbijt iets kopen, waaronder cakejes. Stralend weer, kerkklokken gegalm, laten die cakejes precies als die van mijn moeder zijn. Eea was ruim 45 jaar later...! Toen wisten mijn hubby en ik, dat alles goed ging komen met onze zoon...! De cake, die over was.werd door mijn moeder na een paar dagen in de oven gedaan. Het hele huis rook lekker, cake was bros en nog lekkerder dan het eerste baksel.
Lees ik de receptuur, dan ruik ik het al in gedachten...!

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-05-31 10:31:05

Wat leuk om te lezen!

Beantwoorden
Walter 2021-05-28 13:06:39

Schitterende memories voor een simpel, deugddoend product. Well done🤪🤪🤪

Beantwoorden
WA
Angelique Swinkels 2021-05-30 13:43:00

Ik bewaar de cake altijd op een broodplank na afkoelen een schone theedoek over vouwen en idd op kamer temperatuur ergens neer zetten , niet te warm. In zomer is dat wel te warm, dan bewaar ik hem op zelfde manier in magnetron buiten gebruik of in oven buiten gebruik. Ik heb gemerkt dat met een theedoek perfect werkt voor de cake,hij blijft dan het krokante korstje houden ( doordat ik na invetten overal paneermeel instrooi). Het langst gaat hij 4 dagen mee.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-31 10:16:11

Goede tip! Dankje!

Beantwoorden
Tonny ponssen 2021-05-31 08:40:07

Ik bewaar cake in de viezer we zijn maar met tweeën eet niet een hele cake in een paar dagen 2 plakjes in folie wel gescheiden inpakken en altijd wat in huis heb ik het snel nodig iets verwarmen in de magnetron
en is gewoon vers

Beantwoorden
TO
Ariena 2021-06-01 09:34:51

Ik bak cake altijd met Bona. Hij blijft langer vers en is nooit droog.
Andere smeerbare margarine is geen succes,er zit teveel andere stoffen in!
De smaak doet niet onder voor roomboter!
Veel succes

Beantwoorden
AR
Jan Schoenmaker 2021-08-16 14:41:47

Misschien wel fijn voor beginners om de verschillende temperaturen te vermelden, b.v. aantal graden bij uitdrukking oven en overschakelen op heteluchtoven, het staat bijna nergens vermeld. Bedankt alvast voor je antwoord

Beantwoorden
JA
Lenie 2021-12-06 10:40:23

Als de cake droog is,
een plakje brood erbij,
dan samen in folie wikkelen,
En de volgende dag, is de cake heerlijk.

Beantwoorden
LE
Lenie 2022-04-03 11:05:41

Hallo Rutger,
Wil de cake bakken en dan banketbakkersroom erbij.
Nu mijn vraag,
Wat er over is kan ik dit dan invriezen??
Groetjes Lenie.

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-04-10 11:55:37

De structuur wordt er door het invriezen niet lekkerder op vind ik.

Beantwoorden
Nel 2022-08-22 11:30:26

ik heb de kokos tulband uit je boek gemaakt, echt verrukkelijk!!
daar zit ook wat glazuur op de groeven, zou je deze ook in kunnen vriezen?

Beantwoorden
NE
Rutger 2022-09-14 20:48:36

Dat kan prima.

Beantwoorden
Mireille 2022-10-08 13:24:56

En cake waar zure room in zit, waar bewaar je die? Bijvoorbeeld jouw appelcake

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-10-11 08:08:53

Die kun je 2-3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Voor langer kun je de cake invriezen.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.