In de recepten die ik zelf ontwikkel gebruik ik nooit zelfrijzend bakmeel, maar altijd een combinatie van bloem met bakpoeder. In deze bakhulp leg ik je het verschil tussen beide uit en vertel ik waarom bloem met bakpoeder mijn voorkeur heeft boven zelfrijzend bakmeel.
Wat is zelfrijzend bakmeel en hoe maak je zelf zelfrijzend bakmeel?
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees. Als je bakpoeder uit een grote pot gebruikt, gebruik dan 4 theelepels (Let op: de maatlepels met een inhoud van 5 milliliter) op een hoeveelheid van 500 gram bloem. Alles over het verschil tussen bakpoeder en baking soda (zuiveringszout) lees je hier.
Waarom liever bloem met bakpoeder in plaats van zelfrijzend bakmeel?
Het klinkt misschien heel verleidelijk, een kant-en-klare bloem waar het bakpoeder al doorheen zit, maar toch ben ik er geen fan van. Doordat de verhouding bloem en bakpoeder al is vastgesteld zit je altijd vast aan diezelfde hoeveelheid bakpoeder. Als ik een cake of koek minder of meer zou willen laten rijzen, dan moet ik een gedeelte van het zelfrijzend bakmeel door bloem vervangen of juist alsnog extra bakpoeder toe voegen aan het deeg. Om die reden voeg ik altijd zelf bakpoeder toe aan mijn bloem, zodat ik zelf met de verhouding kan spelen en de hoeveelheden kan gebruiken die het lekkerste eindresultaat opleveren. Let er bij de lepelmaten wel op dat je maatlepels gebruikt. Die zijn bij elke kookwinkel te krijgen en zijn veel nauwkeuriger dan een gewone thee- of eetlepel. Een theelepel heeft een inhoudsmaat van 5 milliliter en een eetlepel van 15 milliliter.


