Er gaat maar weinig boven versgebakken koekjes. Krokant, knapperig en vol van smaak; zo zijn koekjes op hun best! Helaas kunnen koekjes hun knapperigheid ook snel weer verliezen, als je ze niet op de juiste manier bewaart. En andere koekjes – die juist lekker chewy mogen zijn – kunnen door het bewaren te droog worden. In dit artikel vertel ik je hoe je koekjes en koekjesdeeg kunt bewaren!

Koekjes laten afkoelen

Voordat de koekjes bewaard kunnen worden moeten ze na het bakken eerst afkoelen. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om koekjes – direct na het bakken – op een rooster te leggen. Tijdens het afkoelen komt er namelijk condens vrij uit de versgebakken koekjes. Laat je ze dan op de bakplaat of op het bakpapier liggen, dan trekt die condens weer terug in de koekjes. Daardoor worden ze minder knapperig en smaken ze eerder oud. Door ze op een rooster te leggen kan alle condens ontsnappen, zowel aan onder- als aan de bovenkant, en worden de koekjes lekker knapperig. Voordat je koekjes gaat bewaren is het belangrijk dat ze helemaal afgekoeld zijn, ga dus geen halfwarme koekjes in een trommel doen. Ook dan zorgt de condens ervoor dat ze hun knapperigheid verliezen.

Zandkoekjes bakken

Koekjes bewaren

Knapperige koekjes – zoals bijvoorbeeld speculaasjes en zandkoekjes bewaar je in een luchtdichte (koek)trommel of plastic zak, om te voorkomen dat er vocht bij komt en ze daardoor zacht worden. Bewaar slechts een soort koekje bij elkaar, zo voorkom je dat koekjes elkaars smaak overnemen of te zacht worden doordat een ander soort koekje meer vocht bevat.

Chewy koekjes bewaren

Sommige koekjes horen (vanbinnen) zacht te zijn. Na verloop van tijd kunnen deze koekjes te hard worden. Doe ze in dat geval in een trommel of zakje met een boterham. Het vocht uit de boterham zorgt ervoor dat de koekjes weer wat zachter worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor taaitaai en bitterkoekjes. Koekjes die vanbuiten knapperig zijn en vanbinnen chewy – zoals bijvoorbeeld deze koeken met 5 spices zijn iets lastiger te bewaren. Dat wil zeggen, je kunt ze prima bewaren, maar het verschil in textuur van de binnen- en buitenkant zal dan minder worden. De knapperigheid verdwijnt en de hele koek wordt wat zachter. Niets mis mee, maar versgebakken zijn dit soort koeken wel echt het allerlekkerst!

Chewy cookies met Chinese 5 spice

Koekjes invriezen

Wil je koekjes langer bewaren, dan kun je de meeste gebakken koekjes ook invriezen. Zorg er in dat geval ook voor dat je de koekjes goed luchtdicht verpakt, in bijvoorbeeld plasticfolie of een goed afsluitbaar plastic bakje.

Koekjesdeeg bewaren

Koekjesdeeg dat moet rusten in de koelkast kun je tot 3 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. In sommige gevallen worden de koekjes daar zelfs nog lekkerder van, zoals speculaas. De specerijen krijgen dan nog langer de tijd om al hun smaken af te geven aan het deeg. Koekjesdeeg dat moet rusten in de koelkast kun je ook heel goed invriezen, om het op een later moment af te bakken. Dat geldt ook voor het deeg van bijvoorbeeld chocolate chip cookies. Zorg wel dat het deeg goed ingepakt is, in bijvoorbeeld plasticfolie of een diepvrieszakje. Helemaal makkelijk is het als je het deeg al in porties invriest, zo kun je het direct vanuit de vriezer op de bakplaat leggen. Let er wel op dat je de baktijd iets verlengt als je het deeg bevroren in de oven doet.

Wil je meer koekjes tips en recepten?

Meer koekjesrecepten en -tips vind je in mijn boek Koekjesbijbel. Met ruim 170 koekjesrecepten ben je daarmee voorlopig nog niet uitgebakken! Meer info over Koekjesbijbel vind je hier!

Sponsored
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Saskia 2019-11-27 20:35:29

Nog een tip om koekjes te bewaren die knapperig moeten blijven, doe ongekookte witte rijst in je koektrommel/ bakje. Die neemt vocht op en het vocht komt dan niet in je koekjes.

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-11-27 21:31:43

Wat een fijne tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Marja 2019-11-24 06:34:32

Hoi Rutger,
Je koekjesbijbel is in een woord geweldig!!! Ik bak graag jouw recepten omdat die gewoon altijd kloppen. Als je precies het recept volgt waan je jezelf een echte banketbakker!
Ik heb uit mijn omgeving al zoveel keer de vraag gehad of ze mijn koekjesbijbel een paar maandjes mochten lenen! Echt niet! Je kunt een recept kopiëren, dat doe ik meestal want dan heb ik zelf controle over mijn boek, maar ik leen het echt niet een paar maandjes uit! Toedeloe, dan koop je hem zelf maar want zo lang kan ik mijn bijbel niet missen!
Ik vries best regelmatig deeg in en dat gaat prima in porties. Ik laat ze op een bakplaat even snel bevriezen en dan verpak ik het in porties in de zakjes met zo’n schuifsluiting. Dat gaat heel goed. Over de bakplaat gaat natuurlijk wel huishoudfolie.
Ik heb ook een stoofbijbel , maar bovenaan mijn lijstje staat nu de bakbijbel! Nog even hard doorsparen.
Bedankt voor al je heeeeerlijke recepten en fantastische boeken. Tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes en een hele fijne Zondag.

Beantwoorden
MA
Walter 2019-11-24 08:49:09

Ik sluit me volledig aan bij bovenstaande commentaar. De veelvoud van recepten houdt je goed aan de wiggel. Dank voor de info, dat je koekjes ook kunt invriezen. Weeral iets bijgeleerd.

Beantwoorden
WA
Rutger 2019-11-25 13:42:52

Hoi Marja. Dankjewel voor je berichtje! Heel leuk om te horen dat je ze van alle recepten geniet. Ik wens je nog heel veel bakplezier!

Beantwoorden